Friday, April 25, 2014

Huoleton on hyvän kengittäjän omaava hevosen omistajaBlogissani kirjoitan melko paljon hevosen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja mikä merkitys hevosen elinolosuhteilla (tarpeellinen luonnollinen liikunta, lajitoverien seura, oikea ruokinta jne.) on hevosen hyvinvointiin. 

Jaksan myös jankuttaa satulan sopivuudesta, oikeasta kengityksestä sekä hyvästä hammashoidosta (nykyään myös oikeankokoisista kuolaimista sekä kuolaimien vaihtelusta (bit management). 

Tästä lähdettiin vuonna 2011

Kuten varmaan hieman kaikessa, niin sitä oppii katsomalla ja tekemällä ja eri hevoset opettavat erilaisia asioita. Ennen kuin tapasin Thorin en edes miettinyt hevosen purentaa: Masia raspattiin kerran vuodessa ja se oli siinä.

Satuloiden osalta olen aina ollut todella tarkka, mutta en ole aikaisemmin tiennyt mitä katsoa tai ehkä tuntenut miltä tuntuu, kun hevonen ei ole oikein tyytyväinen. Nykyään tiedän ehkä jo jotain satulan oikeasta istuvuudesta ja jos ei muuta, niin monet satulamerkit ovat ainakin tulleet tutuiksi:)Mitä tulee kengitykseen, niin en ole sitäkään joutunut miettimään kovinkaan paljoa muiden hevosten kanssa (olen tainnut päästä aika helpolla). Tai nå, Masia ei kukaan suostunut kengittämään, mutta kun vihdoinkin saatiin luottokengittäjä Kenny tulemaan ei kengityksestä sen päivän jälkeen tarvinnut kantaa huolta.

Kun Tesello saapui elämääni jouduin kuitenkin tutustumaan hevosen anatomiaan täysin eri tavalla. Yritin kaikkeni, mutta kuten kuvasta näkyy oli Tesellon kannat jo melko olemattomat. Enkä tiedä olisiko toinen kengittäjä voinut pelastaa yhtään mitään (Tesellolla oli diagnostisoitu sädeluuontuma ja irtopala kaviossa), mutta uskon että oikeanlaisella kengityksellä olisimme ainakin pärjänneet pidempään.

Tesellon kavio


Thorin kaviot ovat todella huonolaatuiset ja etenkin näin keväällä kavionlaatu heikkenee ja kaviot kuivuvat. Thorin kaviot tuntuvat myös olevan melko haasteelliset kengittää ja aina kun kengitys ei ole toiminut,Thor on joko kipeytynyt (rasittunut kavionivel) ja/tai jumiutunut täysin lavoista. Myös kavioiden epäsymmetrisyys on korostunut ja kanta on kadonnut melkein olemattomiin (etenkin vasemman etujalan kanta). Thor laittaa myös enemmän painoa kavion ulkosyrjälle etujaloilla, joka tekee kengityksestä entistä haastavamman. 

Koska Thorilla on ollut niin vakava purentavika uskon, että myös kavionlaatu on kärsinyt siitä. Kun Thor ei ole syönyt kunnolla tai purrut oikein vaikuttaa se ainakin näin maallikon silmin hevosen aineenvaihduntaan. 

Kuten kuvista näkyy on Thorin kaviot nähneet maailmaa jo melko monelta kantilta. Meillä oli melkein vuoden ajan todella hyvä kengittäjä Kylmälässä ja Oittaalla, mutta emme saannet häntä mukaan Inkooseen (siltä ajalta ei valitettavasti ole hyviä kuvia. Mitäs sitä nyt kuvaamaan, kun ongelmia ei ole.) Sen jälkeen tapahtui ja sattui ja jossain vaiheessa otettiin rengaskengät käyttöön ja välillä kokeiltiin myös kuumakengitystä. 

Kun kengittäjä ja kengitystyyli muuttuu vie aikaa nähdä miten kavionasento muokkautuu. Koska en luota omaan arviointikykyyn tarpeeksi olen kysynyt aina Thorin hampaita hoitaessa Vermon eläinlääkäreiltä neuvoa kengityksestä ja joka kerta on ollut vielä hieman parannettavaa. Sain yhden nimen jota eläinlääkärit suosittelivat (toinen vaihtoehto olisi ollut ajaa Thor aina klinikalle kengitettäväksi) ja noin vuosi sitten pääsimme vihdoinkin hänen kengityscykliin mukaan. Kengittäjä käy sattumoisin meidän tallilla jo entuudestaan. 

Jos ei itse osaa arvioida (harvat meistä varmaan osaavat) mikä on hyvä kavion asento, niin kannattaa kysyä apua ammattilaisilta. 

Nyt olen ollut jo vuoden päivät TODELLA TYYTYVÄINEN. Edellisellä kengityskerralla kengittäjä oli todennut Päiville, että takakaviot ovat nyt hyvässä asennossa, mutta etukavioiden kanssa on vielä puuhaa (ja tässä on mennyt vuosi). 

Thor on myös käyttäytynyt epäsopimattomasti välillä kengitystilanteissa ja yksi kengittäjä sai naulan käden läpi pari vuotta sitten. Thorin käytös on parantunut kerta kerralta ja edellisellä kengityskerralla kengittäjä oli kuitenkin kysynyt, että onko Thorille annettu domoa, koska tilanne oli ollut niin hyvin hallinnassa. 

Eli meillä ei ole vain todella hyvä kengittäjä, vaan myös henkilö johon Thor luottaa ja jonka kanssa Thor tulee toimeen (ja on parempi, että en itse ole paikan päällä hysteerisenä hevosenomistajana). 

Mutta kuten näette, niin paljon voi jo vuoden sisällä saada aikaiseksi ja kengittäjämme on tehnyt ihmeitä Thorin kavioille. Kaviot eivät vain näytä hyvältä. Muutoksen tuntee myös Thorin liikkeen suoruudessa sekä lapojen ja selän liikkuvuudessa. Nyt on kaiken kaikkiaan vain mukavampi olla.

Kääk, kanta on taas katoamassa olemattomiin. Liian pitkä varvas.


Eikun rengaskengät tukemaan kantaa. Rengaskengistä voidaan olla
 monta mieltä, mutta meillä toimivat hyvin. Thor ei polkenut niitä pois ja kanta sai hyvin tukea.

Nå niin, nyt on jo hieman tukea.

Asento on jo paljon parempi, mutta liian pienet kengät aiheuttivat särön kavioon. Asennon muutos tehtiin kuitenkin asteittain, joten Thor ei kipeytynyt ja liikkui koko ajan paremmin.Pikku hiljaa tuo ammottava aukko täydentyy.


En ole kengittäjä enkä tiedä tarpeeksi hevosen kavioista, mutta tuntuu , että tässä kavio vahvistuu pikkuhiljaa. 

Thorin kaviot näyttävät nykyään näin hyvältä. Otin kuvan tänään hiekkakylvyn ja pesun jälkeen, joten kuva ei ole paras mahdollinen ja tuossa näkee miten keväällä kaviot kuivuvat taas ja rakoilevat hieman. Kavio on kuitenkin täysin eri näköinen ja ainakin omaan silmään todella symmetrinen. Ja parastahan tässä on se, että ratsastaessa todellakin huomaa, että perusasiat ovat pikkuhiljaa kunnossa.
Tässä vielä kuva hahmottamaan mistä ollaan lähdetty ja mihin on tultu:

Lue lisää:
Kavion laatu
Grillattuja kenkiä
Hoitamattomat kaviot
Rasittunut kavionivel
Jättäisitkö sinä kengät pois?
Halkeilevista ja huonolaatuisista kavioista (Puristunut hevonen ei liiku)
Kavion asennosta (lyhyt video)
Buutsivinkki hevosille (Cavallo)
Kaikki kengät jalassa
"Keeping horses shod 365 days of the year is a big fault of modern hoof care"
WOW mitkä kaviot, (toinen kengityskerta, uusi kengittäjä)
Haastattelu Villivarsa 3/15: Kengättömyys vaatii oikeat olosuhteet
Murenevat kaviot, huono kavionlaatu
Kantojen epäsymmetrisyys vaikuttaa hevoseen enemmän kuin luulet
Naulan painauma kaviossa
Malttamaton hevosenomistaja
Ei niin priima sädeluu (Kengittäjän ja eläinlääkärin yhteiskäynti tallilla, Stall Silverbacka 06 2016)
Ulkokanta-astuja
Thorin kaviot toukokuu 2017 (vuoden jälkeen jälleen hyvässä kunnossa)
Väärin kengitetty
Moist hooves

Farrier Formula Double Strength -kokeilu:
Kaviot kuntoon 08 2015
Kaviot kuntoon vol II  10 2015
Kaviot kuntoon vol III 12 2015
Kaviot kuntoon vol IV 03 2016


Kannattaa ehdottomasti lukea: 
Horses and People: When a horse needs shoes -juttusarja
Finnish and Australian farrier teaching hoof care in India
Jaana Pohjola: Jalkakivut ja kengitysongelmat
Mystinen kengitys - kengättä tai kaviotta? (Kavioliitossa 30v)

9 comments:

 1. Todella ärsyttävää jos hevosen kavio kärsii, onneksi suomessa on näitä hyviä kengittäjiä jotka osaa hommansa :)

  ReplyDelete
 2. Olen nykyisen hevoseni myötä joutunut myös perehtymään enemmän kengityksen saloihin ja kaikki yllä kuvaamasi kengitys "ongelmat" kuullostaa niin tutulta. Kengitettävyys on parantunut meilläkin huimasti ja lähdettiin liikkeelle 5 viikon kengitysvälistä, nyt 2 vuotta myöhemmin kaviot näyttää hyvältä, hevonen liikkuu hyvin ja kengitysväliä ollaan saatu pidemmäksi. Suosittelen jokaista hevosenomistajaa seuraamaan oman hevosensa kengitystä, kengityksellä on todella suuri vaikutus hevoseen.

  ReplyDelete
 3. Juuri näin Mira. Hyvän kengityksen merkitystä hevosen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ei kannata väheksyä. Ja omat silmätkin harjaantuvat kengityksen seuraamisen myötä. Valitettavasti se ei kuitenkaan auta, jos kengittäjä ei tee huolellista työtä. Onneksi suomesta kuitenkin löytyy hyviä kengittäjiä jotka todellakin osaavat hommansa;)

  ReplyDelete
 4. Kirjoitat taas vain asiaa. Samat asiat tulivat itselle tutuksi vasta, kun Elmo silloin sairastui "sädeluuontumaan", jota sitten ei kuitenkaan ollut. Sen jälkeen olen ollut tarkempi.

  Haluan myös kengittäjän, joka tulee toimeen hevosen kanssa. Se on myös totta, että Taavi on helpompi kengittää, kun en ole itse paikalla panikoimassa. :D

  Juuri katselin Taavinkin kavioita, että niissä on iso muutos ja sehän sai klinikalta myös kehuja suoristuneista kavioista. Täytyisikin oikein kuvata!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla Elina, että myös teillä mennään parempaan suuntaan;)

   Delete
 5. Hei!
  Teen opinnäytetyötä aiheesta hevonen ja jalkavaivat. Käyn työssä läpi ontumaa aiheuttavia tekijöitä rakenteesta, jalka-asennoista ja kengityksen vaikutuksesta lähtien. Eksyin sattumalta blogiisi etsiessäni tietoja erinäisiltä sivuilta. Blogissasi on todella paljon kuvia, joita voisin hyödyntää projektissani. Onko mahdollista käyttää kuvia blogistasi? Mikäli on, olisin iloinen jos voisit antaa vaikka sähköpostiosoitteen, jotta voin kertoa aiheesta enemmän :) -Jenni

  ReplyDelete
 6. Oi Wow miten mielenkiintoinen aihe. Tottakai saat käyttää kuviani. Mitä enemmän näistä asioista käydään keskustelua ja saadaan ihmisten tietoisuuteen kuinka hyvä kengitys, kavion ja jalan asento jne. vaikuttavat hevoseen kokonaisuudessaan sen parempi. Mun sposti on kiaherold(at)hotmail.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja eikö ole aivan huima ero Thorin kavioissa. On se vaan hienoa, kun kengittäjä osaa hommansa;)

   Delete