Monday, October 10, 2011

Kuinka paljon hevosen tulisi liikkua?


Here's the picture. I took this in the Faroe Islands, just outside the capital Torshavn, on the island of Streymoy. The islands are absolutely stunning and I highly recommend a visit. Just breathtaking! These pictures really don't do the place justice. - Erin Stafford
Luin Hippos-lehteä eilen illalla ja sivulla 57 oli artikkeli, jossa kerrottiin englantilaisen Carl Hesterin ja Uthopia-orin "Mitallihevosen elämästä". Artikkelissa kiinnitin huomiota oriin upea lihaksistoon ja elegantin näköiseen yhteistyöhön. Luettuani artikkelin olin todella iloinen, että Hesterin menestys perustuu hyvään hevosmiestaitoon ja hevosten hyötyliikkumiseen laitumella.

"Uthopia pitää pitkät laidunlomat, jotta sen mieli, lihaksisto ja jalat saavat palautua ja levätä. Monet sanovat pitävänsä hevosia laitumella, mutta me Britanniassa oikeasti teemme niin."

Hesterin hevonen saa täyden kuuden viikon loman kilpailujen jälkeen ja Hester ihmetteleekin miten hevonen muuten voisi pysyä terveenä ja jaksaa.

Hester kertoo myös, että hän ratsastaa Uthopieta vain neljänä päivänä viikossa eikä ymmärrä miksi ihmiset ratsastavat hevosiaan kuutena päivänä viikossa kahdesti päivässä. Eiväthän ne voi pysyä terveinä.

Olimme tänään Tiinan kanssa talllla ja Thor on nyt ollut todella hyvä koko viime viikon. Tänään Thor ja Klöntti siirrettiin tarhaan ja vaikka Thorilla oli enemmän energiaa kuin laitumella ollessaan, niin hän käyttäytyi kuitenkin mallikelpoisesti ja liikkui rennosti (joka osoittaa vain, että rentous ei ole väsymyksen synonyymi). Ratsastin Thoria kevyesti, sillä Thor tuntui niin hyvältä joten lyhyempikin ratsastustuokio tuntui sopivalta. Kuinka usein hevosia tulisi liikuttaa ja kuinka paljon? Se on tietenkin tilanne- ja hevoskohtaista, mutta mitä mieltä te olette? Olisi mukava kuulla mielipiteitänne tähän aiheeseen liittyen.

Amerikkalaisen ystäväni Erin Staffordin kuvaamat Fäärsaaren hevoset näyttävät ainakin tyytyväisiltä. Mielestäni kuva on todella kaunis. 

Lue myös:
Hevonen on luotu liikkumaan
Erilainen lähestymistapa
Kuinka usein ja kuinka paljon?
Hevosen intervallitreeni
Pitääkö hevosesi kunnon lomaa?
Pihattoelämä on paras elämä
Liikunnan määrä ja hyviä harjoituksia
Liikunta on parasta lihashuoltoa
"Dressage is basically gymnastics for horses"
Don't push the horse too fast (Klaus Balkenhol)
Valkoiset prinssit (kuinka paljon hevonen liikkuu laitumella)
En mitenkään voinut vastustaa (Carl Hesterin ajatuksia hevosen liikunnan määrästä kirjoituksen lopussa)
Is this what we want for our horses?
Hevosen ei kuulu olla jäykkä
Be Your Horse's Physical Therapist
They are all happy horses
Warm-up your horse
Kuin Klimke ja Franziskus konsanaan
Hevosen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista

Ne muut 23 tuntia

Horses and People: A horse is a horse!
Minna Tallberg: Luotu liikkumaan - halusit tai et
Katja Ståhl: Tarhaaminen tappaa

9 comments:

  1. Kuinka usein ja kuinka paljon -kysymysten sijaan pohdin itse sitä, olisiko liikutusmuodolla kuitenkin enemmän vaikutusta kuin sillä, kuinka usein tai paljon hevosta liikuttaa? Itse olen sitä mieltä, että hevonen voi omaehtoisesti liikkua vaikka 24/7 tai köpötellä lastentunneilla helposti vaikka viisi tuntia päivässä. Kun vaikeusaste kasvaa on liikuntaa mielestäni määrällisesti vähennettävä. Nuoret hevoset tarvitsevat jaksaakseen ja oppiakseen mielestäni enemmän vapaapäiviä kuin koulutetut, vanhemmat hevoset.

    Olen itse sitä mieltä, että hevosta olisi hyvä kevyesti liikuttaa päivittäin, etenkin mitä vanhemmaksi hevonen tulee. Liikunnan ei kuitenkaan missään nimessä tarvitse olla joka päivä "treeniä", vaan liikunnaksi sopii hyvin pitkä kävelylenkki tai irtojuoksutus maneesissa.

    Tästä on olemassa monta mielipidettä. Entinen kansallisella tasolla kisaava valmentajani tykkäsi, että hevosella saa ratsastaa max. 3 päivänä putkeen, jonka jälkeen sillä on ehdottomasti pidettävä vapaapäivä. Toisaalta tunnen tosi monia tuntihevosia, jotka ovat tyytyväisimmillään (ja vetreimmillään) silloin, kun saavat juosta parilla tunnilla päivittäin. Luulisin myös, että hevonen (ihan samalla tavalla kuin ihminenkin) tottuu tiettyyn liikuntamäärään.

    Mielenkiintoisia juttuja - kullekin hepalle sopivin liikuntamäärä ja -muoto löytynee varmaan vain kokeilemalla :)

    ReplyDelete
  2. Liikutuksen määrä voi korvata laadun joissain tapauksissa, mutta mielestäni yleisesti ottaen vähemmän "työtä" on enemmän.

    Hevonen liikkuisi luonnssa ruokansa perässä 30-70 km (tutkimuksista riippuen) päivässä, joten tunnin sessiolla maneesissa tätä ei mitenkään saada - eikä mielestäni pidäkään - korvattua.

    Hevonen tarvitsee paljon kävelyä, jotta sen nivelnesteet lähtevät liikkeelle ja suojaavat niveliä muun kuormituksen yhteydessä. Hevosta ei varmasti saa kävelyttämällä rikki, mutta alku- ja loppukäynneissä pinnaamalla hyvinkin. Oma hevoseni ei juuri edes kesälaitumelta haettaessa kävele koskaan alle kymmentä minuuttia täysin vapaalla ohjalla, jonka jälkeen aloitan verryttelyn käynnissä (menee helposti 10-15 minuuttia vielä kävellen).

    Kun hevoselle rakennetaan peruskuntoa, on liikunnan määrä avainasemassa (aivan kuten ihmiselläkin). Pitää harjoitella tietty määrä päivässä, jotta jaksaa jonain päivänä juosta maratoonin. Turvallisin keino kasvattaa kuntoa ja hevosen ylälinjaa on pitkät kävelylenkit niin reippaassa käynnissä, että ratsastajan poninhäntä heiluu. Käynti pitää olla käyntiä, eikä hiipimistä tai sunnuntaipäivän auringonpaistattelua, jos sillä halutaan saada tuloksia aikaan.

    Intervalliharjoitukset sopivat mielestäni kaikille hevosille onpa sitten kyse kunnon kasvatuksesta tai kouluhevosen "välipäivästä". Pari päivää viikossa voi tehdä pitkän laukkatyön kolmessa tai neljässä jaksossa n. 10-20 min laukkaa ja saman verran kävelyä väliin. Useimmiten teen tämän itse siten, että eka jakso on n. 5 min, seuraava 15 ja viimeinen 20 min, ja viimeisen palautuksen jälkeen vielä rauhallinen eteen alas ravityöskentely. Laukan laatua saa vaatia enemmän mitä pidemmälle koulutettu hevonen on, intervallilaukka on kuitenkin muistettava pitää oikeasti aktiivisena ja eteenpäin työntävänä.

    Hevosen "ammattityö", kouluhevosen päivittäisharjoitukset tai estehevosen hyppypäivät taasen ovat sitä lajia, josta sanoisin "vähemmän on enemmän" ja laatu korvaa määrän. Kun hevonen tekee hienot siirtymiset, vaihdan tehtävää, esim. pohkeenväistöihin. Muutama onnistunut toisto, lepokäynti ja uusi tehtävä. Jonain päivänä 10 minuuttia riittää työskentelyä, loppu on eteen alas verryttelyä ja kävelyä.

    Kaikkea hevosen osaamista ei mielestäni kannata treenata samana päivänä. Pyrin jaksottamaan oman hevoseni kanssa työn siten, että kolmena ns. treenipäivänä teen yhtenä siirtymisiä ja keskiaskellajeja, toisena taivutuksia ja taivutusväistöjä kaikissa askellajeissa ja kolmantena laukkatyötä, kokoamisia, vaihtoja ja vastalaukkaa.

    Laitumella oleva hevonen liikuttaa itse itsensä varmasti, mutta se saattaa kaivata notkistusta, jumppaa. Nuorella hevosella työjaksot pitää olla lyhyitä, jotta keskittymiskyky ja työskentelyinto säilyvät. Kierros tolkulla saman asian hierominen saa aikaan vain väsymistä ja turhautumista, koska "paine" ei missään kohtaa poistu, vaan sama harjoitus toistetaan, toistetaan, toistetaan...

    Tarhattavan hevosen liikunta onkin jo paljon enemmän hevoskohtaista. Jos hevonen liikkuu kaverin kanssa tarhassa paljon, se ei välttämättä tarvitse jokapäiväistä liikutusta ihmisen toimesta. Harva hevonen kuitenkaan näillä sade ja mutakeleillä siellä tarhassa määrättömästi liikkuu, vaan tosiasiassa ne etsivät kuivan saarekkeen ja kyhjöttävät perä tuuleen paikallaan liki koko päivän. Tällöin liikunta on mielestäni ehdottoman tärkeää ja suorastaan välttämätöntä - mutta tosiaan, liikuts voi ja saakin olla jotain muuta kuin tunti nyökyssä maneesissa.

    Myös omat tavoitteet ratsastuksessa tulee huomioida hevosen liikutuksessa. Vaativa b tai 120 cm hyppääjä ei saa tarvittavaa lihaskuntoa aikaiseksi 3*30min maneesiharjoittelulla, vaan se tarvitsee lihasmassan rakentamiseksi enemmän liikuntaa.

    Pahinta minusta ehdottomasti on ihmiset, jotka käyvät tallilla harvakseltaan ja ottavat sitten "kaiken irti" hevosesta kun kerrankin tallille pääsivät. 5 päivää seisoneelta hevoselta edellytetään valmennustuntia tai kahden tunnin hikilenkkiä maastossa. Puistattava ajatus...

    ReplyDelete
  3. Tosi mielenkiintoista lukea asiantuntevien hevosihmisten juttuja. :)

    Kia, mun istuntatunti oli aivan mahtava juttu! Opettaja korjasi istuntaa kädestä pitäen, avasi lonkkia ja kertoi kuinka itse niitä voin tehokkaasti avata. Tehtiin kivoja harjoituksia käynnissä, kevyessä -ja harjoitusravissa, ihanaa vaihtelua normitunteihin. Ja mikä parasta, meiän oma rats. ope oli myös istuntatunnilla ja innostui kovasti, ja otti heti vinkkejä meiän tunteihin. Meillä on yleensä aina saman kaavan toistavat tunnit, joten oli tosi kiva, että viimeksi mentiin ilman jalustimia, harjoitusravissa vaan kylläkin, mutta siinäkin oli jo tarpeeksi ja tosi hyvää harjoitusta. Ja oli yllättävän helppo istua ilman jalustimia, vaikka ensin hieman jänskätti, että kuinka ämmäm käy. Onneksi mun ponilla oli mukava, tasainen ravi, jossa oli hyvä keskittyä omaan istuntaan, koska tasapaino pysyi suht vakaana. :)

    ReplyDelete
  4. Kaimani ja Laura, kiitos aivan mahtavista kommenteista. Oli ilo lukea niitä ja kuten Ulla kirjoittaa, niin on "todella mielenkiintoista lukea asiantuntevien hevosihmisten juttuja." Minulla ei oikeastaan ole mitään lisättävää, sillä mielestäni esitätte asiat juuri niin kuin ne ovat ja niiden kuuluisi olla.

    Mahtavaa Ulla, jos kurssi sujui hyvin ja opettajakin innostui päivän annista. Kun kerrot, että "opettaja avasi lonkkia", niin minkälaisia harjoituksia hän teetti?

    ReplyDelete
  5. Opettaja availi minun istuessa selässä pienellä "nytkyttelevällä" (niinkuin fysioterapiassa yleensä) liikkeellä lonkkaa irtonaisemmaksi. Ja kyllä ne vaan tuntuivat erilaisilta pienen liikkeen jälkeen, ja vasen oli kireämpi. Oon itsekin huomannut ja puhuin siitä istuntaopellekin, että mulla on oikea jalka ilmeisesti vahvempi/ratsastanko enemmän oikealle, koska se kipeytyy helpommin ja oikean jalan chapsi on kuluneempi. Pitäisi vahvistaa vasenta jalkaa, etten ratsasta ihan epätasapainossa. Hän neuvoikin, että ennen selkään nousua kannattaa tehdä painonsiirtoa heikomman jalan päälle, se tavallaan herkistyy. Lonkkaa avattiin myös niin, että seisoin jalustimilla ja kiersin kroppaa sisäänpäin, jolloin lonkkaa tuli kiertoliike. Tätä toistetiin muutama kerta opettajan katsoessa asentoa ja kyllä niille lonkille vaan jotain tapahtui, tai ainakin jalkojen asento tuntui erilaiselta - ja vähän oudoltakin. Kunpa vaan oppisi myös pitämään sen oikean asennon. ;) Seuraavaa istuntatuntia odottelessa.

    ReplyDelete
  6. Mielenkiintoinen aihe. Oman hevoseni kanssa olen todennut että kyseinen yksilö vaikuttaa tyytyväisimmältä ja yhteistyö sujuu parhaiten kun liikutan tavalla tai toisella käytännössä joka päivä. Muuten poni on helposti ylienerginen ja jännittynyt.

    Alussa ajattelin virheellisesti että ponia pitää nimenomaan "väsyttää" että se olisi rennompi, mutta onneksi pian tajusin että kevyempikin liikunta (esim. kävelylenkit) toimii, kunhan liikunta on päivittäistä. Välillä huomaan että poni on väsynyt ja vapaapäivän tarpeessa, ja silloin toki pidetään kokonaan vapaata, mutta esim. säännöllinen "yksi vapaapäivä viikossa"-systeemi ei selvästikään ollut hevoselleni se paras ratkaisu.

    ReplyDelete
  7. Vaikuttaa kiinnostavalta Ulla. Olin täysin unohtanut tuon liikkeen, jossa lonkkaa avataan niin, että seisotaan jalustimilla ja kierretään kroppaa sisäänpäin (harjoitin itse sitä edellisellä Balimo- kurssilla). Taidanpa kokeilla sitä tänään Thorin kanssa, mutta ensin mennään pitkälle kävelylenkille, jotta saadaan nivelnesteet liikkeelle:)

    Noora, minkälaisissa olosuhteissa ponisi muuten elää? Pihatto, pieni/iso tarha jne.? Voisiko esim. ponisi olla rauhallisempi jos muut olosuhteet olisivat erilaiset. Olen esim. huomannut Masin kanssa, että Masin fysiikka kestää hyvin vapaapäiviä, kun Masi ulkoilee isolla alueella vuoden ympäri ja liikkuu päivittäin paljon. Kun olimme tallilla, jossa Masi seisoi pienessä tarhassa vapaapäivien pitäminen oli melko mahdotonta.

    Todella kiinnostavaa ja ihanaa kuulla teidän ajatuksia. Tämähän on tällaista pohtimista ja asioiden mutustelua:)

    ReplyDelete
  8. Poni elää pienellä neljän hevosen maalaistallilla, ja on kaverin kanssa isossa tarhassa 10-12 h päivässä. Siinä mielessä olosuhteet on kyllä kunnossa. Poni vaan ei liiku tarhassa juuri ollenkaan, ulkoilu on sellaista yhdessä paikassa seisoskelua.

    ReplyDelete
  9. Niin se varmaan helposti on, että vaikka olisi iso tarha, niin hevoset eivät kovinkaan paljoa liiku jos ei ole syötävää tai muuta puuhattavaa. Sinänsä Australiassa ja Ranskassa hevoset joiden kanssa tein töitä eivät päässeet ulos ollenkaan jalottelemaan muuta kuin ratsastajan kanssa (Australiassa edes parin viikon laidunlomalle) vaikka siellä se olisi ilmaston puolesta mahdollista.

    Välillä mietin, että olisiko pihattoelämä paras vaihtoehto, mutta sinänsä pidän siitä, että hevonen saa tulla sisälle lämpimään yöksi talvella. Masin kohdalla en voisi kuvitella muuta ratkaisua tällä hetkellä kuin Gunssanin talli, sillä Masin vanhojen vammojen takia on ehdottoman tärkeätä, että Masi saa liikkua jatkuvasti. Blogissa Eläinten koulutuksesta otetaan mielestäni hyvin kantaa siihen kuinka paljon enemmän hevonen päivittäin liikkuu pihatto-olosuhteissa: http://bit.ly/omuOFX

    Mielestäni yksi tämän päivän suurimmista ongelmista hevosten kanssa on juuri hevosten liikkumisen vähäisyys ja etenkin juuri hevoskohtaisen oikean liikutusmuodon löytäminen. Kuten Annika Schulman Granåsalta totesi, niin hän koulutti aikaisemmin ongelmahevosia, mutta ongelmat katosivat hevosten siirryttyä pihattoon.

    ReplyDelete