Tuesday, November 11, 2014

Huonosti peruskoulutettu


"Älä nyt Kia pahoita mieltä, mutta Thorin peruskoulutus on tehty aika hutiloiden." 
- Minna Leppälä 

Kun innostuu jostain asiasta elämässä, on se sitten ihmissuhde tai hevosen ostotilanne, niin kyllä sitä helposti kulkee laput silmillä. Ja vaikka sitä ei aina ehkä innostuisikaan niin jotenkin sitä vaan kuikkelehtii menemään valitsemallaan polulla.

Kun näin Thorin kuvan Facebookissa oli se menoa. Täyttä häkää..... Kun istuin Thorin selässä ensimmäistä kertaa en muuta miettinyt kuin wow mikä hevonen. En sinänsä nyt oikeastaan ollut ostamassa tuota upeata ruotsalaista orhia, mutta niin se vain meni että yhtäkkiä istuimme pankissa, kävimme ostotarkastuksessa ja loppu onkin sitten historiaa.


Oliko minulla hevosalan ammattilainen ratsastustilanteessa mukana auttamassa ja nostelemassa silmälappuja hiukan? Teinkö siirtymisiä? Pysähdyksiä? Kysyinkö hevosen taustasta muuta kuin pelkät perusasiat? Kysyinkö miten hevonen käyttäytyy kengitystilanteessa tai onko hevonen maastovarma? Sen ainakin tiedän, että en ostanut suunnittelemaani isoa tammaa, jolla voisin joku kaunis päivä teettää varsan (mitä lie sellaisellakin sitten tekisi:)

Mitä yritän sanoa on, että vaikka ostin Masin 500 markalla (Tiina maksoi toiset rapiat) ja Masilla oli niskanikamavamma ja hermo jumissa, niin on molempien hevosteni peruskoulutus ollut aivan yhtä retuperällä ja Thorin kanssa saa aloittaa aivan yhtä alusta kuin Masinkin kanssa.

Nyt en yritä sanoa, että en itse tee matkan varrella virheitä ja vaikuta hevosiini, mutta se miten hevonen on nuorena koulutettu ja miten asiat sille opetetaan vaikuttaa hevosen koko sen loppuiän. On esimerkiksi aivan mahtavaa seurata Portugalista tuomaamme Eca-Lusitanoa. Tottakai Eca on energinen nuori kaveri ja osaa jekutella yhtä sun toista ihmistä, mutta perusasiat ovat kunnossa. Eca kunnioittaa ihmisiä, osaa seisoa paikallaan käytävällä, käyttäytyy kengittäjän seurassa, juoksee sisään traileriin, ymmärtää kaikki avut (on sitten kyse pysäyttämisestä, eteenpäinvievistä avuista tai ihan mistä vaan). Tämä ei taas tietenkään tarkoita, että Ecan kanssa ei pitäisi tehdä töitä ja hevosen oikeanlaisen lihaksiston rakentaminen vie vuosia, mutta ei tarvitse aloittaa alusta niin usein ja kyllä se helpottaa kun hevosen kanssa on nuoresta asti tehty asiat hyvin ja oikein.

Esimerkkinä Tesello: kun hevonen saapui mukanani uuteen kotiin huomasin heti miten hyvin hevonen oli peruskoulutettu. Vaikka suuri osa meidän ajasta kului vain yhteiseloon Tesellon sairastaessa oli niin hyvinkoulutetun hevosen kanssa helppoa tulla toimeen. Maastoiluun oli totuttelemista koska Tesello oli maastoillut niin vähän, mutta vapaana maneesissa Tesello jäi juoksentelemaan ympärilleni ja oli aivan unelma ratsastaa. Thorin reaktio, kun sen alussa päästi irti oli juokseminen toiseen suuntaan. Tai ainakin pysytteleminen poissa ihmisen luota niin paljon kuin mahdollista.

Thorille paikallaan seisominen, pysähtyminen, siirtymiset ja peruutus ovat olleet suuren työn takana. On meillä ollut jo aivan mahtavia hetkiä, jolloin ei ole tiennyt itkeäkö vaiko nauraa (kuten alla näkyvä Marin kesän kurssi), mutta tuntuu että aika usein saa aloittaa alusta ja muistuttaa asioista. Etenkin heti jos on pidempi vapaa kausi täytyy taas aloittaa ihan perusasioista. Ei siinä, että hevosella kuin hevosella niistä täytyy muistuttaa, mutta ne eivät aina ole niin kovan työn takana. Myös peruskunnioitus ihmistä kohtaan puuttuu välillä ja vaikka elinolosuhteet korreloivat suoraan Thorin energian määrään ja käyttäytymiseen olisi kuitenkin hyvä, jos myös perusasiat olisi opetettu alusta asti rakkaalle hevoselleni rauhallisesti ja ajan kanssa. Koska Thor on maailman mahtavin kaveri.


Carl Hester kertoo Charlotte Dujardinin ja Valegron kanssa Tanskassa pitämällään klinikassa, että Valegro on aina ollut todella rento tyyppi. Valegro on jo nuorena seissyt "jalat ristissä" palkintojen jaossa eikä stressaa eri tilanteissa. Valegrossa on kuitenkin sopiva määrä energiaa samalla säilyttäen rentouden.

"The management is extremely important to keep the horse happy.  This year we will probably cut his work down to three days a week in the arena and just work on his fitness. He just needs to be fit. He knows his job. He already knows how to do a grand prix, he knows how to do a special and with the music."

"All we need to do is keep him fit. There is no point continually training this horse to do more and more. As long as he is fit I think that he will constantly do the best he can to perform in the arena."

Kun taas Dressage in Crisis -pohdinnoissa Mathias Rathista ja Totilaksesta miehet toteavat seuraavaa:

"We can actually see that a lot of the errors that occur are essentially because of rider position."

"I wouldn´t say that. You can also say that it is essentially because of how the horse has been trained. The rider can only be as good as the horse allows it to be. I think that the rider has improved dramatically towards handling the horse. You have to give the trainer even a compliment. However, I believe that as the horse gets older it becomes more and more clear that there have been some very good disguising tools applied to this horse that now become more and more clear as the current rider is not that strong. And for that, the accurracy and flaws in the training of this horse becomes more obvious."


Eli annetaan hevosillemme aikaa kehittyä ja oppia rauhassa. On paljon isompi työ opettaa asiat uudestaan oikein kuin opettaa asiat alusta asti hyvin. Koska kyllä ne etujalat saa nousemaan kuten vertaamassani kuvassa (Thor ennen ja jälkeen), mutta se, että hevosen saa liikkumaan tasapainoisesti koko runkoaan hyödyntäen (suspension) vie aikaa ja on monen vuoden työn tulos. 

Kuten Hester toteaa Valegrosta:

"In the beginning his trot was very very ordinary. And what was missing is that one ingredient that is so important I think in dressage, and that is suspension. Because even a horse that is not good looking, when they learn suspension they become very good looking." 





2 comments:

  1. En pidä hevosihmisistä jotka arvostelevat toisiaan kärkkäästi. Voi olla että hevosen peruskoulutus on tehty erinomaisesti mutta viimeiset vuodet sen on annettu olla niskan päällä tai se on ratsastettu huonosti? Sen sijaan että keskittyisimme etsimään virheitä hevosen historiasta tulisi meidän keskittyä sen tulevaisuuteen ja ptää huoli ettei viiden vuoden kuluttua joku "ammattilainen" pääse sanomaan jälleen samaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olet aivan oikeassa. Turha sitä on menneitä miettiä vaan tulevaisuuteen kannattaa suunnata katse. Tuo kommentti ei ollut yhtään kärkkäinen vaan tosiaan ystävällinen toteamus Minnalta. Tämähän ei sinänsä ollut meille mikään uutuus. Kyllähän tuo perusasioiden puuttuminen on ollut koko ajan tiedossa ja sen takia olenkin halunnut edetä Thorin kanssa rauhassa ajan kanssa. Kun tuntuu, että juuri sitä aikaa ei Thorille ole nuorena suotu. Ja se on kyllä kannattanut. Nyt on ollut aivan fantastisia hetkiä ja tuntuu, että palaset loksahtelevat paikoilleen:)

      Delete