Tuesday, October 1, 2013

Vapaa ruokinta?

Jaana Pohjola, Eläinten koulutus -blogi

Kuinka usein täysihoitotallillasi ruokitaan hevosia? Jaana Pohjolan Mahdoton yhtälö -kirjoitus ottaa kantaa hevosen ruokintaan ja siihen kuinka tärkeätä olisi ruokkia hevosia korsirehulla useammin kuin kolme kertaa päivässä. Jaana kirjoittaa, että mahahaava on yleinen ja vakuutusyhtiöt eivät korvaa mahahaavan hoitokuluja tai lääkkeitä (lääkse maksaa 7300 €/kilo).

Hän kertaa myös mahahaavalle altistavia tekijöitä, jotka ovat yleisessä tiedossa:
  1. Harjoittelun intensiteetti yhdistettynä seisottamiseen
  2. Aikataulutettu ruokinta (ei vapaa)
  3. Tallissa seisottaminen
  4. Väkirehupainotteinen ruokinta

Kuitenkin:
"Kuinka monessa täysihoitotallissa hoitokäytännöt ovat sellaiset, että ne altistavat mahahaavalle? Veikkaisin, että kolme ensimmäistä kohtaa toteutuu aika monen perushevosen osalta."

7 comments:

  1. Minulla ei valitettavasti koskaan ole ollut mahdollisuutta päästää hevosiani vapaalle heinälle - rehun käyttökyky on samaa luokkaa kuin omistajallaan ;) Ravuri kilpakunnossa sai syödä vapaasti heinää, mutta ratsujeni osalta joudun rajusti säännöstelemään sekä heinää että osin väkirehua.

    Toisaalta onni tällaisen "keskivartaloa kerryttävän" pollen omistajana on, että tallimme heinä on varsin laadukasta - väkirehua ei juurikaan tarvita lisäksi. Mutta kyllä se rajulle tuntuu pitää ihan normaalin (165cm) kokoinen, treenissä oleva puoliverinen 9 kg heinärajoitteella ja silti todeta sen olevan kaikkea muuta kuin "sporttimallinen". Vapaa heinä tuolle = ei mahdu tallin ovesta sisälle, mikä laidunkaudella nähdään oikeinkin nopeasti.

    Kantapään kautta oppineena olen myös päätynyt siihen, että sitä heinää säännöstellään, sillä jos vaihtoehtona on läski ja jalaton tai hoikka ja vatsahaavainen niin toinen noista vammoista on helpommin hoidettavissa mm. ruokintakertojen määrällä.

    ReplyDelete
  2. No nyt viimein taidan jättää kommentin, pidemmän aikaa jo olen blogiasi lueskellut :). Tämä aihe ruokinnasta on pyörinyt aika tiiviisti elämässä läsnä sen jälkeen kun olkipellettikokeilun seurauksena hevoseni sairastui ähkyyn ja siitä aina mahahaavaan.

    Itsehoitopaikka on mahdollistanut jouston, mutta kolme kertaa päivässä on ollut silti maksimi ruokintojen osalta. Sitten ollaankin säädetty heinäverkkojen kanssa tosi paljon, jotta ruokaväliä saataisiin lyhennettyä. Vapaa heinä on poissuljettu, koska hevosella on MBO. On liotettu heinää ihan vain siksi, että saataisiin heinämäärää nostettua riskittömästi yms.

    Yhtä kaikki, hevosen hyvinvoinnin kannalta mikään ei ole sen tärkeämpää kuin riittävä määrä laadukasta heinää.

    Meidän blogista löytyy tarinaa mahahaavastakin ja ruokinnan pohdinnasta jos kiinnostaa kurkata :).

    ReplyDelete
  3. Into on ollut minulla joskus vapaalla heinällä (ulkona) ja se sujui hyvin. Into kun ei syö määräänsä enempää. Myös Torsten orina oli vapaalla heinällä, mutta ruunauksen jälkeen se ei ole enää onnistunutkaan; Torsten syö heinää vähintään neljän hevosen edestä ! Kilomäärinä Into syö 12-13 kg heinää ja Torsten 9 kg heinää päivässä.

    Ehdoton kriteeri tallipaikkaa etsiessä on aina ollut neljä kertaa päivässä heinäruokinta. Onneksi se nykypäivänä on jo monissa talleissa yleinen käytäntö :) Torsten syö yöheinänsä tiheäsilmäisestä verkosta, mm siksi, että ne kestäisivät mahdollisimman pitkään.

    Mahahaavasta mulla ei ole mitään muuta kokemusta, kuin vierestä seuraajana, mutta rehellisesti sanottuna mun olisi vaikea uskoa, että neljä - viisi kertaa päivässä heinää saava STRESSITÖN hevonen siihen sairastuisi ?

    ReplyDelete
  4. Tämä on sellainen aihe, joka on puhuttanut meillä viime aikoina paljon. Itsekin kuvittelin, että hevonen pysyy terveenä ja hyväkuntoisena pelkällä heinällä, kunnes saimme kantapään kautta oppia, että treenissä oleva heppa kyllä tarvitsee myös väkirehua, jotta jaksaa.

    Tätäkin keskustelua värittää mielestäni liikaa syyllistävyys, sillä ei väkirehu tai säännöstelty heinä ole automaattisesti huono asia vaan uskon, että mahahaavaan vaikuttaa moni muukin seikka tallielämän/treenin stressaavuudessa.

    ReplyDelete
  5. Täysihoitopaikoista itse valitsin sen, jossa heinää on vapaasti tarjolla.

    Ja itse taas valitsen mielummin hieman pulskan hevosen, kun vatsahaavaisen. Yhden talven sellaista katselleena, voin vain todeta että rahaa palaa ja kärttyistä, huonokuntoista hevosta on ikävää hoitaa. Ja kun suurimmassa osassa täysihoitotalleista täälläpäin se 3xpv on maksimi, joten valinnanvaraa ruokintakertojen määrälle ei jää. Toista kertaa en laita yli tuhatta euroa hevosen vatsavaivoihin, kun ne on hoidettavissa laadukkaalla heinällä, jota on riittävästi. Olkoonkin sitten vähän lihava.

    Kaikkein paras olisi jos voisi laittaa verkkoja, joista syöminen olisi hitaampaa. Mutta niin kauan kun on vuokrapaikalla, niin kaikkea ei voi saada.

    ReplyDelete
  6. Minulla on onnellinen asema, kuis sattuman kaupalla pääsin ja päädyin talliin jossa on maneesi, maastot, vapaa heinä, hehtaarikaupalla laidunta ja tarhaa, laumassa ulkoilu, ja sään mukainen ullkoilu, eli jos vaan säät sallii ja viihtyvät niin ulkona jossa suojaan pääsy mahdollisuus aina 24/7 jos taas koiranilmat niin yöksi tai muuten sisään, eli pikeasti hevoslähtöistä tallinpitoa ja hoitoa tarjolla. Ja voin kertoa etä hevonen ja muut hevoset ovat kaikki hyvinvoivia, silminnähden tyytyväisiä kun saavat olla laumassa( myös orit) ja yhtään ylilihavaa, vatsahaavaista, käytöshäiriöistä hevista ei ole tallilla, eikä myöskään loukkaantumisia pintanaarmuja kummempaa kellään...

    ReplyDelete
  7. Kiitos aivan mahtavista ja monimuotoisista kommenteista.

    Kuten huomaa, niin on paljon erilaisia tapoja ja ajatuksia hevosen pidosta ja ruokinnasta. Olen todella iloinen, että kirjoititte näin kattavia vastauksia koska tämä avasi ainakin itselleni jälleen uusia ajatuksia.

    Ah tätä interaktiivisen viestimisen ihanuutta:)

    ReplyDelete