Thursday, February 20, 2014

Dually-riimu toimii

En olisi ostanut Monty Robertsin Dually-riimua enkä olisi edes miettinyt koko riimua ellei:

a) Tiina olisi antanut Masille tarkoitetun, kaapissa uinuneen upouuden Dually-riimun meille pari viikkoa sitten.
b) Joku ihana anonyymi lukija olisi kommentoinut lapsi + sakset + hevosen harja = kynitty hevonen -kirjoitusta: "Om man vill tömköra utan bett är dually-grimman som monty använder ett himla bra alternativ."

Koska Dually katsoi minua kaapista kaikessa sinisessä komeudessaan kävimme koeajamassa riimun pellolla. Ja ai että kuulkaas. Kyllä se toimi. Toimi Thorilla erityisen hyvin. Koska Thor on todella herkkä hevonen, mutta perusasiat ovat vielä melko hukassa saan paljon apua kyseisestä riimusta. Tavallisella riimulla en oikein tahdo saada apuja läpi ja kuolaimilla Thor on selvästi tyytymätön, mukeltelee ja vetää päätä alaspäin. Olen myös kokeillut Kapsonia, mutta sekään ei mielestäni toiminut Thorilla oikein hyvin.

Dually-riimulla sain nopeasti ja jämäkästi omat avut läpi ja Thor lopetti aika nopeasti pelleilyn, kiemurtelun ja kyseenalaistamisen ja teki töitä todella hyvin. Riimu antaa myös periksi heti kun hevonen tekee asiat pyydetyllä tavalla, joten uskaltaisin melkein sanoa, että ohjasajaminen oli oikea nautinto tänään. Thor liikkui hienosti rungon läpi ja kulki kauniissa muodossa. En esimerkiksi riimun kanssa saa Thoria liikkumaan tuolla tavalla yhtä helposti. Se on paljon suuremman työn takana.

Sunnuntaina olin jälleen Johannan tunnilla kuolaimettomilla koska Thor on niin tyytyväinen ilman kuolaimia. Sain kuitenkin tehdä extra paljon hommia oman istunnan kanssa ja Thor tuntui aika pitkältä ja kulki pidemmässä muodossa kuin normaalisti. Tiistaina laitoin kuolaimet ja Thor oli kevyempi kuin ikinä. Oli kuin pumpulilla ratsastaisi ja Tiinan laittamat pikku pomput sujuivat sutjakkaasti. Eli tällä lyhyellä empiirisellä omalla tutkimuksella luulen, että kuolaimilla ratsastaminen aika ajoin ei haittaa koska niissä on pientä hienosäätöä, mutta yritän ratsastaa Thorilla ilman kuolaimia suurimman osan ajasta. Yritän myös hankkia erilaisia kuolaimia, jotta paine ei kohdistu kahta kertaa peräkkäin samaan kohtaan. Olisin myös kiinnostunut kuulemaan mikäli kenelläkään on kokemusta kuolaimettomista ja etenkin sellaisista, jotka eivät mene ristiin leuan alta. Olen nimittäin tullut melko samaan tulokseen Ponisterin kanssa:
"Kiitos kivasta blogista ! Pakko kommentoida et jos noi oli ne kuolaimettomat joissa menee remmit ristiin leuan alla, niin nehän ei myötäyksessä oikein palaudu, itsellä ainakin tällainen kokemus aikoinaan. Mut nykyäänhän noita löyty erilaisia."

t ponisteri


Toim huom.
Masin kanssa Dually-riimu ei tullut tarpeeseen, mutta Thorille se tuntuu sopivan kuin kanta naulaan tai naula kantaan tai miten se nyt menikään. Eli kaikkea kannattaa kokeilla, mutta kannattaa huomioida, että Dually-riimu on melko terävä ja kannattaa olla varovainen sitä käyttäessä etenkin jos hevonen tulee paljon painetta vastaan. Hevosen nenukka on todella herkkä ja voi jopa pahimmassa tapauksessa vaurioitua liian kovasta paineesta ja jo pienempänä pahana riimu saattaa aiheuttaa haavaumia.

Sininen Dually-halter on aikoinaan ostettu Monty Roberstin klinikalta Masille, joten se on hieman liian iso Thorin päähän. Eli pienemmälle hevoselle kannattaa ostaa pieni- tai keskikokoiselle hevoselle tarkoitettu riimu.

Muuta mielenkiintoista:

Jean Luc Cornell on jälleen tulossa Suomeen 12-15.6.2014. Lisäinfoa seuraa heti kun luentotila vahvistuu. Until then kannattaa lukea Lindsay Streetin artikkeli harmaasta herrasmiehestä ja hänen teorioistaan. Cornell kirjoittaa itse melko filosofisesti asioista englanniksi, joten tämä Streetin artikkeli oli mielestäni helpommin sisäistettävä.

Heidi Pätsi on kirjoittanut todella mielenkiintoisen postauksen kilpahevosen kunnon kohotuksesta ja Carl Hesteristä ja hänen upeasta ratsastuksestaan ei koskaan saa tarpeekseen.

Ja meidän ihanan uuden blogibannerin teki Voitto Kotiin -blogin pitäjä Tiia. Tiia kertoo tässä miten hänen blogi pyörii.

Töttöröö, mitä se taas keksii. Tällainen sininen ihme kapistus päässä.

Lue myös: 

8 comments:

 1. Ihana ulkoasu blogissasi!!:)

  http://rakaspikkuriivio.blogspot.fi/

  ReplyDelete
 2. Moro!
  Minä olen kanssa tehnyt maastatyöskentelyä tuon Duallyn kanssa ja saanut sen kanssa Tintin rinnallakävelyn paranemaan ihan toisenlaiseksi.

  Juoksutusasioita en ole sen kanssa kokeillut, ehkä nyt kokeilen. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Kerro miten teillä meni, jos kokeilet. Olisi hauska kuulla;)

   Delete
 3. Kivaa vaihtelua lukea positiivisista huomioista Montyn välineisiin liittyen. Jotenkin on tuntunut, että kaikki Montyyn liittyvä on yhtäkkiä tuomittu saatanallisena pahana yleisessä keskustelussa. Hienoa, että joku uskaltaa myöntää, kun jokin toimii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Co! Kaikilla on tietenkin oikeus omiin mielipiteisiin eri koulutusmenetelmistä. Monty Robers on kuitenkin omasta mielestäni edelläkävijä siinä, että hevosen lempeämmästä koulutuksesta on ylipäänsä ryhdytty puhumaan. Ok, voihan sitä varmaan tehdä joitain asioita eri tavalla ja ehkä Roberts muuttaakin jotain kaiken uuden osaamisen ja tutkimuksien valossa, mutta täytyy muistaa mistä lähtökohdista hän on lähtenyt. Aikaisemmin nuoret hevoset murrettiin (breaking-in), sidottiin kiinni ja vasta kun hevonen ei enää jaksanut taistella oli se kelpo ratsuksi. Eli asiat kannattaa aina laittaa perspektiiviin. Uskon, että Roberts ihan vilpittömästi sydämestään haluaa paremman maailman hevosille. Eikä kukaan meistä ole virheetön.

   Hyvähän se kuitenkin on, että asioista keskustellaan ja menetelmiä myös kyseenalaistetaan. Se kehittää ja vie eteenpäin, mutta sen voi myös tehdä positiiviseen sävyyn.

   Delete
 4. Heippa! Tuohon erilaisten kuolaimettomien kyselyyn itsellä hyviä kokemuksia normaalien remonttiturpissuitsien käytöstä kuolaimettomina. Suitsista vaan kuolaimet poskiremmeineen pois ja ohjat kiinni turparemmin renkaisiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, tuo voisi olla meille hyvä vaihtoehto. Taidanpa kokeilla;)

   Delete