Friday, November 4, 2011

Näppärät kädet

Ellan lempipaikka talillla. Thorin boxin ovi.

Välillä ei voi muuta kuin ihailla muiden ihmisten ammattitaitoa ja kärsivällisyyttä. Ella sai tänään pitää vapaapäivän päiväkodista ja tulla mukaan töihin. Suurimman osan työpäivästä vietimme kuvauksissa ja lavasteina olivat pienoismallit. Lavastajien, ohjaajan ja kuvaajan ammattitaito oli aivan huikea ja ei voinut muuta kuin ihailla lavastajien käsien näppäryyttä.

Illalla pidin tunnin Annikalle ja Lisille ja juoksutin Thorin. Ella kävellytti Thoria aika pitkään alussa ja hoivasi ja ruokki Thoria tunnin jälkeen. Jossain vaiheessa Ella käveli yhtäkkiä Thorin vatsan alta ja jatkoi rapsuttamista toiselta puolelta. On tietenkin hienoa, että nämä kaksi viisivuotiasta kaverusta tulevat niin hyvin toimeen, mutta ei kuitenkaan ihan vatsan alta tarvitsisi kävellä..... 

Tänään opin myös jotain uutta. Tallilla kävi osteopaatti, jonka numeron otin talteen. Juttelin hänen kanssaan Thorista ja sanoin, että Thor lähtee välillä vastahakoisesti oikeaan kierrokseen juoksuttaessa. Osteopaatti kertoi, että monille hevosille oikeaan kierrokseen liikkuminen on haastavampaa ja se on kuulemma täysin luonnollista. Miten en ole kuullut tällaista aikaisemmin ja mistä se johtuu? Olen aina niin iloinen, kun opin jotain uutta hevosista. Yksi intohimoni olisi opiskella hevostiedettä. Ehkä jonain kauniina päivänä. 

Kuvaukset

Pienoismallit

7 comments:

 1. Olen kuulkut teorian, jonka mukaan toispuoleisuuden syy olisi lähtöisin jo sikiö-ajoista, melkein kaikki varsat ovat kuulemma samaan suuntaan sikiöasennossaan käpertyneinä, vasemmalle.

  ReplyDelete
 2. Kiitos infosta Laura. Tuo selittäisi asian hyvinkin.
  Mitä mieltä olet, kun Thor on ollut vasemmalle hieman kiinni suusta. Eilen Thor tuntui hyvältä (torstaina hampaat raspattiiin) ja tänään ystäväni (kokenut ratsastaja) sanoi taas, että Thor oli kovasti kiinni vasemmalle. Oman logiikkani mukaan tuollaiseen on melkein aina joku syy (esim. hampaat, epäsopiva satula jne.), mutta en itse oikein keksi mitään Thorilla tällä hetkellä. Voiko se nuorella hevosella myös olla sitä, että se on välillä tasaisempi toiseen suuntaan jne.? Onko sulla jotain ajatuksia tästä Laura?

  ReplyDelete
 3. Vinous yksinkertaisimmillaan on usein syynä toispuoleiseen kuolaintuntumaan. Tarkemmin kun asiaa yleensä purkaa, huomaa, ettei hevonen ole vahvempi toiseen ohjaan, mutta pyrkii välttämään täysin toiseen ohjaan tukeutumisen. Oletko havainnut näissä tilanteissa, onko Thor vaikeampi saada tukeutumaan oikeaan ohjaan, ts. onko siellä oikeasti tyhjää ja vasemmalla tuntuma?


  Jos hevonen käyttää hyvin takaosaansa, voi esim. lapa olla tukossa, jolloin hevonen jättää sen "alas" ja nojaa ohjaan. Irroittavia liikkeitä, avoja ja väistöjä, kohti oikeaa ohjaa lähtisin itse hakemaan kun hampaat on tarkastettu ja satula sopiva.

  Nuori hevonen kehittyy lihaksistostansa jatkuvasti ja on luonnollista, että ne säästävät heikompia lihasryhmiään. Jos tuntumaa saa ratsastuksella korjattua tasaisisemmaksi, olisin melkein valmis lyömään vetoa syyn olevan hevosen perusvinoudessa ja keskittyisin järjestelmällisesti ratsastamaan hevosta suoraksi.

  Korostan nyt vielä, että minusta toispuoleista tuntumaa ei korjata ohjasta irroittamalla, vaan hakemalla se tuntuma sinne toisellekin ohjalle, lihaksistoa korjaamalla.

  ReplyDelete
 4. Kiitos taas Laura! Jälleen mahtavia ajatuksia. Tänään tehdään paljon irrottavia liikkeitä ja kirjoittelen aiheesta lisää illan blogikirjoituksessa:)

  ReplyDelete
 5. Hei taas Laura! Thor tuntui tänään taas oikein hyvältä. Välillä Thor nojasi hieman enemmän toiseen ohjaan, mutta muistin koko ajan toispuoleisen tuntuman ja ratsastin sisäpohkeella ulko-ohjaa kohti. Menimme puomeja ja teimme paljon siirtymisiä. Thor oli todella energinen, mutta kuuliainen ja tasainen. Jotenkin helpotti myös, kun ajattelin että vika saattaa tosiaan olla vain hevosen perusvinoudessa eikä aina tarvitse olla kyse jostain fyysisestä ongelmasta tai kivusta.

  Luin tänään Maria Veitolan Trendi-lehden kolumnin, jossa Maria kuvaili miten vanhat parisuhteet muokkaavat uusia. Ja niin se tuuppaa olemaan hevostenkin kanssa. Koska Tesello oli niin kipeä, niin tuuppaan projektoimaan vuoden takaisia tunteita myös Thoriin. Pikku hiljaa onneksi oma mieli rauhoittuu enkä aina pelkää pahinta. Siitä kiitos myös Laura sinulle:)

  ReplyDelete
 6. Eipä mitään Kia, hyvä jos jotain apuja sait. Jos toispuoleisuus pahenisi ratsastuksen aikana, olisin huolissani, mutta kun kyseessä tosiaan on nuori hevonen, joka on kuitenkin verrattain lähiaikoina eläinlääkärin toimesta tarkastettu niin sanoisin, että pitää tehdä töitä suoruuden eteen.

  Meillä ihmisillä (varsinkin naisilla) on ajoittain taipumus pyrkiä selittämään ja analysoimaan asiat puhki, vaikka usein asia kuitenkin on niin, että pitää tehdä töitä, jotta muutos tapahtuu. Olisi helppoa, jos eläinlääkärimme tai valmentajamme voisi antaa hevosillemme suoristavan ruiskeen, mutta tosiasiahan on, että suoristamista joudumme jatkamaan läpi koko hevosen elinkaaren, sillä kuten meillä ihmisilläkin, hevosilla on puolierot, joita tulee työstää. Ihminenhän herää yleensä siinä vaiheessa selvittämään omaa vinouttaan kun hän tulee kipeäksi, eläin siinäkin kohtaa pyrkii korvaamaan tiettyjen lihasryhmien käytön toisilla. Ihminen järkeistää itsensä työstämään heikoimpia osioitaan, eläin pyrkii välttämään vaikeaksi kokemiaan asioita.

  On siis vain uskallettava lähteä purkamaan niitä ongelmakimppuja, vaatien ensin vähemmän ja lisäten vaatimusta hevosen jäykkyyden helpottaessa.

  ReplyDelete
 7. Heh;) Taitaa muuten olla juuri meidän naisten ongelma. Masin kanssa tilanne oli niin erilainen kahdeksan vuotta sitten, sillä Masi oli niin kipeä, joten jokainen suorempi liike ja lihaksen rakentuminen olivat kotiinpäin. Nyt jotenkin olettaa, että Thorin fysiikka olisi jotenkin suorempi heti alusta, mutta sinänsä Thor on jo paljon suorempi kuin kesällä ja tasapainon löytyminen ja lihasten kehittyminen vie aikaa. Ehkä mä nyt vaan lopetan turhan analysoinnin ja nautin kahden ihanan hevoseni seurasta;)

  ReplyDelete