Wednesday, August 5, 2015

Kantojen epäsymmetrisyys vaikuttaa hevoseen enemmän kuin luulet

Kuva korostaa hyvin kantojen epäsymmetrisyyttä. Kuva lainattu.

En oikein tiedä mistä näkökulmasta lähestyisin tätä aihetta, mutta The Horse:n, Underrun Heels--Not So Innocent, artikkelin ingressi kiteyttää mielestäni asian tärkeyden hyvin: 

"Underrun heels sounds like an innocent term. Certainly it doesn't strike fear into the hearts of horse owners in the same way as, say, navicular syndrome. It should. The disorder is so common today that many people fail to see it as an abnormality. And those who might recognize it as a problem often believe it's of minor importance. Yet, underrun heels, if not controlled, will steadily degrade the hoof's interior structure, leading to tremendous trouble for your horse--possibly including navicular syndrome."

Hyvinvoivien kavioiden tärkeyttä ei voi hevosen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osalta kiistää. Kuinka monet meistä kuitenkaan osaavat nähdä miltä näyttää hyvä kavio ja millainen on hyvinvoiva ja mahdollisimman oikein toimiva kavio? Aika usein heräämme kavio-ongelmiin, kun hevonen jumittuu tai on jo ehtinyt kipeytyä.

Hevosen kavioista ja niiden toiminnallisuuksista ei varmaan koskaan voi tietää tarpeeksi. Olen kuitenkin viime aikoina törmännyt moneen hevoseen, joilla on epäsymmetriset kannat ja aika usein tämä low heel / high heel syndrome ei vain vaikuta hevosen kavion rakenteeseen vaan myös kokonaisvaltaisemmin koko hevoseen. Kuten Kerry Ridgway, DVM, kirjoittaa:

"It is the aim of this chapter to explore some of the biomechanics and often unrecognized ramifications—such as creating difficult saddle fit problems, muscle imbalances, and changes in posture.  All of these can result in loss of performance and are a potential source of lameness. When there is asymmetry in the body or limbs, there is compensation. Where there is compensation there are postural changes. Where postural changes exist, locomotion will be affected. When locomotion is no longer symmetrical, performance and eventually soundness will suffer."

95% eläinlääkäri Ridgwayn asiakkaista tulevat hänen luokseen lihas,- satula,- kengitys- ja selkäongelmien kanssa. Ridgwayn mielestä jalostamme nykyään paljon sairaita eläimiä jotka luonto olisi jo kauan sitten karsinut. Esimerkiksi laukkahevosissa keskitytään nopeuteen, mutta kavionlaatuun ei keskitytä ollenkaan.

Kun hevonen on jo valmiiksi epäsymmetrinen vaikutamme siihen vielä lisää seuraavilla asioilla: "inappropriate riding, inappropriate trimming, inappropriate shoeing, inapproproate musculo-skeletal manipulation, inappropriate saddling and inappropriate veterinary procedures."

Thorin kanssa "vasemman kannan katoaminen" on vaivannut alusta asti. Kun Thorin kengitys muuttui ensimmäisenä kesänä vasen lapa jumiutui ensin, jonka jälkeen kavionivel rasittui ja ontuminen alkoi. Eläinlääkäri ohjeisti vaihtamaan kengittäjää ja pitkään pärjäsimme todella hyvän kengityksen ansiosta erinomaisesti. Molemmat kaviot olivat symmetriset ja kannat kasvoivat hienosti. Kun kengittäjä ei seurannut mukaan uudelle kotitallille ongelmat alkoivat jälleen. Thorilta katosi pikkuhiljaa kanta etenkin vasemmasta etukaviosta ja vasemman lavan jumiutuminen alkoi jälleen. Myös vasemman puolen lavan yläpuolelta Trapezius-lihaksen kohdalta lihakset katosivat ja Thor oli hyvin toispuoleinen myös sivulta katsottuna (ongelmasta oli myös siihen aikaan huolissaan hieroja Stina Kilpi).Hoidin selkää parin kuukauden ajan ja pikku hiljaa Thor oli jälleen symmetrisempi Trapezius-lihaksen kohdalta. Samoihin aikoihin saimme myös todella hyvän kengittäjän kengittämään Thoria, joten yli vuoden kaikki oli jälleen todella hyvin. Kun kengittäjä oli lomalla jäi meillä yli kahdeksan viikon väli kengityksessä. Olin kuitenkin täysin vakuuttunut siitä, että saisimme jotenkin kengät pysymään tai kaviot kestämään tuon pidemmän ajanjakson, mutta viime kesä oli yhtä kaaosta kun kengät lensivät ja kaviot murenivat.Muuttaessamme Peuramaalle saimme jälleen hyvän kengittäjän ja kengittäjä oli yksi syy muuttoomme. Tarvitsin hyvän kengittäjän, joka saisi ylläpidettyä Thorin kavioiden symmetrisyyden. Ensimmäisten kuukausien ajan keskityimme vain siihen, että saisimme kengät pysymään jaloissa jonka jälkeen pystyimme muokkaamaan kavion asentoa.

Thorilla jumiutui kuitenkin lapa usein ja vasempi kanta oli edelleen matalampi kuin oikea vielä kevään aikana. Olen hoidattanut Thorin lapaa ja selkää koko talven, mutta keväällä alkoi jälleen ontuminen ja kavionivel oli selvästi taas rasittunut. Tämän seurauksena (tai trauman takia) Thor kehitti myös liikaluuta vasemman jalan puikkoluun kohdalle.

Keväällä Thorilla katosi jälleen kaikki lihakset vasemman puolen Trapezius-lihaksen kohdalta ja ajattelin, että ratsastin epäsymmetrisesti tai ongelma oli satulassa. Kun ongelma on kuitenkin nyt helpottunut pikkuhiljaa kengityksen myötä ymmärsin miten suuri vaikutus kantojen symmetrisyydellä ei vain ole kavioden hyvinvointiin vaan myös hevosen kokonaisvaltaiseen suoruuteen.

Nyt en yritä sanoa, että ratsastuksella, liikunnan määrällä, oikein istuvalla satulalla tai kaiken maailman muilla asiolla ei olisi merkitystä, mutta jos hevonen tahdittaa, ontuu tai tuntuu muuten vain epämukavalta kannattaa katsoa hevosen kantoja. Aika usein alkuperäinen syy monelle ongelmalle voi myös löytyä sieltä.

Erot Thorin kantojen asennossa. Nyt en tiedä onko viimeisessä jopa "liikaa kantaa", mutta kyllä
olin tyytyväinen, kun kaviot olivat tuonnäköiset. Se tuntui myös Thorin liikkeessä ja symmetrisyydessä.
Kannattaa myös lukea Underrun Heels--Not So Innocent artikkeli kokonaisuudessaan sekä tutustua Kerry Ridgwayn ajatuksiin. Muut kavio-aiheiset postaukset löydät täältä ja hevosen jalkoihin ja jalkavikoihin liittyvät kirjoitukset täältä

4 comments:

 1. Todella hyvä postaus!
  Tämä on ajankohtainen aihe myös oman nuoren suomenhevoseni kohdalla, sekin hukkaa salakavalasti toista kantaansa (etujalka josta myös kengät lentävät helpoimmin). Keväällä sen laittoi kerran toinen, valmentajani suosittelema kengittäjä jonka jälkeen huomasin huikean paranemisen etupään liikkeessä! Silloin molemmat etukengät kuitenkin tippuivat yksi kerrallaan heti laidunkauden aluksi ja ns. vakkarikengittäjä laittoi niitä takaisin.
  Ja nyt kun tuosta on n.3kk aikaa (eli kengitykset kesän aikana: 3 etujalkojen irtokenkää, kerran ympäri kesäkuun lopussa vakikengittäjän toimesta), kommentoi valmentaja että taas pitäisi tehdä korjauksia. Katsotaan nyt jos saan tuon tähän mennessä parhaan kengittäjän laittamaan taas. Molemmat ovat kyllä ihan ammattiseppiä, mutta jokin "taikakosketus" tuolla toisella vaan on. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Annika!

   Kiva jos pidit postauksesta. Olen tosiaan huomannut, että tämä ongelma on monella tällä hetkellä, joten sen takia halusin kirjoittaa siitä. Mutta kuten anonyymi-lukija tuossa jo kirjoitteleekin ovat nämä pitkiä prosesseja eli kestää kauan korjata kavion asentoa.

   Hyvä kengittäjä on kuitenkin kullan arvoinen. Kun puhut tuosta taikakosketuksesta, niin olen itse sitä mieltä, että kengitys on todella haastava laji. Se on niin oleellinen osa hevosen hyvinvointia ja vie vuosia ja on kovan työn tulosta oppia kengittämään hevosia oikein. Eli jos sen kengittäjän löytää joka tuntuu kengittävän omaa hevosta juuri oikein, niin saa olla todella onnellinen. Jos hevosta ylipäänsä saa kenkään. Muistan kun otin Masin vuokralle eikä kukaan suostunut kengittämään Masia koska se oli niin kipeä, ja oli ollut niin vihainen kengittäjiä kohtaan. Onneksi sain lopulta kengittäjän ja eläinlääkärin samalla paikan päälle ja siitä lähti monen vuoden hyvä yhteistyö käyntiin.:)

   Ja kuten anonyymi myös kirjoittaa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja parastahan olisi kuvata kaviot ja katsoa kengittäjän kanssa kuvat läpi ja hevonen liikkeessä jne. Kannattaa kuitenkin myös opetella itse melko tarkkavaiseksi ja uskoa omaan fiilikseen.

   Olen todella pahoillani, että olen joutunut tallipaikkojen vaihtuessa vaihtaa kengittäjää tai kengittäjä ei ole tullut paikan päälle tarpeeksi lyhyellä aikavälillä Thorin kanssa. Olisin todella onnellinen, jos saisimme pitkäkestoisen ja hyvän yhteistyön aikaiseksi luottokengittäjän kanssa, joka jaksaisi myös ajella Inkooseen asti.:) Jotenkin vieroksun edelleen täysin ajatusta siitä, että joudun viemään hevoseni muualle kengitettäväksi 6-7 viikon välein.

   Delete
 2. Se on vain hankala ja pitkä prosessi, se kantojen kasvattaminen. Jokin syyhän siihenkin on, että toinen kanta kuluu, ja toinen kasvaa. Ja tuleeko se sitten ylempää lihaksistosta, liikkeestä, vai onko se vain kyseisen kavioluun asento? Sinulla on käsittääkseni kuvat kavioluista (?), jolloin voit turvallisesti sanoa, onko kavioluu ollut oikeassa_/väärässä asennossa. Mutta ilman että kavioita kuvataan heti kengityksen jälkeen, ei voida tietää mikä on sille kyseiselle luulle ihanteellinen asento. Kengitys on haastavaa hommaa. Esim pukinkavio hevosella, kannat ei ole ikinä samassa kohtaa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos anonyymi kommentista. Yhdyn täysin kaikkeen, etenkin siihen, että nämä muutokset vievät pitkän aikaa. Ja tosiaan kaikki on kuvattu ostotarkastuksen yhteydessä ja myös myöhemmässä vaiheessa, mutta koskaan ei olla kengittäjän kanssa katsottu kuvia. Sinänsä ollaan kyllä juteltu siitä, että vasemmassa jalassa on selvästi jotain häikkää, mutta mitään ei ole näkynyt kuvissa.

   Jossain vaiheessa olisi kyllä mielenkiintoista kuvauttaa ja katsoa kengittäjän kanssa ajankohtaiset kuvat. Uskon kuitenkin, että hyvä kengittäjä osaa tehdä melko paljon jo ilman kuvia, kun on todella osaava ammattilainen kyseessä. Ja kun kengitys on ollut kunnossa meillä ei ole ollut mitään ongelmia kantojen epäsymmetrisyyden kanssa. Se, että kaikki vaikuttaa kaikkeen on sitten ihan toinen asia. Thorilla kun on ollut niin paha purentavika, niin en usko, että selkäongelmat ovat pelkästään kengityksestä johtuvia vaan ovat myös monen muun asian summa. Esimerkiksi uskon, että Thor ei vain ole saanut tarpeeksi oikeata ravintoa nuorena ja on sen takia melko heikko luustostaan ylipäätään. Mutta onneksi Thor saa nyt elää mahdollisimman lajityypillistä elämää ja tuntuu, että Thor vahvistuu sekä henkisesti että fyysisesti joka päivä täällä maalla.

   Delete