Sunday, October 2, 2011

Kipeä vs vaikea


Ranskalaiset tutkijat osoittivat tutkimuksessaan, Partners with Bad Temper: Reject or Cure? A Study of Chronic Pain and Aggression in Horses, että huonot käytöstavat johtuvat usein kivusta. Tutkimuksessa käytettiin hevosia kolmelta eri ratsastuskoululta ja hevoset kävivät tunneilla 4-12 tuntia viikossa. Lisensioitu kiropraktikko tutki hevosia ja kipureaktioita selkärangassa ja tutkijat tekivät myös hevosten käyttäytymiseen liittyviä kokeita.

Tutkimuksessa havaittiin, että hevosen aggressiivinen käyttäytyminen ei aina korreloinut selkäkivun asteen kanssa. Joskus hevosilla saattoi olla kovia selkäkipuja, mutta hevosten aggressiivinen käyttäytyminen oli kuitenkin vähäistä. Hevonen välttää kivun osoittamista välttääkseen saaliseläimen uhriksi joutumista ja kivusta huolimatta hevosen käytös saattaa jäädä muuttumattomaksi tai muutos voi olla vain vähäistä. Mikäli hevosen käyttäytyminen muuttuu tai  jos hevonen käyttäytyy aggressiivisesti tai levottomasti kannattaa huomioida, että syynä saattaa olla kipu.

Kannattaa myös tutustua Kuolaimet aiheuttavat haavaumia sekä Sairas harrastus - blogikirjoituksiin.

Hevosen selkäranka koostuu 51-54 selkänikamasta (katso kuva), jotka jaetaan seuraaviin ryhmiin:

7 kaulanikamaa (kaularanka on erittäin liikkuva joka suuntaan)
18 rintanikamaa (rintaranka) eli 17 kylkiluuparia (muodostaa jäykistyvän ja tukevan kehikon, hevosen jäykin osa kehosta)
6 lannenikamaa (lanneranka) (kustakin nikamasta lähtee okahaarakkeita)
5 ristiluun muodostavaa nikamaa (ristiselkä)
15-18 häntänikamaa

Lähteet ja kuva: Hippson.sePartners with Bad Temper: Reject or Cure? A Study of Chronic Pain and Aggression in Horses, Håkan Wahlman, eläinlääkäri Tiina Wright

Lue myös:
Kipulääkkeet, kortisoni ja adequanini
Spot the Pain
Jaana Pohjola: Jalkakivut ja kengitysongelmat

4 comments:

 1. Tämä kirjoitus on niin totta. Olenkin itse aina ollut sitä mieltä, ettei lähtökohtaisesti perusilkeää hevosta ole. Käytöshäiriöiden taustalta löytynee syy, kunhan me ihmiset vain jaksamme selvittää sen. Tietysti tämä vaatii ensin syvemmän suhteen hevoseen, jotta muutokset käytöksessä, liikkeessä, ruokaillessa ym. pystyy havaitsemaan. Näin kun meilläkin hevoset asuvat kotona, nämä muutokset ovat selkeästi näkyvissä ja syyt tongittavissa. Mutta ei tämä salapoliisin elämäkään aina niin mukavaa ja rentoa ole...:) ps. meillä menty keväästä lähtien kuolaimettomalla BB:llä, toimii hyvin ! (iso suomenhevosherra)

  ReplyDelete
 2. Juuri näin Kristiina. En vielä ole tavannut ilkeää hevosta, vaan syy hevosen agressiivisuuteen löytyy usein jostain ihan muualta. Miksi päädyit kuolaimettomuuteen? Olisi kiva kuulla vähän lisää teidän kokemuksista. Kia

  ReplyDelete
 3. Olen aina hakenut tietoa aktiivisesti ja mahdollisia vaihtoehtoisia toimintatapoja, en tyydy valmiisiin malleihin kun oletan että muitakin tapoja löytyy. Kuolaimettomuus tuli eteen, kun hevoseni raspauksen yhteydessä sai SUDENHAMPAAT diagnoosin (19 vuotias ja MUUTAMAAN kertaan raspattu ja hammashuollettu siis...) Tästä ihmeissäni hain netistä tietoa moisista iljetyksistä ja vaikutuksesta hevoseen. Hevonen oli alkanut osoittaa alentunutta suorituskykyä (siksi hammashuolto). Aina hän oli heittänyt kieltä vasemmalle, kun hieman enemmän pyydettiin töitä, tätä sanoi jo edellinen omistaja, jolla ehti olla 8 vuotta. Ohjien nykimistä ja kompurointia myös ilmeni. Päädyin lopulta varsinaiselle tiedonlähteelle, Dr Cookin kehittämälle Bitless Bridle sivuille (www.bitlessbridle.com). Olin myyty, näitä kapistuksia me tarvitsimme! Ja tämä hevonen on juuri sellainen, jolla näitä voi kokeilla. Onhan hänen kanssa menty ilman satulaa ja riimunnarut ohjina ym. Tosin saimme sittemmin diagnoosin etujaloista ja sudenhampaita ei ollut, tietenkään tämän ikäisellä...Mutta BB´llä olemme menneet kesäkuusta lähtien ja toimii aivan mainiosti: kieltä ei ole heittänyt kertaakaan, ei juuri rytki ohjia ja kompurointikin selkeästi vähentynyt, huolimatta siis etujalkojen diagnoosistaan. En usko että enää palaamme kuolaimeen.

  ReplyDelete
 4. Kiva, että kerroit lisää teidän kokemuksista Kristiina. Kysyn sitten neuvoa sulta, kun joku päivä on ajankohtaista ostaa myös Thorille kuolaimettomat suitset:)

  ReplyDelete