Saturday, March 1, 2014

Hyväksy tunnetilat



Ei tässä nyt vielä Tiger Woodseja tai Magic Johnsoneja olla, mutta melkein sellainen fiilis oli Anna Andersenin kilparatsastajille suunnatun psyykkisen valmennuksen luennon jälkeen tänään. Puhuimme rentoutumisesta, mindfulness-harjoituksista, positiivisista ja negatiivisista mielikuvista, itsetuntemuksesta  ja itseluottamuksesta, hengittämisen merkityksestä, jähmettymisestä radalla, flow-tilasta ja siitä miten tärkeätä on erottaa urheilijaminä omasta minäkuvasta. Kun minäidentiteetti voi hyvin, voi myös urheilijaidentiteetti paremmin. 

Psykologia on alana nuori ja kuten monella muulla alalla tapahtuu myös psykologian saralla isoja harppauksia suuntaan sun toiseen.

"Today we are working on a program which is called a mindfulness acceptance and commitment program. And that very much comes from mainstream psychology. And the theory behind that is that we have so far in sport psychology and in psychology generally had a lot of focus on the cognitive behavioral approach. That has typically meant that we have tried to help athletes deal with their thoughts and emotions by suppressing them. Research most recently has suggested that that is not a particularly effective way of doing things because actually when we try to suppress thoughts and emotions we actually make it more likely by engaging in an automatic scanning process, called the ionic processing theory, that once we scan our bodies for evidence that those thoughts and emotions that we are trying to suppress are there, and by doing that we actually make them more likely to come into awareness. So this new approach is trying to get athletes to accept those kind of thoughts and emotions as a natural part of a human experience rather than trying to change them."

Monet urheilupsykologiaan liitettävät harjoitukset perustuvat nykyään NLP-menetelmiin ja mindfulnessia hyödynnetään entistä enemmän. Jo Zen-munkit tiedostivat läsnäolon merkityksen elämässä kokonaisvaltaisesti ja nykyään haetaan juuri tuota tietoisuutta ja läsnäoloa elämässä ja urheilusuorituksissa.

En malta odottaa seuraavaa tapaamista Annan vastaanotolla Kirkkonumella. Vain tämän päivän kokemuksesta voin lämpimästi suositella Annan valmentautumisapua ratsastajalle kuin ratsastajalle tasosta ja tavoitteista riippumatta. 


Anna Andersén on psykologi ja SRL II tason valmentaja. Hän toimii psyykkisenä valmentajana valjakkokuskien maajoukueelle ja on pidettu luennoitsija. Vaikka Anna erikoistuu ratsastukseen lajina, hän haluaa kuitenkin Kirkkonummella sijaitsevan yksityisvastaanoton kautta työskennellä myös monen muun urheilulajin edustajan kanssa. 

Annan seuraava psyykkinen valmennus kilparatsastajille (jatko-osa) järjestetään Riihimäellä lauantaina 6.4.2014 klo 10.00.


Viime sunnuntaina vietimme Hippolan Kian kanssa päivän Sari Pakulan seurassa. Aloitimme teorialla, kuvasimme ratsastusta ja kävimme yhdessä läpi videot tunnin jälkeen. Päivä oli todella mielenkiintoinen ja kerron siitä lisää pian.

Tänään ohjasajoin Thorin ennen luentoa Riihimäellä ja Thor oli ihanan letkeä ja rento. Kävimme pitkän lenkin maastossa ja Dually-riimu on kyllä tehnyt ihmeitä koska Thor tulee entistä vähemmän painetta vastaan. Huomenna on sitten tiedossa hot-jooga ja Johannan tunti. Nyt pitäisi vielä jaksaa raahautua ovesta ulos illalliselle:)


Lue lisää: 


Mindfulness mielen ymmärtämisen työkaluna (Kekkola kevät 2019 Eeva Jaakonsalon kanssa)

No comments:

Post a Comment