Thursday, May 22, 2014

Istu moottorin, älä ratin päällä

Olemme sopineet Päivin ja Johannan kanssa tehotreeneistä touko- ja kesäkuulle. Johanna tulee pari kertaa viikossa valmentamaan meitä ja pääsemme nauttimaan ratsastuksesta Johannan valvovan silmän alla enemmän kuin vain kerran viikossa.

Mari on myös tulossa Suomeen kesäkuussa Stall Brobyhyn valmentamaan meitä Thorin ja Ecan kanssa, joten tämä alkukesä tarjoaa aivan mahtavat valmennustilaisuudet. Aiomme majoittua samassa paikassa Marin kanssa, joten ehdimme viettää hieman laatuaikaa yhdessä.

Thor ja Obelix ovat jo päässeet laitumelle ja nauttivat niin vihreästä. Pojat olivat todella tyytyväisen oloisia kun saavuimme Ellan kanssa tallille.

Tänään teimme jälleen paljon hyviä harjoituksia ja aloitimme käynnissä. Ensin tarkistimme, että hevoset kävelivät mahdollisimman suorina ja sen jälkeen taivutimme hevosia sisäänpäin ja yritimme saada maksimaalista venytystä hevosten ulkokylkiin. Kun hevoset taipuivat lähdimme taas hakemaan suoruuttaa. Asetimme hieman ulospäin ja piti olla tarkkana, että ulkokylki tuli mukaan liikkeeseen ja vasta sen jälkeen vaihdoimme asetusta sisäänpäin. Oikeassa kierroksessa Thor tuo helposti takaosaa hieman uran sisäpuolelle, joten siinä piti olla erityisen tarkka suoruuden kanssa. Harjoituksen oli taas tarkoitus auttaa meitä hahmottamaan eroja taivutuksien välillä ja miten hevosta voi hyvin taivuttaa niin, että ulkokylki venyy, mutta se on täysin eri asia kuin esimerkiksi asettaminen ja taivuttaminen suoralla hevosella.

Jatkoimme sitten asettelua ja taivuttelua ravissa ja teimme paljon siirtymisiä. Heti jos hevonen ei kuunnellut tai tuli raskaaksi tein siirtymisen ja jossain vaiheessa Thor keveni kivasti myös edestä. Johanna sanoi, että muista istua moottorin, älä ratin päällä (moottori tarkoittaen takaosaa ja ratti lapoja ja etuosaa) ja mielikuva auttoi jotenkin parantamaan omaa istuntaa ja löysin siihen enemmän syvyyttä. Johanna muistutti myös kuten monet muut kerrat, että "älä Kia mene hevosen luokse vaan anna hevosen tulla sun luokse" (lähden helposti nojaamaan hieman eteenpäin).

Oikeassa kierroksessa sain jälleen keskittyä siihen, että käännyn myös itse oikealle. Käynnissä ja ravissa Johanna pyysi jopa ylikääntämään navasta oikealle ja iiks, siinä se mun ongelma on. Olen melko kiinni oikealle ja se todellakin tuntuu. Heti kun saan oman vartalon oikealle raiteille myös Thorin on helpompi liikkua oikeinpäin. Sain myös miettiä volteilla sisäpuolen lantiota hieman taaksepäin ja lantiota ulkoa hieman eteenpäin.

Laukassa menin ilman jalustimia ja Thorin laukka oli taas aivan super hyvä. Saimme tehdä omassa tahdissa töitä laukassa ja tärkeätä oli tehdä paljon kiemuroita, ratsastaa avotaivutusta jne. Ratsastin Thorin kanssa paljon vastalaukkaa ja etenkin oikea laukka oli kevyt ja tasainen.

Haluaisin usein vain olla kuunteluoppilaana Johannan tunneilla, jotta saisin kirjoitettua ylös Johannan mahtavat lauseet. Tässä yksi niistä:

"Idea on, että hevosen jousto tulee niskasta ja takajaloista ja ratsastajalla kyynär- ja olkanivelistä ja vastaavasti lonkkanivelestä. Molemmilla on vahva core (vatsa), jossa balanssi ja stabiliteetti."

Tunnin jälkeen Ella hyppäsi Thorin selkään ja ravasi ensimmäistä kertaa. Ella totesi, että onpa iso askel, mutta oli todella innostunut. Jossain vaiheessa tuntia Ella kysyi, jos hän saisi antaa Thorille pusun. On niin hienoa seurata näitä kahta nuorukaista yhdessä. Uskon, että he rakentavat elinikäisen siteen toisiinsa. 

Huomenna on taas vuorossa Ecan ja Thorin liikutusta ja lauantaina maastoillaan ja kokeillaan Topia yhteen laitumelle Thorin ja Obelixin kanssa. Sunnuntaina on sitten taas vuorossa Johannan tunti. Aivan ihana viikonloppu siis luvassa.

No comments:

Post a Comment