Tuesday, October 22, 2013

Opin tänään keventämään oikein

Suuri Kiitos siitä Sari Pakulalle. Sääli, että täytyy oppia keventämisen jalo taito vasta 36- vuotiaana. Mutta parempi nyt kun ei koskaan ja kyllä aivonystyrät joutuivat hommiin ja vatsa- ja selkälihakset huusivat Hoosiannaa.

Ratsastin karvasatulalla, koska satulat ovat painaneet säkää. Atte kävi tunnin jälkeen ja tilaukseen lähti nyt Albioni Italiaan. Katsotaan mitä sieltä saapuu. D1 lähti jo kaverille ja tämä tulee nyt tilalle. Peukut vain pystyyn!

Tässä vielä jatkoa eiliselle blogipostaukselle (22.10.) koska Annalta tuli keventämiseen liittyvä kysymys ja halusin vielä tarkentaa satula-asiaa hieman.
Aloitetaan aiheesta "Opin tänään keventämään oikein":

Ehkä keventäminen on ollut teille muille päivänselvää aina. Niin se on jo pidemmän aikaan ollut myös minulle. Olen kevennellyt menemään ja ajatellut, että hyvinhän tämä menee. Voi myös olla, että olen keventänyt eri tavalla esimerkiksi Masin kanssa, mutta istuntavirheeni tulevat vahvemmin esille, kun Thor on melko pieni hevonen omaan 179cm mittasuhteeni nähden. Oli miten oli, niin eilen koin kyllä sellaisen ahaa-elämyksen keventämisen suhteen, että oksat pois.

Olen aikaisemmin tehnyt erilaisia harjoituksia kevyessä ravissa. Istunut 2 ylös, 2 alas tai 2 alas ja 1 ylös jne. Mitä Sari kuitenkin tällä kertaa teki oli hieman erilaista, sillä Sari aktivoi mun istuntaa myös kevyessä ravissa ihan eri tavalla. Se alkoi siitä, että Sari totesi, että laitan aika paljon painoa satulaan ja myös Thorin selkään istuessani alas kevyessä ravissa. Kevyen ravin tulisi olla jatkuva liike eikä ylös, töns alas, ylös töns alas, vaan ennemminkin flow-tyylistä (edit: Sari Pakula ei käyttänyt sanaa flow). Pään ei tulisi heilua vaan liikkeen pitäisi tulla lantiosta eteenpäin. Eli sen sijaan että kevennän ylös alas ikäänkuin pituudeltani liikkeen pitäisi olla kontrolloitua ja jatkuvaa. Sari sanoi myös, että keventää voi monella eri tapaa, mutta tällä tavalla löysin ainakin ihan uudestaan vatsa- ja selkälihakseni ja jossain vaiheessa piti oikein siirtää Thor käyntiin, kun tuntui kova polte selässä.

Sari pyysi sitten nousemaan 2 ylös ja yksi alas ja sain jatkaa harjoitusta, kunnes löysin paremman ja tasapainoisemman kevennyksen. Parannus oli silminnähtävä ja valtava ja tuntui myös siltä selästä käsin. Tässähän on varmaan kyse siitä, että pitää olla "centered" kuten Kyra Kyrklund tässä artikkelissa mainitsee. Eli kuten tuossa jo kirjoitin, tämä on varmaan suurimmalle osalle täysin päivänselvä asia, mutta avasi omalta osalta jotain uutta ja ihanaa jälleen omassa hevostelussa. Huomasin, että olen matkustanut mukana enkä oikeasti ole ratsastanut kevyttä ravia. Fantastinen fiilis oli kyllä eilisen tunnin jälkeen.

Sitten aiheeseen satulat:

Olen säästänyt tätä postausta, koska siitä on niin paljon kirjoitettavaa. Avaan nyt hieman taustaa satuloihin liittyen ja kirjoitan sitten kunnolla ajan salliessa omista satulaan liittyvistä havainnoista.

Masin kanssa meillä oli pitkään satula-ongelma, otimme yhden hyvän satulansovittajan ja homma ei suuren rahamäärän ja monen toppauksen jälkeen pidemmän päälle pelittänyt. Löysimme sitten (olisikohan ollut Hööks tai joku muu liike) 600 euron estesatulan, joka on istunut Masille kaikki nämä vuodet. Satulassa on muokattava etukaari ja se on todella mukava ja hyvä satula.

Thorin kanssa satulansovitusasiat olivat melko nopeasti oston jälkeen ajankohtaiset (varmaan aika normaalia muutenkin nuoren hevosen kanssa). Pärjäsimme noin vuoden ihan hyvin ja mielestäni Thorin selkä oli suurimman osan ajasta kunnossa. Ensimmäisen vuoden etsin kuitenkin koko ajan syytä sille, että Thor oli niin epätasainen ratsastaessa ja vasta kun purentavika löytyi ja päästiin hoitamaan sitä pystyi Thoria katsomaan jokseenkin normaalisti.

Sovitettuani noin sataa satulaa päädyin ostamaan Prestigen D1:n Hipposportin kautta (kävimme paikan päällä sovittamassa useita satuloita). Satula istui ja oli sopiva Thorille (ei yhtä sopiva minulle) melkein puolen vuoden ajan (niin ainakin luulin). Mian kurssilla keväällä valitin kuitenkin Thorin selän kuntoa ja fysioterapeutti Maya Littorin katsoi sekä selän että satulan. Tulimme yhteisymmärrykseen siitä, että satula ei istu ja Thorin selkä oli kipeä ja pienimuotoisesti tulehtunut. Ostin Devil's Claw -uutetta Mialta ja D1 sai istua hyllyllä (voin kertoa, että ei tuntunut ihan mahtavalta ei).

Onnekseni meillä on jokseenkin istuva estesatula, joten sillä päräyttelimme menemään. Atte tuli myös samoihin aikoihin käymään ja päädyimme siihen, että vaihdamme satulan toiseen merkkiin koska D1 ei vain taipunut sekä Thorille että minulle. Sain kokeiluun sekä Henningin ja Albionin (Ulla oli jo maininnut Albionin sopivuudesta ja Johanna meinasi, että Albion voisi olla minun vartalolleni hyvä satula). Albion oli alusta asti vino (sen kuulin satulansovittajalta), mutta pidin siitä kovasti ja Henning tuntui myös hyvältä ratsastessa. Thor liikkui hyvin, selkä meni nopeasti parempaan suuntaan ja lihaksia tuli lisää. Samaan aikaan pyysin kuitenkin ammattisovittaja Karen Vixeniä käymään meillä ja hän osasi selvästi hommansa, mutta hänellä oli vain yksi meille soveltuva satula. En pitänyt satulasta ratsastaessa enkä saanut sellaista tuntemusta, että olisin halunnut satsata satulaan. Samana päivänä tapasin pari tuttua, jotka asustelevat Peuramaa Horse -talleilla ja pääsin vielä mukaan sovittamaan satulaa Thorille ranskalaisen Voltaire-merkkisen satulan satulansovittajien toimesta. Ei kuin hevonen autoon ja menoksi. Siitä matkasta ei paljon muuta muistu mieleen kuin hysteerinen hevonen ja todella OSAAVA satulansovittaja. Paikalla oli myyntimies Alexander Gebauer Saksasta sekä Hollannissa asuva Sport Saddle Specialist, ranskalainen Habib Treca.

Sovitimme satulaa maneesissa ratsain ja pienillä muutoksilla Habib sai ihmeitä aikaan. Thor nousi varmaan metrin edestä ja keveni huomattavasti. Myös lavoille jäi paremmin tilaa ja pääsin itse istumaan juuri oikeinpäin. Tuolloin tajusin ihan oikeasti miltä hyvin istua satula voi tuntua ja mitä se tekee sekä hevoselle että ratsastajan istunnalle.

Koska en ole miljonääri en valitettavasti voinut ostaa satulaa siltä tuntumalta vaan päädyin nyt eilisen kokeilun jälkeen tilaamaan Albionin ja mikäli satula ei istu yritän myydä sen, jotta saisin rahaa Voltairen satulaan. Merkistä viis kunhan on osaava sovittaja. En vielä Suomessa ole tavannut henkilöä, joka osaisi sovittamisen yhtä hyvin kuin Habib. Olin todella otettu hänen ammattitaidostaan. Sinänsä hän on ratsastanut koko ikänsä ja ratsastaa itse monta hevosta päivittäin.

Tuossa nyt hieman taustaa ja Thor on siis nyt taas parin viikon ajan tuntunut huonommalta ja vinommalta (Thor oli todella vino pari vuotta sitten, mutta on suoristunut paljon). Marin kurssin ekana päivänä Thor oli todella hyvä, mutta tokana päivänä tuntui jälleen jäykemmältä. Pyysin Stina Kilpeä hieromaan Thoria toissapäivänä, jotta osaisin kertoa Atelle mistä kiikastaa. Sanoin Stinalle, että uskon, että toisen niskanikaman kohdalla on jumia (koska Thor kääntää päätä ratsastaessa) ja selkä on kipeä. Olen myös katsonut, että vasen puoli on "ontompi" kuin oikea, mutta olen pannut sen liikahysterian piikkiin (olen nykyään niin tarkka sen kanssa, että hevosen pitää olla terve, että välillä en keskity oikein mihinkään muuhun). Tässä lainaus Stinan viestistä:

"Moikka kävin aamusta hieromassa, Thorilla oli kuten kuvailit atlasnikaman kohdalla ns "niskaruusu" kireenä. Mutta olisin enemmän huolissani selästä, se reagoi aika vahvasti jos painat rankaa sään tyvestä, mikä viittaisi siihen että satula on myös painanut säkää, ei vaan lihaksia, samalla kun on valunut eteen. Vasemmalla puolella vähän lihasköyhempi trapetziuksesta, vaikuttaisi siltä että satula myös istunut vinossa? vas puolelle alas on myös kertynyt enemmän "liikalihaa", joka usein kehittyy jos satula valuu eteen. Kannattaa laittaa jonkin aikaa mattesin lampaankarva romaani ja vas puolelle yksi pala eteen. Muutenkin en ehkä ihan heti laittaisi satulaa selkään kun niin kipeä. Suosittelen myös arnikaa sinne poistamaan tulehduskipua ja uusintakäsittelyä 3-4vkon kuluttua. Toivottavasti löydät sopivan satulan pian, oletko kokeillut Equipen satuloita, boccelli tai fusion voisi sopia tuon malliseen selkään? (Itse tykästyin Tampereen ratsukellarin satulansovitukseen, tekevät yhteistyötä Kangasalan klinikan kanssa, voit myös lähettää heille kuvia niin osaavat suositella satuloita)."

Eli en ihan heti aio laittaa satulaa Thorin selkään. Ja kun laitan, niin toivon että ehtisin tällä kertaa reagoimaan nopeammin kipeytymisoireisiin. Monet ovat karvasatulaa vastaan, mutta karvasatula on toiminut hyvin kun Masilla alussa selkä kipeytyi usein ja toivon nyt, että siitä olisi apua myös Thorin tapauksessa. En tiedä uskaltaudunko sen kanssa maastoon, mutta se nyt on ainakin yksi vaihtoehto, jota voin käyttää. Thor liikkuu ilman satulaa ja ratsastajaa paljon (ohjasajoa, maastossa kävelemistä jne.), mutta Thor on sen verran energinen, että näin syksyllä on tärkeätä päästä välillä oikein kunnolla rentouttamaan ja läpiratsastamaan maneesiin. Masilla menin myös paljon ilman satulaa, mutta Thor tuntuu jotenkin niin pikkuiselta. Ehkä se on sitten seuraava vaihtoehto:)

Onko kenelläkään kokemusta Tampereen ratsukellarista? Voisiko se olla hyvä vaihtoehto? Olen tällä
hetkellä itse niin lopenuupunut satuloiden pyöritykseen, joten otamme nyt pienen time-outin niistä Thorin kanssa ja katsotaan mitä Albion postissa tuo. Pidetään nyt peukkuja sille, että satula olisi sopiva tai pystymme Aten kanssa muokkaamaan siitä meille molemmille istuvan. Koska kuten eilen Aten kanssa juttelimme, niin hevonen kehittyy koko ajan, satulat muokkautuvat käytössä jne. Eli parasta olisi  jos tapaisimme kolmen kuukauden välein ja seuraisimme tilannetta. Kyllä te sitten huomaatte tuleeko blogiini satulasta myynti-ilmoitus? Kannattaa seurata, koska se on aika makee satula;)

Ja Thorilla on selvästi taas muodostumassa piikkejä suuhun. Tunnistan jo oireet niin hyvin. 18.11. on aika Jutille, joten en viitsisi raspata ennen sitä, kun Tiina raspasi piikit pois kaksi kuukautta sitten. Toivottavasti Thor oppisi nyt syömään oikein ja piikkejä muodostuisi vähemmän ajan kuluessa. On todella tylsää, kun suussa tuntuu epämukavalta parin kuukauden välein. Onneksi tiedän kuitenkin mistä ongelma tulee ja pystymme hoitamaan sitä.

Toim. huom.: Muistattehan, että kaikki kommenttini perustuvat siihen, miten olen ymmärtänyt asiat itse. Tajusin juuri, että en ole pyytänyt Sarilta lupaa julkaista mitään blogissani, joten oli pakko laittaa pikku editti tähän loppuun ja teksti lähtee nyt Sarille tsekattavaksi.

13 comments:

 1. Valaise vähän kevennysjuttua!? :)

  -anna

  ReplyDelete
 2. Hei Anna, valaisen heti huomenissa, kun olen sulatellut päivän tuntia hieman;)

  ReplyDelete
 3. Voi, mulle keventäminen on niin iso haaste, siis oikea kevennys. Niin pitkään ratsastin itsekseni maastoillen, etten ikinä joutunut miettimään kevennystä. Nyt sitten yritän tunneilla kurkkia ulkojalkaa, että olisin oikeassa tahdissa eikä ole helppoa... Sä kyllä varmasti tarkoitit syvällisempiä juttuja, mutta tuli mieleen tämä oma dilemma. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kommentti kevennyksestä Ulla ja sanoisin, että dilemma kuin dilemma, mutta aina ne tuntuvat yhtä isoilta kun oikein keskittyy. Parastahan tässä lajissa on, että aina voi oppia uusia asioita ja ahaa-elämykset antavat niin paljon. Mä oon niin innoissani tämän päivän tunnista, että voi voi sentään.

   Ja kurkkimisen sijaan kokeile, jos tunnet kevennyksen. Pikku hiljaa se tulee sieltä ja huomaat, että sitä ei jossain vaiheessa tarvitse enää miettiä vaan se ikäänkuin automatisoituu.

   Ihania ratsastustuokioita Ulla;)

   Delete
 4. Hanki ammattitaitoinen satulansovittaja/toppaaja paikalle,pelkkiin satulakauppiaisiin ei satula-asioissa kannata luottaa ellei ole miljonääri.

  ReplyDelete
 5. Arvaa onko mulla ollut paikan päällä enkä tullut yhtään hullua hurskaammaksi. Voltairen pojat olivat kyllä todella ammattilaisia kesällä kun kävivät, mutta koska en ole miljonääri se satula jää vielä haaveeksi;).

  Ja jos tiedät satulansovittajan Suomessa, joka on todellinen ammattilainen niin kerrothan mulle. Valaisen hieman satula-asiaa postauksessa vielä tänään.

  ReplyDelete
 6. Auts, ompas teillä satula kanssa ongelmaa! Ne on viheliäisiä vekottimia. ;)

  Meille on tulossa huomenna sovitukseen lännensatula, saas nähdä mitä siitä osaa edes katsella. Tänään meillä kävi kraniohoitaja ja Taavi olikin taas hoidon tarpeessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mutta hyvä kengittäjä;) Eli yksi osa-alue aivan omaa luokkaansa. Jee! Eiköhän nuo satulaongelmatkin ratkea.

   Oih, lännensatula. Mielenkiintoista. Pitää lukea blogistasi miten sovitus meni. Otathan kuvia?

   Kuka teillä tekee kraniota? Thoria sakraleerataan taas ensi su. On kyllä aivan mahtava hoitomuoto.

   Delete
 7. Kengitys on kyllä toinen sellainen, missä saa hyvää etsiä kissojen ja koirien kanssa. :)

  Otan toki kuvia!

  Meillä on nyt käynyt Kouvolan Hevoshierojan Noora, tuntuu pätevältä ja tulee todella hyvin toimeen Taavin kanssa (luulin, ettei se ole ongelma, mutta olen joutunut vaihtamaan kengittäjää ja hierojaa sentakia!).

  ReplyDelete
 8. paljon sellainen voltaire maksaa? :O

  ReplyDelete
 9. Voltairen koulusatula (Adelaide) maksoi meille nyt syksyllä 3750,- kotiin ovelle tuotuna. Tilauksesta toimitukseen meni n. 2 kk aikaa. Tyttäreni on aivan haltioissaan satulasta, istunta on paljon vakaampi ja rauhallisempi (181 cm, 16v hujoppi kyseessä) ja hevonen kulkee aivan eri sfääreissä nykyään! En voi muuta kuin suositella! Olen myös itse kokeillut heidän yksisiipistä estesatulaa (Lexington) ja olen ihan myyty, sellainen mulle sitten heti kun rahat on kasassa!
  Camilla

  ReplyDelete
 10. eihän se voltaire sitten ole edes kallis! kiitos tiedosta camilla. neljä tonnia menee hujauksessa eläinlääkräi, kiropraktikko, hieroja, naprapaatti jne kuluihin mitä huono satula teettää

  ReplyDelete
 11. Kiitos Camilla vastauksesta ja se on juuri näin. Sopiva satula on korvaamattoman tärkeä asia ja säästää monissa muissa kuluissa. Alexiin voi olla suoraan yhteydessä: alexander(at)voltaire-design.com, jos haluaa kysellä lisätietoa satuloista.

  ReplyDelete