Sunday, November 23, 2014

Peruutuksia peruutuksien perään

Ihana Eculiini!


Juttelin pitkään Strada Saddles -perustajan, kouluratsastaja ja satulasappi Davidin kanssa Englantiin. Tarkoituksena oli jutella satuloista, mutta päädyimme juttelemaan ihan kaikesta maan ja taivaan välillä. Koska Thor on taas menettänyt hieman enemmän lihaksia vasemmalta kuin oikealta puolelta juttelimme ylipäänsä hevosten vinoudesta ja miten myös hevoset ovat toispuoleisia. Kiinnostavaa oli kuulla, että melkein kaikilla hevosilla on kuulemma oikea takajalka heikompi kuin vasen aina alussa.

Juttelimme Ecasta ja Thorista ja hän kertoi miten puoliverisillä on helpompi liikkua eteen ja olla hieman etupainoisia, kun taas lusitanoilla on helpompi viedä painoa takapuolelle. Hän sanoi myös, että hän oli jutellut ihailemani Gerd Heuschmanin kanssa ja Gerd oli kertonut miten hän on seurannut portugalilaisia ratsuttajia ja oli todennut, että ratsastajat käyttävät paljon peruutuksia ratsastuksessa.

Davidin innoittamana lähdin sitten tekemään peruutuksia tänään. Thor parka ihmetteli mikä muhun meni kun niin topakkana heitin karvasatulan selkään ja lähdimme maneesiin peruttelemaan. Peruutus, käynti, peruutus, ravi, peruutus, laukka ja sitten enimmäkseen vain peruutus, laukka, vastalaukka, takaisin käyntiin, pysähdys, peruutus ja taas laukkaa. Ja voi kuulkaas se toimi. Se toimi niin hyvin, että en melkein malttanut lopettaa ratsastamista. Laukka oli niin hyvän tuntuista ja Thor todella kevyt loppua kohden. Koko runko tuntui suoristuvan karvasatulan alla ja Thor pääsi liikkumaan lavoista todella hyvin. Jossain vaiheessa kuitenkin oma kunto loppui, joten veimme Cinyan kanssa hepat kävelykoneeseen sen aikaa kun puuhastelimme tallissa. Thor pääsi sitten vielä illaksi ulos Nomin kanssa, joten todella onnistunut päivä kaikin puolin.

Eilen puuhastelin Thorin ja Ecan kanssa. Thor oli juoksutettu jo aamupäivällä, joten juoksutin Ecan Monty Roberts -riimussa (Dually Halter) ja sen jälkeen lähdin kävelylle maasta käsin Thorin kanssa. Olin jo hoitanut omat kuntoiluni joogan muodossa perjantaina ja lauantaina, joten oli todella kivaa vain nauttia tallilla molempien herrojen kanssa.

Thor on viime aikoina hieman heilutellut päätä jokaisella ratsastuskerralla sivulta toiselle. Aivan pieni ravistus, mutta kertoo selkeästi jostain epämukavuudesta niskan alueella. Tein sitten joitain kraniosakraaliotteita Thorille lauantaina ja rakas hevoseni meinasi juosta kaltereiden läpi, kun sen verran paljon epämukavuutta siellä tuntuu olevan. Juttelin sitten kraniosakraaliterapeutin kanssa tallilla tänään ja hän sanoi, että hän uskoo, että myös hevoset kärsivät päänsärystä. Mielenkiintoista oli myös, että terapeutin omalla hevosella on myös aaltopurenta ja hän on kokenut hyvin samankaltaisia vaivoja hevosensa kanssa. Sovimme nyt, että otamme kraniosakraalisession lähiaikoina, jossa hän hoitaa sekä minut että Thorin.

Sain myös tänään hyvän vinkin tallilla. Vierustoverimme käyttää herkkäsuisella hevosellaan Micklem -suitsia. Onko kenelläkään kokemusta näistä suitsista ja jos on, niin ovatko toimineet hyvin?


Lue myös:
Ryhtiä rankaan (ratsastusta karvasatulalla Kattholma 092016)

6 comments:

 1. Minulla on ollut Micklemit jo vuosia käytössä. Edellisellä hevosellani Brookella toimivat erinomaisesti. Brooke oli aina huono suustaan ja noilla oli tyytyväinen. Blogistani löytyy paljon ajatuksia Micklemeihin liittyen, aina sovituksesta lähtien.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee kiitos Jonna! Käyn heti tutustumassa kirjoituksiin:)

   Delete
 2. Kyllä ne peruutusharjoitukset ovat vaan hyviä!
  Niin, ja sitä piti kysymäni, että mikä karvasatula sinulla on käytössä? ja pysyykö se hyvin liukumatta selässä? Meillä ei taaskaan ole sopivaa satulaa ja kiinnostaisi tuo karvasatula ainakin nyt väliaikaiseen käyttöön. Se kun käy aika varmasti erityyppisille selille? Tätä satulaa olen miettinyt: http://www.paivolantila.com/tuotteet.html?id=10/453
  Kiitos jos vastaat :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta. Unohdan vain aika usein miten hyviä ne peruutukset ovatkaan:)

   Sain satulan, kun voitin vuonna 2011 Tunne hevonen -lehden kuvataidekilpailussa verkkokauppa Hipicoon lahjakortin.

   http://www.tunnehevonen.fi/_media/2011:kuvataidekilpailu.pdf

   Olen aina ratsastanut paljon ilman satulaa ja käyttänyt karvasatuloita hevosilla. Karvasatuloista on ollut paljon hyötyä, kun on ollut ongelmia satuloiden kanssa tai kun hevosella on selkäongelmia.

   Masin kanssa käytin usein myös vain huopaa ja loimivyötä. Thor taas on paljon pienempi kuin Masi, joten karvasatula on Thorin kanssa tuntunut oikein hyvältä. En tiedä onko Hipico lopettanut toimintansa suomessa koska en löydä enää sivustoa, mutta karvasatula jota käytän on sama, joka näkyy näissä kuvissa: http://kiaherold.blogspot.se/2011/03/lauantai-inkoossa.html. Katson sinulle tarkan mallin, kun käyn tallilla seuraavan kerran.

   Satula liikkuu kyllä selässä. Ensinnäkin kannattaa varoa, kun hyppää selkään koska satula valahtaa helposti sivulle. Ensimmäiset kerrat on ihan hyvä ottaa joku roikkumaan toiselle puolelle. Kun sitten pääsee selkään olisi hyvä tarkistaa, että satulavyö on kunnolla kiinni. Satula kun liikuu helposti puolelta toiselle. Meidän satula ei sinänsä liiku eteen taakse, joten tässä on enemmän kiinni siitä, että minä istun suorassa ja saan Thorin liikkumaan mahdollisimman suorana, jotta en valahda liikaa vasemmalle tai oikealle (joudun kuitenkin tunnin aikana korjaamaan satulan asentoa ainakin pari kertaa painamalla alas jommasta kummasta jalustimesta). Vaikka Thor on todella säpäkkä kaveri, niin tuntuu, että karvasatulan kanssa Thor on aina rauhallisempi. Saattaa olla, että satulat painavat niin paljon, että Thor ahdistuu siitä ja säpsyy sen takia. Joka tapauksessa, niin nauroin juuri eilen Cinyalle, että jos Thor nyt tekisi äkkiloikan en kyllä hirveän helposti pysyisi mukana:) Sen verran isompi askellus tuli herralla, kun satula ei painanut lavoille.

   Pidän karvasatulasta kovasti sen takia, että tunnen hevosen selkärangan. Onhan se vähän hassun näköistä mennä karvaisella läpyskällä ympäri maneesia, mutta minulle tärkeämpää on hyvä tunne kuin se miltä se aina ulospäin näyttää. Ja fakta on vain se, että Thor liikkuu niin paljon paremmin tuon karvasatulan kanssa, että täytyy taas lähteä miettimään satuloiden sopivuutta/epäsopivuutta. Ja karvasatulalla ratsastaminen on melko hyvää kuntoilua myös ratsastajalle. Vaatii aika paljon vatsalihaksia ja aika usein päästän jalustimet tai otan ne kokonaan pois. Siinä saa jalat pidentymään aika mukavasti ja silloin pääsee myös siitä ongelmasta, että paine tulee vain yhteen kohtaan hevosella (tämän takia jotkut fysioterapeutit eivät esimerkiksi suosittele karvasatulan käyttöä). Ja onhan se niin, että ei karvasatulallakaan kannata varmaan päivittäin ratsastaa, mutta ainakin meillä se on aina toiminut todella hyvin ja pääsee ratsastamaan vaikka satula on epäsopiva tai satula on topattavana.

   Kannattaa myös muistaa, jos karvasatulan ostaa, että hankkii siihen sopivan mittaiset lyhyet jalustinhihnat. Jos asut jossain lähellä Peuramaata saat mielellään kokeilla meidän satulaa, niin tiedät mitä ostaa. Tuo kun on kuitenkin ihan arvokas esine enkä uskalla sanoa tuosta Barefootin lampaankarvasatulasta oikein mitään, kun ei ole tullut kokeiltua. Siinä tuntuu ainakin olevan enemmän tukea kuin meidän versiossa.:)

   Delete
  2. Wau tulipa kattava vastaus! Kuulostaa siltä, että tuollaisen voisi hankkiakin.
   Pitää siis tarkastella eri vaihtoehtoja ja kiva, jos katsot satulan merkin/mallin :)
   Harmi kun asun niin kaukana, muuten olisi ollut todella mukava kokeilla sitä!

   Tuossa Barefootissa ei näköjään ole edes paikkaa jalustinhihnoille, joten tarkoituksena on juurikin se, ettei selkä kuormitu liikaa siitä kohtaa missä jalustimet ovat. Voi olla vaan hieman hankalaa päästä selkään + sillä tavalla ettei satula valu aivan toiselle puolelle.. :)
   Mutta katsotaan katsotaan, jos lampaankarvasatula sopisi meillekin.

   Delete
  3. Nå niin, nyt tuli tarkistettua satulasta merkki enkä löytänyt muuta kuin lammfelle.de. Ehkä niiden kautta voi löytää samanlaisen karvasatulan. Laitan vielä huomenna kuvan satulasta blogipostaukseen. En saa sitä lisättyä tähän kommenttikenttään.

   Olen itse ainakin juuri tähän malliin tyytyväinen. Siinähän ei kyllä ole oikein mitään tukea, mutta tekee hyvää istunnalle. Pidän kovasti jalustimista koska voin napata ne jalkaan aina kun väsähdän. Thorilla on myös sen verran iso ravi, että tykkään kevennellä alussa. Sinänsä taas jos on esimerkiksi tasainen suokki ei jalustimis kylläkään tarvitse.

   Lykkyä tykö satulan etsintään ja kerrothan miten meni. Olisi hauska kuulla karvasatulakokemuksiasi mikäli sellaisen hankit;) Sen voin ainakin todeta, että ei se ihan heti kellahda ympäri. Sen verran isossa sivuloikassa pysyin tänään kyydissä.;)

   Delete