Olen miettinyt viimeisen viikon aikana kuinka helppoa on liikuttaa hevosta vaikka hevonen selvästi yrittää kertoa, että jotain on vikana. Jos olen rehellinen, niin Thor on osoittanut merkkejä kivusta:
- Pientä hännän viuhahtelua ratsastaessa.
- Vasen lapa jumissa ja kiinni vasemmasta kuolaimesta
- Korvat aika usein takana
- Pientä levottomuutta ajoittain
En yritä sanoa, että kaiken tulisi olla heti alusta asti kevyttä ja tasapainoista vaan eri vaiheiden läpi pitää varmaan kulkea ratsukon kuin ratsukon. Useimmiten hevosella on kuitenkin jokin syy huonoon tai muuttuneeseen käytökseen ja olisi tärkeätä oppia kuuntelemaan entistä paremmin. Meillä ihmisillä on niin usein kiire suorittamaan ja ratsastamaan, että perusasioiden hoitaminen tahtoo unohtua. Joitain asioita ei mitenkään elämässä saa käännettyä, mutta välillä mietin miten Tesello voisi, jos olisin antanut enemmän aikaa. Kun aina oli vain niin kova kiire.....
Nuori tyttö kysyi eilen mitä mieltä olen, kun hänen hevonen ontuu toista etujalkaa. Pyysin kengittäjää katsomaan kavioita (kuvassa) tänään ja vasemmanpuoleinen kenkä oli vino ja kannat olivat epäsymmetriset (vasen kanta oli paljon matalampi kuin oikea). Hevosen jalkojen asento kääntyi vahvasti ulospäin ja vaikka kyseinen pienikokoinen hevonen oli saanut uudet kengät pari päivää sitten, kengittäjä ei ollut vuollut kavioita läheskään tarpeeksi. Kengityksen jälkeen soitin tytölle ja kerroin, että onko hän tietoinen, että hevosen jalan asennot ovat aika huonot ja kerroin miten kengittäjä ohjeisti, että hevonen kannattaa tulevaisuudessa kengittää. Kengittäjä totesi myös, että hän voi mielellään tulla mukaan ohjeistamaan seuraavalla kengityskerralla.
Kukaan ei ollut maininnut jalkojen asennosta (en olisi itsekään tiennyt mitään hevosen jalkojen asennosta 14-vuotiaana) ja tyttö halusi kovasti kuulla lisää. Jos tämä kenties voisi auttaa yhden hevosen elämää, niin se olisi hienoa, mutta kuinka monet hevoset seisovat levossa, niitä lääkitään tai ne lopetetaan vain sen takia, että meiltä puuttuu asiantuntemus ja asiantuntevat ammattilaiset.
Olen todella kiitollinen ja onnellinen, että löysin juuri kyseisen kengittäjän, sillä hän osasi selvästi asiansa. Hän oli myös valmis kertomaan ja opettamaan varmaan jo jossain vaiheessa melko rasittavaksi muuttunutta hevosen omistajaa. Sillä vain katsomalla, seuraamalla ja tekemällä sitä loppujen lopuksi oppii. Ja kuten Kyra on joskus todennut, niin hevosen omistajan kannattaa olla vähän kaikkea: "vähän seppä, vähän eläinlääkäri ja miksei satulasappikin."
Tytön hevonen ja eripariset kaviot. Vasemmanpuoleinen kavio kengitettiin tänään. |
Thor sai tänään etujalkoihin siis upeat uudet kengät. Kengät ovat suuremmat, tukevat enemmän kantaa ja hokit poistettiin. Niin nuorella hevosella monen hokin lisääminen yhtäkkiä on voinut olla osasyy kavion rasittumiseen. Kengittäjä huomasi heti, että Thorilla oli irronnut vasemman jalan kenkä kesällä pari kertaa ja pani merkille ruununrajassa vasemmassa kaviossa kovan patin, jonka ei kuulemma kuuluisi olla juuri siinä, ja arveli, että kyseessä voisi olla luutuma tai irtopala tai joku muu. Sellainen voi kuulemma parantua itsestään, mutta se voi myös aiheuttaa kipua, joten sitä kannattaa tarkkailla ja kenties kuvauttaa. Se on kuulemma myös sellaisessa paikassa, että sen voisi leikkauksella hoidattaa. Saa kuitenkin toivoa, että kyseinen kohta ei vaivaisi Thoria (Thor ei ainakaan reagoinut sen paineluun) ja poistuisi itsestään. Nyt on tiedossa viiden päivän Metacam-kipulääkekuuri ja liikuttamista pikku hiljaa.
Ja vielä eläinlääkärin kommentti (kun kyselin ruununrajan "kovasta patista"): "Ruununrajaan ei yleensä tule luutumia. Ruunuluuhun tai ruununiveleen voi tulla uudisluutta." Ja mitä se tarkoittaa: "Uudisluulle ei juurikaan voi tehdä mitään. Säären alueella ovat harmittomia ja voidaan kylmäpolttaa. Ruunuluun ja ruununiveleen alueella ikäviä, voi johtaa nivelrikkoon. Puhutaan kehärenkaasta eli ringbone. Thorilla ei ollut merkkejä kehärenkaasta. Johtopuudutuksen perusteella epäilisin vahvasti, että vika on kaviossa, koska puudutuksessa puutui ainoastaan kavion kantaosa."
Illalla Sanna kävi jälleen hieromassa Thorin ja Lisin, mutta siitä lisää joku toinen päivä.
Lue lisää kehärenkaasta Juti vol. II -blogikirjoituksen kommenttiosuudesta.
Lue myös:
Ei se vi:t:uile
Lue lisää kehärenkaasta Juti vol. II -blogikirjoituksen kommenttiosuudesta.
Lue myös:
Ei se vi:t:uile
Voih, nuo ajatukset hevosen muuttuneesta käytöksestä todella osui ja upposi omassa tilanteessa! Oma ponini muuttui tässä syksyllä niin pikkuhiljaa että tajusin turhan myöhään että joku on ihan oikeasti vialla. Liian pitkään ajattelin että kuvittelen, ja että poni on väsynyt jne., mutta nyt jälkikäteen näen että ne pienet merkit ovat olleet olemassa jo viikkoja.
ReplyDeleteBlogihaate heitetty: http://sweetdingo.wordpress.com/2011/11/20/vastaan-haasteeseen-ja-tunnustan/
ReplyDeleteVoi, toivottavasti kengitys auttaa ja kipuilut saadaan loppumaan!
ReplyDeleteMulla olisi sulle muuten postaustoive... Nimittäin kun olet kovasti perehtynyt tuohon ratsastuksen teoriaan, niin oletko törmännyt lukiessasi (ja miksei muutenkin) hyviin kouluratsastusliikkeitä koskeviin neuvoihin?
Hei Noora! Toivottavasti ponillasi on kaikki hyvin tällä hetkellä. Mitä oireita ponillasi on ollut?
ReplyDeleteKiitos haasteesta. Seuraan mielenkiinnolla iDing - Dressagea Dingolla blogia. Mielestäni blogi on aivan ihana.
Kia, toivon todellakin samaa. Täytyy sanoa, että on kyllä todella huolestunut olo, mutta yritän aina miettiä näitä asioita oppimismielessä. Nyt tiedän jo aika paljon enemmän taas kengityksestä, hevosen jalan asennosta jne.:) Vaikka toivoisihan sitä vain, että hevonen saisi pysyä terveenä.
Olisi hienoa, jos voisit avata hieman lisää minkätyyppisiä neuvoja kaipaat. Blogini kirjalistasta oikeassa navigaatiossa löytyy hyviä kirjavinkkejä ja useat niistä sisältävät hyviä neuvoja erityyppisiin liikkeisiin. Oikeasta laidasta löytyy myös joitain liikkeitä "hyviä harjoituksia" alta.
Onko joku tietty liike johon haluaisit juuri nyt perehtyä lisää tai kaipaatko vain yleisesti infoa eri liikkeistä?
Jos totta puhutaan, niin on aika haastavaa löytää sellaista kirjaa tai esim. www-sivua, joka selkeästi avaa erityyppiset liikkeet. Olen itse yrittänyt lukea paljon ja valmentaudun säännöllisesti ja ammennan kaikesta oppimastani juuri meille sopivammat asiat.
Mielestäni puhutaan kuitenkin liian vähän siitä, että erilaisten liikkeiden ratsastaminen hyvin ja oikein vaativat rennon hevosen, joka liikkuu "oikeinpäin". Kirjoitan näistä ajatuksista hieman lisää vielä seuraavassa postauksessa.
Onko muilla lukijoilla hyviä neuvoja Kialle? Mielestäni parasta blogissa on blogin interaktiivinen luonne. Täällä voidaan miettiä, pohtia olla samaa ja eri mieltä ja toivottavasti myös oppia jotain:)
Kia, poni kävi keskiviikkona klinikalla ja sai hoitoa, ja oli mielestäni heti eilen pirteämmän oloinen. Uskon että tamma tulee kuntoon, vaikka niveloireet luultavasti jossain vaiheessa taas palaavat ja vaativat lisää hoitoa.
ReplyDeleteOireet olivat pieniä mutta nyt kun luen tallipäiväkirjaa niin huomaan kyllä että ne alkoivat jo useampi viikko sitten. Poni oli väsyneen oloinen, jopa hieman apaattinen, eikä halunnut välillä liikkua kunnolla eteen ja taipua. Missään vaiheessa poni ei ontunut tai ollut muuten ep, ei edes ammattivalmentajien silmissä.
Jatkossa tiedän että tammuskani on sitkeä sissi ja hevosen pakoeläin-luonteen mukaisesti pyrkii viimeiseen asti peittelemään kipujaan. Osaan olla tarkempi ja viedä ponin tutkittavaksi heti jos epäilen jotain.
Kunpa kaikki hevosihmiset tajuaisivat kuinka tärkeä asia kengitys on...
ReplyDeleteHyvä kuulla Noora, että saatte apua ongelmiin. Mitä eläinlääkäri muuten suositteli?
ReplyDeleteNäinhän se juuri on Tapio. Yksi ongelmistahan on myös se, että monet ihmiset jotka ovat tekemisissä hevosten kanssa eivät oikeasti tiedä miltä hyvin kengitetty kavio näyttää. Sitä ei millään tavalla opeteta esim. ratsastuskouluissa ja uskon myös, kuten monessa muussa asiassa, että vain ajan kanssa oppii näkemään ja katsomaan kavioiden asentoa jne. (ja silti sitä tietää niin vähän esim. kavion sisäisestä rakenteesta).
Juttelin pitkään Thorin kengittäneen sepän kanssa myös siitä, että yksi ongelma kengittäjien ammattikunnassa on kerta kaikkiaan ammattitaito. On paljon kengittäjiä, joilla ei ole vankkaa kokemusta kengittämisestä eivätkä he ole valmiita kuuntelemaan kokeneempien seppien neuvoja.
Eli oikeastaan mitä yritän sanoa on se, että uskon kyllä, että monet ihmiset ymmärtäisivät kengityksen tärkeyden jos siitä ylipäänsä käytäisiin enemmän keskustelua ja olisi enemmän ammattitaitoisia kengittäjiä, jotka tekisivät huolellista työtä. Totuus on kuitenkin se, että todella hyvät kengittäjät ovat harvassa ja niistäkin monet ovat jo ylityöllistettyjä.
... ja sitten on me ammattitaidottomat tunarit pahentamassa tilannetta.
ReplyDeleteHeh Tapio, positive thinking:)
ReplyDeleteTapio, kuinka paljon "ammattitaidottomia tunareita" kohtaat ja mistä luulet, että se johtuu? Näetkö, että asia voisi jollain tavalla muuttua tai tilanne parantua?
ReplyDeleteKia, tunnistin kengittäjän kuvasta ja on super! Käy yhdellä tallilla kengittämässä ja on hoitanut monta ongelmaa. Ja nimenomaan palvelee asiakkaita.
ReplyDelete