Tuesday, November 18, 2014

Tavoitteellista valmentautumista

Sain tämän kuvan Minnalta estevalmennuksen päätyttyä. Mielestäni aika kuvaava.

Peuramaan muuton yhteydessä toivoin tavoitteellisempaa ja säännöllisempää rytmiä treenaamiseen talvea kohden. Olemme kyllä treenanneet pitkäjänteisesti koko ajan, mutta olen kaivannut valmentajaa vahvemmin läsnä arjen pyöritykseen. Olen melko treenihullu ja haluan oppia koko ajan lisää ja kehittyä ratsastajana, joten Minnan valmennusmenetelmä Peuramaalla on mahdollistanut meille todella toimivan yhteistyön. Vaikka olen tällainen Sporttiratsastaja eikä kilpaileminen ole ensisijainen tavoite eikä ehkä viimeisinkään jakaa Minna arvokasta aikaansa ja oppejaan kanssamme. 

Thor halusi mukaan kuvaan.

Peuramaalla meidän viikko-ohjelma on näyttänyt suurinpiirtein tältä.

Thor on tarhassa Nomi-ponin kanssa jo seitsemältä aamusta.
Ma-pe Thor on tunnin verran kävelykoneessa aamu,- tai iltapäivällä riippuen päivän muusta ohjelmasta.

Ma - Rennompi päivä: Thor juoksutetaan.
Ti - Kia koulutunti
Ke - Kia estetunti
To - Thor juoksutetaan tai Minna ratsastaa
Pe - Thor juoksutetaan, Kian tunti tai Minna ratsastaa
La - Maastoilua, Monikan tunti tai jonkun ulkopuolisen henkilön valmennus.
Su - Juoksutusta, maastoilua joko selästä tai maasta käsin

Olen myös saanut apua Tiinalta ja Sallalta ja aina välillä Thor on sekä juoksutettu että ratsastettu mikäli agendalla on esimerkiksi vain kävelymaasto illalla.

Viikot vaihtelevat melko paljon riippuen Ellan harrastuksista ja menoista. Käyn kuitenkin valmennuksissa 2-3 kertaa viikossa, joko niin, että meillä on yksi kouluvalmennus ja yksi estevalmennus tai yksi puomiharjoituksiin keskittyvä valmennus ja toinen estevalmennus.

Viikonloppuisin ollaan maastoiltu paljon ja kuten jo kirjoitin, niin pääsin myös mukaan kenttäratsastuksen olympiamitalisti sekä GP-tason kouluratsastaja Grant Schneidmanin valmennukseen viime viikonloppuna. Monika on myös käynyt kerran katsomassa meitä ja toivon mukaan saan myös Johannan säännöllisin väliajoin moikkaamaan meitä. Johanna kun on kuitenkin ollut meille niin tärkeä ja läheinen ihminen viimeisten vuosien ajan.Olen ollut todella tyytyväinen Minnan tarjoamaan valmennusyhteistyöhön ja siihen, että saan joka viikko oppia lisää. Minna on ollut meille sopiva valmentaja ja pidän kovasti hänen rauhallisesta ja kannustavasta tyylistä. Thor on mielestäni jo suoristunut hieman ja meillä on ollut paljon hyviä hetkiä. Olen jälleen päässyt rakastamani esteratsastuksen pariin ja tuntuu, että kerta kerralta on hauskempaa. Ei enää edes jännitä vaan odotan kuin kuuta nousevaa aina seuraavaa tuntia.

Minnan harjoitukset ovat olleet monipuolisia ja hevosia notkistavia. Olemme joutuneet ylittämään omat rajamme ja keskittymän hieman haastavimmissa puomitehtävissä. Tunnit ovat Thorin pituisia eli kun kaikki tuntuu menevän ja soljuvan hyvin lopetamme siihen ja kaikille jää siitä hyvä mieli.

Olen pitänyt puomiharjoituksista todella paljon ja olemme pujotelleet puomeja, laukanneet viuhkan yli ja vaihtaneet suuntaa lakritsimuodossa esteen päällä melko jyrkissä käännöksissä. Siirtymisiä on tehty juuri esteen jälkeen ravista käyntiin tai käynnistä raviin ja suoria ja epäsuoria linjoja on pompittu. 

Viime viikolla yhtenä tehtävänä oli ratsastaa kahdeksikkoa näiden neljän ravipuomin yli niin, että tahti säilyi samana ja Thor pysyisi rentona ja rauhallisena. Harjoitus sujui yli kaikkien odotusten ja Thor meni puomien yli ryhdikkäänä ja hyvässä tahdissa. Thor on myös niin ihana siinä, että se ei ryöstä tai lähde kovaa vaikka maassa olisi puomeja. 

Tuntien jälkeen kävelemme yleensä tallin ja tarhojen ympärillä lanatuilla teillä ja lyhyttä metsälenkkiä pitkin kuljemme päivittäin. 

Hyppelyiden jälkeen käydään vielä yhdessä korjaamassa puomeja pois ja Thor saa olla irti ja miettiä elämän menoa maneesissa sen ajan. 

Lisään muuten Facebookkiin mielenkiintoista luettavaa hevosen biomekaniikasta, uusinta tietoa satuloista jne, Kian hevosblogi  -sivustoa voi seurata täällä

Veljeni Kim Herold julkaisee perjantaina ensimmäisen suomenkielisen levynsä ja samassa syssyssä ihka oman  Dennis-pizzan. Kannattaa käydä maistamassa. 

No comments:

Post a Comment