Saturday, March 15, 2014

Chia-siemenet ja ruusunmarjajauhe

Olen syöttänyt noin kuukauden ajan Chia De Gracian Chia-siemeniä Thorille. Chia-siemenet ovat nousseet esille Superfood-boomin myötä ja ovat tunnettuja voimaa ja kestävyyttä lisäävistä ominaisuuksistaan. Chia on mintunsukuinen kasvi (salvia hispania) ja Etelä-amerikasta peräisin.
Siemenet ovat kuuluneet maya intiaanien ja atsekien ravintoon jo pitkään.

Chia-siemenet ovat kasvikunnan paras rasvahappojen lähde ja ja niissä on enemmän Omega-rasvahappoja kuin muissa kasvikunnan tuotteissa. Kaikki muut öljyt kannattaakin jättää pois Chia-kuurin ajaksi ja pellavan antamista olen itse ryhtynyt pohtimaan luettuani hieman lisää pellavansiemenistä (katso artikkelin lopussa Chia vs. Flax). Myös oma ravintoterapeutti tuomitsi pellavan totaalisesti, joten omasta ravinnosta se on jo jäänyt pois kuukausia sitten.

Chia tasapainottaa myös ruuansulatusta ja on hyvä lisäapu esimerkiksi ruokintavaihdoksissa. Chia edistää myös vatsan terveyttä ja toimii apuna suoliston hiekan poistossa.

Siementen runsas magnesium (sadassa grammassa chiaa on noin 400 mg magnesiumia) rauhoittaa stressiherkkää hevosta ja on hyvä apu muutoksissa kuten esimerkiksi tallivaihdon yhteydessä.

Chia sisältää runsaasti tärkeitä proteineeja eli valkuaisaineita sekä tarvittavia vitamiineja, hivenaineita ja mineraaleja.

Chia edesauttaa karvan kasvua ja on toiminut hyvin kesäihottuman hoitoon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ihosolujen uusiutuminen kestää noin 120 päivää, joten Chia-kuuri kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kesää, jos hevonen kärsii kesäihottumasta.

Chia-siementen vitamiinien, hivenaineiden sekä kivennäisten tärkeät tehtävät:

A-vitamiini: auttaa pehmytkudosten ja luiden muodostamiseen sekä ylläpitämiseen. Tuottaa tarvittavat pigmentit silmän verkkokalvon muodostumiseen. Tärkeä vitamiini näkökyvylle. 
B1-vitamiini: oleellinen sokereiden muuntamiselle, hermoimpulssien johtamiselle sekä happiaineenvaihdunnalle.
B2-vitamiini: välttämätön rasva- ja proteiiniaineenvaihdunnalle ja ruuan energiaksi muuntamiselle.
B3-vitamiini: tärkeä soluaineenvaihdunnan edistäjä. Osallistuu myös DNA:n korjaamiseen. Liittyy myös sukupuolihormonien ja stressihormonien tuotantoon.
B9-vitamiini: merkittävä vitamiini hermoston ja luuytimen toiminnalle. Estää sikiön selkärankahalkiota ja edistää solujen uusiutumista.
B12-vitamiini:tärkeä hermoston kasvuun ja kehittymiseen vaikuttava vitamiini. Vaikuttaa myös punasolusynteesiin sekä suoliston toimintaan.
C-vitamiini: voimakas antioksidantti, joka voimistaa muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä. Auttaa ehkäisemään sydänsairauksia sekä edistää hampaiden, ikenien, luuston ja nivelten kehittymistä.
E-vitamiini: voimakas antioksidantti
Kalsium: vahvistaa ikeniä ja hampaita, välttämätön verenhyytymiselle, toimii useiden entsyymien aktivoijana. Liittyy myös lihasten toimintaan.
Fosfori: osallistuu luiden ja hampaiden kehittymiseen, maidon eritykseen, lihaskudoksen muodostumiseen sekä solujen aineenvaihduntaan.
Rauta:liittyy hapen kuljetukseen ja varastointiin kudoksissa, energian tuotantoon sekä aivojen biokemiallisiin mekanismeihin.

Kupari ja sinkki: Monen hevsen ruokinnasta puuttuu sinkki ja kupari tai arvot ovat liian alhaiset. Keski- ja itä Suomen maaperässä on vähän sinkkiä ja sitä myötä myös vähän siellä kasvaneessa heinässä. Kuparia tarvitaan hemoglobiinin muodostumiseen ja raudan imeytymiseen. Sinkki vaikuttaa aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan ja joskus kutina ja karvan lähtö voivat olla oireita sinkin puutoksesta. Sinkin liikasaanti voi kuitenkin myös aiheuttaa kuparinpuutetta.

Kuukauden aikana en ole huomannut suuria muutoksissa Thorissa, mutta karva on kiiltänyt entistä enemmän ja Thor on ollut pirteän ja tyytyväisen oloinen. Koska haluan antaa Thorille mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa aion ehdottomasti jatkaa Chia-siementen antamista ainakin kesään asti ja lopettaa pellavan kokonaan. Kerron lisää Chia-kokeilustamme vielä ennen kesää, kun olen syöttänyt siemeniä pidempään.

Chia-siementen käyttöohjeen löydät suomeksi täältä.

Ruusunmarjajauhe


Kuten olen aikaisemmin blogissani raportoinut, Thor viihtyy kesäisin tuntikausia pää ruusunmarjapuskissa, joten otin onnessani vastaan ruusunmarjajauheen Chia de Gracialta. Olen syöttänyt ruusunmarjaa Thorille nyt parin viikon ajan ja lisäsin jauheen myös perheen kotiruokavalioon (täydellinen lisä smoothieen, jogurttiin jne.) 

Ruusunmarja sisältää runsaasti luonnollisia vitamiiniyhdisteitä, B-, C- ja P-vitamiinia sekä öljyä, jossa on tärkeitä öljyliukoisia A-, D- E- ja K-vitamiineja. Ruusunmarja sopiikin loistavasti hevosen C-vitamiinilisäksi.  Ruusunmarja sisältää myös runsaasti aminohappoja ja sen sisältämä magnesium auttaa myös lihaskramppeihin. Ruusunmarjassa on myös mineraaleja, hivenaineita ja antioksidantteja, jotka edistävät kehon hyvinvointia. Ruusunmarjaa voi hyvin käyttää yhdessä nokkosen ja MSM:n kanssa ja on hyvä lisä tai vaihtoehto lääkkeille vähentämään nivelkipuja sekä lisäämään nivelten liikkuvuutta.

Ruusunmarjaa annostellaan 1 - 3 rkl /vrk. 

Suurin osa informaatiosta on poimittu Chia de Gracian -sivuilta ja paljon hyvää lisäinfoa löytyy myös Equinechian sivuilta.


Chia de Gracia tekee yhteistyötä poniratsastaja Noora Mannisen sekä kouluratsastaja Mikaela Soratien kanssa ja Ruuhkavuosiratsastajan Chia-kokeilusta voit lukea lisää täältä. Lisäinfoa yhteistyöstä löytyy Chia de Grazian FB-sivustolta

Jotta ruokinta olisi mallillaan ja hevonen saa kaikki tarvittavat rehut kannattaa kuitenkin käyttää esimerkiksi Nina Jaakkolan kaltaista ammattilaista apuna tai tutustua Hevostietokeskuksen Hopti-ruokintaohjelmaan. Koska myös henkilökohtainen ruokintaohjelma on hieman hakusessa ja yritän hoitaa yhden asian kunnolla kuntoon (kaviot, satula, kipeä selkä, kuolaimet jne.) Thor saa tällä hetkellä tyytyä fiilispohjaiseen ruokintaan ilman laskureita tai ruokinta-analyysejä. Jossain vaiheessa yritän kuitenkin perehtyä ruokintapuoleen paremmin.

Yksi asia on kuitenkin varma ja se on heinän laadun tärkeys. Monet hevoset pärjäävät jo pelkällä hyvällä heinällä ja siihen kannatta panostaa enemmän kuin mihinkään muuhun.

Onko sinulla kokemuksia Chiasta, ruusunmarjajauheesta tai muista mielenkiintoisista lisärehuista?

Lue lisää: 
Pohdintaa hevosen ruokinnasta
Rehuruokailun kokkikilpailu
Mikä ihana yllätys
Luontaistuotteita talliin kuljetettuna
Nokkonen ja bentoniittisavi kokeilussa
Oiva lisäravinne lihasmassan kasvattamiseen
Sänkkärit on auki

19 comments:

 1. En ole nähnyt missään (muualla kuin myyjien sivuilla :)) mainintaa chian hiekkaa poistavasta vaikutuksesta. En ole löytänyt mistään tutkittua tietoa, jossa olisi ollut mukana esim. ennen-jälkeen-röntgenkuvat hiekkakertymästä. Myyjien sivuiltakaan ei ole löytynyt lähteitä väittämän tueksi. Tiedätkö sinä tuollaisia tutkimuksia? Vaihtoehdot psylliumille kiinnostaisivat.

  ReplyDelete
 2. Tuohon rasvahappojen ja omegojen saantiin on itseasiassa samantasoinen ellei jopa aivan hitusen parempikin tuote, nimittäin hampunsiemen. Ja plussaa saa sen kotimaisuudesta. Toki sillä ei ole limaantuvia ominaisuuksia ollenkaan. :)

  Meillä Chia aiheutti alkuun vatsavaivoja jo entisten lisäksi (ikinä sen jälkeen tai ennen sitä ei ole tullut vettä lannan mukana!), enkä huomannut Taavissa mitään kummempa eroa. Yhden viiden kilon säkin syötin sille kokeeksi joskus toissasyksynä. :)

  Ruusunmarja sensijaan menee meilläkin hyvien vitamiini- ja kivennäisjuttujen takia ja senhän pitäisi myös auttaa nivelvaivoissa. Kokonaisena ja murskattuna omatekoisen myslin seassa (sis. voikukkaa, erilaisia juureksia, ruusunmarjaa ja muita vaihtuvia ainesosia)

  ReplyDelete
 3. Niinjoo ja meillähän löytyi hiekkaa Chia-kuurin jälkeenkin. Sitä en sitten osaa sanoa, että oliko sitä kuinka paljon ennen Chiaa. :)

  ReplyDelete
 4. Chia saa hiekkaa liikkeelle, mikä kai joillain (hiekansyöjillä) saattaa löysistyttää vatsaa, mutta liikettä ei ole samassa määrin kuin psylliumin kanssa, sanoi eläinlääkäri.

  ReplyDelete
 5. Chian hiekanpoisto perustuu samaan ominaisuuteen kuin psylliumin, eli se turpoaa vahvasti ja geelintyy, ja siten sitoo hiekkaa itseensä. Chia myös psylliumin tavoin lisää suolen aktiviisutta ja ns. "puskee" hiekkaa ulos. Joskus syy kurailuun Elinan kertomalla tavalla saatta olla se, että suolistossa on hiekkaa, joka lähtee liikkeelle. Psyllium on hiekanpoistoon käytetyin "lääkevalmiste", vaikka se ei itse asiassa ole lääke, vaan ravintovalmiste, jauhettu ratamon kuori. Psyllium-kuidusta on markkinoilla useita eri valmisteita. Moni hevonen ei suostu syömään psylliumia riittäviä määriä, chia sen maistuu pääsääntöisesti hyvin. Suuren hiekkakertymän hoitaminen ei koskaan ole riskitöntä, vaan saattaa aiheuttaa ähkyvaaran. Erityisesti suolen pohjaan painunut laattamainen hiekkakertymä ei useinkaan lähde liikkeelle kuin eläinlääkärin letkuttamana. Psylliumista olen nähnyt mm. tällaisen tutkimuksen http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?id=760&kieli=3. Chiassahan on itsessään melko paljon öljyä. Chiaa on käytetty Suomessa hevosille vielä suhteellisen lyhyen aikaa ja eläinlääkärien suhtautuminen siihen vaihtelee. Sen sijaan esim. Australiassa sitä on käytetty jo vuosien ajan. Lisätietoa löytyy mm. www.equinechia.com. Jos itse luottaa enemmän psylliumiin, voi hevoselleen antaa esim. viikon psyllium-kuurin, jota voi sitten halutessaan jatkaa/ylläpitää chialla, saaden chiasta myös muut sen ravintohyödyt. Psylliumia ei kannatta syöttää jatkuvasti, koska silloin suoli tottuu siihen ja elimistö alkaa käyttää sitä ravintona. Varmin tapa todeta hiekka, on otaa hevosen vatsasta röntgenkuvat. Myös ultraäänellä voidaan voidaan tutkia suoliston hiekkatilannetta.

  ReplyDelete
 6. Ja vielä; chiahan on yleisesti elimistön puhdistusruoka. Vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita suolistosta ja elimistöstä. Meillä ainakin talvella erotti chian aloittaneet hevoset tarhojen pissaläikistä, aika moni virtsaa alkuvaiheessa enemmän, tämä tasoittuu kyllä. Itse olen huomannut chian vaikutukset siten, että saan juosta vessassa usemmin kuin ennen ja suoli toimii loistavasti. Paino on pudonnut ja erityisesti kasvojen ihon on puhtaampi ja terveempi.

  ReplyDelete
 7. Kiitos aivan mahtavista kommenteista. On niin kiva kuulla hieman käytännön kokemuksista.

  Psylliumista olen ymmärtänyt, että se vie myös suurimman osan suolanukasta ja hyvistä bakteereista mennessään, joten sitä tulisi käyttää vain jos oikeasti on ongelmia hiekan kanssa. Ja kuten Chia de Gracia kirjoittaa on letkutus varmaan ainoa ihan varma tapa poistaa hiekka hevosen suolistosta.

  Mutta tosiaan, jos tulee vielä jotain mieleen tai on kokemuksia Chiasta ja/tai muista lisäravinteista ovat kaikki kommentit ja ajatukset enemmän kuin tervetulleita. Teiltä kaikilta opin koko ajan niin paljon lisää:)

  ReplyDelete
 8. Meillä apu märkiin pieruihin löytyi chiasta. Liekkö sitten muutenkin oireet helpottanut, en tiedä. Chian kuitenkin loppuessa tuli tauko ja märät pierut palasivat. Psylliumista saatu apu hetkittäin, mutta ei kestävästi. Suokki saa siis ylläpitoannoksella chiaa päivittäin ja luulen, että osaltaan hyöty voi tulla monen pienen aineksen summana...

  ReplyDelete
 9. Meillä apu märkiin pieruihin löytyi chiasta. Liekkö sitten muutenkin oireet helpottanut, en tiedä. Chian kuitenkin loppuessa tuli tauko ja märät pierut palasivat. Psylliumista saatu apu hetkittäin, mutta ei kestävästi. Suokki saa siis ylläpitoannoksella chiaa päivittäin ja luulen, että osaltaan hyöty voi tulla monen pienen aineksen summana...

  ReplyDelete
 10. Hiekka lähti ainakin meidän tapauksessa oikein mainiosti psylliumilla ja sitä oli alunperinkin hyvin vähän. Tänätalvena on kuvattu puhtaaksi hiekasta.

  Itseasiassa oman käsitykseni mukaan psyllium ei vie suolinukkaa mennessään (miten se sen tekisi?), vaan poistuva hiekka raapii suolenseinämää liikkeelle lähtiessään.

  Meillä viime talvena velloneisiin vatsaongelmiin (ummetusta, ilmaa, kupeiden arkuutta ilman selittävää syytä) kaikkein paras apu oli nimenomaan psylliumin kokonainen siemen. Sen lisäksi kokeiltiin pellavansiemen limaksi keitettynä ja chian siemen sekä turvotettuna että kuivana. Psyllium oli ylivoimainen. Sitähän käytetään ihmisilläkin tasapainottamaan vatsan ongelmia (esim. Visiblin).

  Psylliumia ei kai sentakia saisi antaa pitkiä aikoja (jos valmistetta annetaan hiekan poiston takia), että sen laksatiivinen vaikutus katoaa (juurikin, koska suolisto tottuu ja alkaa käyttää psylliumia paremmin hyödyksi), jolloin hiekan poistuminen vaikeutuu, mutta tuskin kokonaan silti loppuu (limaahan siitä muodostuu edelleen).

  :)

  ReplyDelete
 11. Taas todella mielenkiintoista Elina. En ihan vielä osta sitä, että psyllium ei vie suolinukkaa mennessään, mutta sinänsä en enää tiedä mitä ajatella, kun pellavastakin olen saanut niin ristiriitaista tietoa. Ensin sitä suositellaan ja sitten saa taas kuulla, että sitä ei missään nimessä kannata käyttää. Sen kyllä uskon, että psyllium on mainio hiekan poistaja:)

  Kai se vaan on niin, että kaikessa on hyviä ja huonoja puolia ja täytyy vain kokeilla mikä sopii sekä omaan että hevosen ruokavalioon. Mulla kun ei tuota suolinukkaa oikein löydy omastakaan takaa, niin yritän edes pitää hevosen vatsan kunnossa:) Sinänsä, jos paneutuisin omaan suolistoon yhtä paljon kun olen paneutunut Masin ja Thorin olisin varmaan jo aika paljon paremmassa kunnossa:)

  ReplyDelete
 12. Hevosellani oli vuosia sitten vatsaongelmia ja märkiä pieruja erittäin kuuman kesän jälkeen. Säilöheinä oli sokerista, mutta kuivaheinää ei ollut saatavilla. Ell arveli kyllä, että kuivaheinä parantaisi, mutta tallinpitäjä suositteli syöttämään psylliumia, koska "muillakin oli hiekkaa vatsassa".

  Syötin psylliumin, vatsa tuli hetkellisesti parempaan kuntoon, mutta sitten löysyyn palasi taas. Lopullinen ratkaisu ongelmaan löytyi silloin tallinvaihdoksesta ja kuivaheinästä. Varmuuden vuoksi syötin maitohappobakteereita. Sen jälkeen markiä pieruja ei ole ollut, ellei heinä ole ollut juuri vaihdettua ja kuuman kesän jäljiltä sokerista säilöheinää. Kuivaheinä on aina toiminut paremmin.

  Nyt hevonen saa chiaa, mutta ei mihinkään vaivoihin, vaan ihan vaan täydennyksenä. On pirteä ja reipas, terävyys on lisääntynyt ja muutenkin tuntuu, että chia on jotenkin selittämätön hyvä ratkaisu. Olin todella skeptinen sen suhteen aluksi, mutta pakko myöntää, että jotenkin selittämättömästi (vaikka en usko selittämättömyyksiin) se tekee hevoselleni hyvää.

  ReplyDelete
 13. sekä Hamppua että chiaa näyttää löytyvän edullisesti www.lemmikkitukku.fi löytyykö muualta vielä edullisemmin? Haluaisin testata mielenkiinnosta.

  ReplyDelete
 14. Oletko koskaan kokeillut hamppua hevosellesi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi, en itse asiassa ole. Onko sinulla hampusta kokemuksia?

   Delete
 15. Ei ole, mutta olen juuri omalle ponilleni arponut hampun ja pellavan välillä, että kumman ottaisin :D...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyselin juuri minua viisaammalta ja hän suositteli hamppua, joka on heti käyttövamlis. Pellava pitää kuulemma keittää ja jos sitä käytetään rouheena pitäisi kai olla extra öljyä mukana. Olen myös lukenut aika paljon siitä, että siemenet keräävät maaperän raskasmetalleja, muun muassa haitallista kadmiumia. Eli meiltä pellava on tämän takia jäänyt minimikäyttöön, mutta hampusta ei tosiaan ole kokemusta.:)

   Delete