Aloitimme yhteistyönä Just Dressagen kanssa Farrier Formula Double Strength -kaviolisärehun syöttämisen Thorille 14 elokuuta 2015.
Farrier Formula Double Strength on pellettimuotoinen kaviolisärehu. Rehu sisältää hyödyllisiä rasvahappoja, vitamiineja, mineraaleja ja tärkeitä aminohappoja. Farrier Formula edesauttaa myös karvan hyvinvointia ja vahvistaa jänteitä ja nivelsiteitä ympäröivää sidekudosta.
14. elokuuta Thor sai ensimmäistä kertaa Farrier Formulaa ja otin Kaviot kuntoon -kirjoituksen kuvat samana päivänä. 4. lokakuuta kuvasin kaviot seuraavan kerran ja tässä näkyy nyt ennen ja jälkeen kuvat kaikista kavioista.
Thorin kavionlaatu on alusta asti ollut todella heikko ja Just Dressagen Matilda suositteli aloittamaan vähintään kolmen kuukauden kuurilla. Jos kuuri tepsii kannattaisi jatkaa pellettien syöttämistä pidemmän aikaa. Ohjeistuksessa neuvotaan syöttämään ainakin 6-8 kuukautta, jotta uusi kasvu pääsee kaviossa lähelle maan pintaa. Hitaasti kasvavassa kaviossa voi kuitenkin mennä vuosi-puolitoista vuotta ennen kuin kavioaines on kokonaan uusiutunut niin, että maahan osuva osa on kavioainesta, joka on alusta saakka hyötynyt Farrier Formulasta.
Thorin kavioiden kanssa on aina ollut suuremmat ongelmat kesäisin ja olen ajatellut, kuten varmaan monet muutkin, että kuiva kesä haurastuttaa kaviot. Peuramalla järjestetyssä Hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi -tilaisuudessa kengitysseppä Riina Villanen kuitenkin kertoi, että kuivuus ei haurastuta kavioita. Ennemminkin kostea ja kolea sää aiheuttaa ongelmia kavion laatuun ja märkäkaudella syntyneet vauriot tulevat esille vasta kun kavio kuivuu ja kutistuu.
Villanen on matkustanut ympäri maailmaa ja vaikka Intiassa on kovat tiet ja kuiva sää hevosilla on enimmäkseen hyvä kavionlaatu. Japanissa taas on paljon ongelmia etenkin monsuunikauden aikaan ja hevosilla esiintyy valkoviivatautia. Vanuatussa taas on vaihteleva ympäristö ja hevoset kulkevat vapaana. Suurimman osan ajasta kavioihin ei Villasen mukaan tarvinnut koskea ja hevoset kulkivat kengättöminä hyvin vaihtelevassa maastossa. Koska Suomessa on melko vaihteleva keli ei Villasen mukaan kannata lotrata ylenmääräisesti vedellä ja tulisi välttää kuivan ja kostean vaihtelua.
Thorin kaviot ovat selvästi lähteneet ylhäältä alaspäin paranemaan. Kesän alussa kaviot olivat todella huonossa kunnossa ja melkein murenivat käsiin. Kavioissa oli myös selvää merkkiä joko stressitilasta, joka vaikuttaa suoraan kavioiden ja karvan laatuun tai jostain puutostilasta ruokinnan suhteen. Nyt tuo kohta lähtee valumaan alaspäin ja kuten kuvista näkee kavioiden "kuoppaiset kohdat" ovat kohta jo melkein kenkää vasten.
Thor on Farrier Formula Double Strength -kaviolisärehun lisäksi syönyt todella hyvälaatuista korsirehua ja liikkunut 24 tuntia vuorokaudessa. Ympärivuorokautinen liikuntaa auttaa Villasen mukaan kaviomekanismia toimimaan oikeaoppisesti. Kun hevonen laskee painon kavion päälle se laajenee kantaosastaan ja taas supistuu. Tämä taas lisää verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Fakta on kuitenkin se, että hevosen geenit määräävät pitkälle hevosen kavionlaadun ja monilla asioilla voi vaikuttaa siihen, mutta täydellisiä kavioita ei varmaan huonolaatuisista kavioista ikinä saa. Hevosen kova käyttö vaikuttaa myös kavionlaatuun ja on melko rajua kyytiä kavioille ja kengille.
Villasen mukaan pitää kuitenkin muistaa että harvemmin kannattaa miettiä vaan yhtä syytä vaan usein on kyseessä useampi asia, joka kertyy kokonaisuudeksi. Kaikilla hevosilla on myös yksilöllinen kengitysväli ja jokaisella hevosella on kavioille hevoskohtaisesti oikea kulma hevosen rakenteesta riippuen. Usein hevosilla on keskimäärin 1-2 viikkoa lyhyemmät kengitysvälit kesällä kuin talvella.
Villanen totesi myös, että 80 prosenttia ontumisista todetaan etujaloissa koska hevonen voi paremmin kompensoida takajaloilla rasituspiikkiä esim. pitkällä varpaalla kiertämällä hieman sivusta.
Juttelimme myös tilaisuudessa kengityssepän ammatista ja Englanti on ainoa maa jossa ammatti on luvanvarainen ja koulutus nelivuotinen. Jopa kenkien irrottaminen on laitonta ja kengät saa irrottaa vain hätätapauksessa. Vuolla saa kuitenkin vähäisemmällä ammattitaidolla myös Englannissa.
Ammattitutkinnon tärkeydestä keskustellaan jatkuvasti Amerikassa ja Euroopassa, mutta valoa pakolliselle tutkinnolle näkyy vasta hamassa tulevaisuudessa. Ongelma kun on ihan jo siinä, että esimerkiksi Suomessa ei olisi riittävästki ammattitutkinnon suorittaneita henkilöitä.
Tässä taas hieman ajatuksia kavioista, kavionlaadusta ja kengityksestä. Olen todella kiitollinen, että Riina Villanen pääsi mukaan Hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi -tilaisuuteen jakamaan tietotaitoaan. Aika loppui kerta kaikkiaan kesken ja olisi niin paljon lisää kysyttävää ja juteltavaa.
Just Dressagen kanssa Kaviot kuntoon -projekti jatkuu kuitenkin elokuuhun 2016 asti ja on todella mielenkiintoista nähdä miltä kaviot näyttävät ensi kesänä. Teen seuraavan postauksen aiheesta 2-3 -kuukauden päähän niin katsotaan taas missä mennään.
Lue myös:
Kaviot kuntoon
Kaviot kuntoon vol. III
Kavioasiat on aina mielenkiintoisia, mutta perus skeptikkona, en "ihmerohtoihin" luota. Muuten kiva postaus, mutta kuvissa häiritsee perinteinen "ennen ja jälkeen" kuvaustyyli. Eli lähinnä se että jälkeen kuvissa kaviot on pesty ja rasvattu, jolloin ne näyttää tietenki kivemmilta. ja tottakai kun kaviosta on kasvanut repailen osuus pois, se näyttää paremmalta, mutta siihen taas tuo lisäri ei ole vaikuttanut ollenkaan.
ReplyDeleteKiitos anonyymi kommentista. En mäkään suoranaisesti "ihmerohtoihin" usko koska olen vähän sitä mieltä, että jos on huonot kaviot niin ei niille hirveästi voi tehdä. Sitten kun kohdalle osuu oma hevonen, jolla on todella murenevat ja pehmeät kaviot tekee ihan kaikkensa ja ainakin kuvan ja fiiliksen perusteella Hoof formulasta ei ainakaan ole ollut haittaa.
DeleteJa joo tosiaan mietin ihan samaa kun olin juuri pessyt kaviot, mutta en vain ehtinyt jäädä odottamaan sinä päivänä että kuivuivat. Tässä ei kuitenkaan ole tarkoitus antaa mitään kiiltokuvaa aiheesta vaan oikeasti seurata tilannetta ja toivoa, että rakas hevoseni saisi tästä apua. Kuten olen jo aikaisemmin maininnut uskon kuitenkin vapaan liikunnan ja hyvälaatuisen korsirehun olevan kaiken a ja o jonka päälle voi sitten rakentaa.
Oletko koskaan kokeillut tai ajatellut kokeilla liimakenkiä? Ei tarvitsisi nauloilla haurastuttaa kaviota. Henkilökohtaista kokemusta liimakengistä ei ole, mutta olen kuullut niistä hyvää. Kestävät oikein laitettuna kovaakin käyttöä.
ReplyDeleteToinen asia mitä olen itsekseni miettinyt on hevosten tarhausolosuhteet. Se on kumma kun suuri osa hevosista joutuu seisomaan mutaisissa ja märissä tarhoissa ison ajan vuodesta ja sitten, kun miettii eläintarhoja niin siellä kyllä on pohjat rakennettu niin ettei eläinten tarvitse mudassa kahlata... On se kumma kun meille niin kallisarvoista hevosia seisotetaan niin huonoissa olosuhteissa.... No onneksi hiekkatarhat on koko ajan yleistymään päin.
Itselläni on kengätön hevonen ja sen olen huomannut että kuivilla ilmoilla kaviot ovat selvästi kestävämmässä kunnossa kuin märillä ilmoilla. Kuivilla säillä ei esim. välttämättä tarvitse laittaa bootseja maastoon, mutta märillä keleillä ne on ehdottomat, koska sillon kivet tekevät enemmän "tuhoja" kavionpohalle eli kivet rouhasee herkemmin pikku koloja kavioon.
Hei!
DeleteKiitos kommentista. Olen lukenut liimakengistä, mutta en tiedä ketään joka niitä käyttäisi. Onko sinulla tietoa kuka niitä voisi Suomessa käyttää?
Ja juu, kyllä nuo tarhaolosuhteet vaikuttavat kovasti. En tajua, kun hevosia pidetään lampsimassa mudassa. Onneksi meillä on ollut erinomaiset tarhat melkein koko sen ajan kun Thor on asunut meillä. Nykyinen pihatto nyt on aivan unelma laadultaan.:)
Mielenkiintoinen havainto myös teillä tuosta kuivuudesta. Tukee hyvin tuota Riina Villasen teoriaa siitä, että kuiva keli sopii itse asiassa paremmin kavioille kuin kostea.:)
Mielenkiintoinen postaus. Itse olen kengättömyyden puolesta puhuja, mutta aina on kiva lukea muutakin. Omaa blogiani kokemattoman arabipojan elämästä, kehittymisestä ja kouluttamisesta voi lukea täältä; http://yhdessaoppien.blogspot.com
ReplyDeleteKiitos Kris kommentista ja mukavan oloisesta blogista. Käyn tutustumassa siihen heti Horse Show:n jälkimainingeissa kun on taas enemmän aikaa.
DeleteOlen mielettömän kiinnostunut kengättömyydestä ja jos minulla olisi parikin hevosta heittäisin Thorin nyt kengättömäksi ja katsoisin mitä tapahtuu. Suurin osa kengittäjistä ovat kuitenkin sitä mieltä, että Thor ei kestäisi kengättömyyttä tuollaisella kavion laadulla, mutta olisi vain niin super mielenkiintoista kokeilla.
Kengättömyydestä löytyykin jotain kirjoituksia täältä:
http://kiaherold.blogspot.fi/2013/05/jattaisitko-sina-kengat-pois.html
Ihania hevosteluhetkiä hienon arabipojan kanssa!