Monday, October 28, 2013

11 vuotta yhteistä elämää takana

Meadow Master (Masi) 5.9.2013
Meadow Master aka Masi ei ole ollut minulle vain hevonen vaan yksi parhaimmista ystävistäni ja perheenjäsen. Masin luona olen saanut itkeä ja nauraa, kuiskata ja huutaa. Olen hymyillyt Masin vieressä ja istunut boksin lattialla Masin jalkojen juuressa. Olemme kokeneet ja tutustuneet moneen eri ihmiseen, kymmeniin kengittäjiin (ennen kuin joku ylipäänsä suostui kengittämään Masia ja Kenny saapui elämäämme) ja noin viiteen eri tallipaikkaan. Olemme kirmanneet maneeseissa, pelloilla, ja metsissä sekä kiipeilty hiekkakuopissa. Olen saanut nauttia siitä, kun Masi kahdeksan vuoden treenaamisen jälkeen vihdoinkin sai ne oikeat lihakset kantamaan itseään. Olen istunut selässä Masin kanssa ristikoiden läpi ja hypännyt suurempia esteitä. Olen saanut juosta Masin perässä Saunalahden perukoilla, sillä 11-vuotta sitten Masi karkasi aina.

Olen saanut seistä Masin vierellä ja olla Masin puolella, kun kukaan muu ei sitä ollut. Olen ollut se (Tiina aina tukenani), joka sanoi, että Masista tulee vielä terve hevonen vaikka muut sitä epäilivät. Masi on tutustunut tyttäreeni jo Ellan kasvaessa vatsassa. Ella on saanut tuntea Masin keinuvan liikkeen ja rauhoittavan tahdin niin kauan kuin Ella muistaa. Olemme yhdessä kävelleet teitä pitkin ja miettineet mistä seuraava peura loikkaa tai kohtaammeko kenties ilveksen tänään? On tullut laukattua vihaista traktorinaista karkuun ja on tullut tutustuttua monenmoiseen ihmiseen ja hevoseen yhdessä. 

Olemme kasvaneet läpi hyvien ja huonojen aikojen, läpi tuulten ja auringonpaisteen. Ja nyt olisi aika saattaa Masi eteenpäin Penan ja Tesellon seuraan. En tiedä miten pystyn siihen. Masi ei ole minulle vain hevonen vaan yksi parhaimmista ystävistäni ja suuri osa elämäämme. 


Masin harjapakki (ollut mukana kaikki nämä vuodet jo Tiinan Tapiolan talli nuoruusajoilta)


Ella ja Masi

Monikan tallilla noin 8 vuotta sitten. 

Maastossa kavereiden kanssa. Ullan tallilla noin 10 vuotta sitten. Masi ja Cassiopeia

Gunssanin upeat laitumet ja Masin koti 8 vuoden ajalta. 


En ole aina ollut ihan läsnä.

Mutta usein kuitenkin.

Yksi lempikuvistani. Ella ja Masi.

Maastoilua kesällä

Maastoilua talvella


Tiina ja Masi


Masi ja Pena

Naemi ja Masi


Tiina, Thor ja MasiMasi tapaa Tesellon.


Masi leikkii kirahvia.

Rakkaat hevoseni Thor ja Masi.
Katsokaa tuota kaulaa. Monen vuoden työn tulos.
Mia Wollsténin luona noin 9 vuotta sitten.

Ella masussa.

Gunnelin kentälläMasi rakastaa piehtaroimista.


Tästä se kaikki alkoi noin 11 vuotta sitten. Löysimme nämä kuvat Masin päiväkirjan välistä elokuussa, kun siivosimme tallia. 10 comments:

 1. Raskas ja surullinen päätös, mutta jokaisen hevosenomistajan on kannettava velvollisuutensa ja päästettävä irti ajoissa.

  ReplyDelete
 2. Ei ole Masia rakkaampaa!!! Tällä hevosella on suuri sydän.

  ReplyDelete
 3. Masi, iso, uljas, upea.
  Nytkö on hänen aika laukata taivaallisiin hevosvoimiin :(
  Olen surullinen teidän kaikkien puolesta.
  Lämpöisin ajatuksin.

  ReplyDelete
 4. Voi Kia, voimia ja jaksamista vaikeisiin päätöksiin. Allekirjoitan jokaisen sanan siitä, miten joistain hevosista vain tulee enemmän kuin hevosia, enemmän kuin ystäviä. On käsittämätöntä, miten lojaaleja, hyvä sydämisiä ja aina niin anteeksi antavaisia hevoset ovat. Täytyy olla niin onnellinen siitä, mitä nämä vanhemmat herrasmiehet ovat meille antaneet ja opettaneet. Masi on mahtavan näköisessä lihaskunnossa ensimmäisessä kuvassa, oikea muskelimies! Iso Hali ja paljon lämpöisiä ajatuksia sinne <3

  ReplyDelete
 5. Kia, Anu laittoi blogisi minulle-ja pakko kommentoida. Tekstisi olisi voinut olla meidän teksti. Meidän Noble Empress eli Noppe oli toinen elämäni hevosista. Se oli ehdottomasti enemmän kuin hevonen. Teimme tänä syksynä päätöksen, että Noppe muuttaa hevosten taivaaseen. Ei enää kuntoutuksia...ei tallinvaihtoja,,ei lääkityksiä... Se nukkui pois Anun ja Elisan seurassa (itse emme pystyneet olemaan paikalla, olimme sen kanssa aamun ja poistuimme paikalta, kun eläinlääkäri tuli) 16.9. klo 14. Päätös tehtiin silmät kiinni, kuin kylmään veteen hyppy: NYT! Päivät ennen Nopen kuolemaa menivät sumussa...sitä vain laski päiviä ja lopulta tunteja, koska on HETKI. Lekuri soitti aamulla, että voiko tulla puoli tuntia aiemmin. Maija (joka on kasvanut isoksi Nopen seurassa) parahti, että EI, se on pois hänen ja Nopen ajasta. Päätös on hirveä, painajasmainen, ahdistava-aivan kamala. Itketään ja kaivataan Noppea koko ajan. Silti ajattelen, että teimme Nopelle palveluksen ja olen ylpeä meistä, että saimme tehtyä päätöksen. "Ei ole suurempaa rakkautta hevostaan kohtaan kuin rakastaa sitä loppuun asti itseään säästämättä", sanoi viisas hevosihminen meille. Kipu on nyt meillä, ei Nopella. Voimia! Lämmin ajatus Thaimaasta (asumme täällä loppuvuoden) sinulle ja Masille. Terveisin Maija ja Tiina (siis Anun sisko, jos muistat)

  ReplyDelete
 6. Voi kun surullista, Masi on niin hieno, mä ihastuin Masin ulkonäköön heti, kun löysin sinun blogisi joitain vuosia sitten. Ystävästä irtipäästäminen on niin raskasta, kovasti voimia teille, Masin ihmisille. Voimahalaus. <3

  ReplyDelete
 7. Kiitos ihanat kommenteista. Mitä tulee tuohon irtipäästämiseen, niin onneksi Tiina on Masin toinen omnistaja. Jos pitäisi yksin tehdä tämä päätös en varmaan siihen pystyisi.

  Ja vaikka tämä on vaikea prosessi, niin enimmäkseen olen vain niin kiitollinen, että Masi on saanut olla luonamme näinkin pitkään. Ainoa mikä harmittaa on, että en ole dokumentoinut Masin kehitystä, sillä Masi on mielestäni lääketieteellinen ihme. Vahva, vuosien ajan rakennettu lihaskunto on antanut Masille monta lisävuotta ja vaikka Masin lihakset ovat edelleen yllättävän hyvät(viitaten Jillan kommentiin) eivät jalat enää kestä vaikka kuinka toivoisimme ja haluaisimme.

  Masi on opettanut meille niin paljon ja Masilla on ollut upea ja pitkä elämä. Ei kai sen enempää voi toivoa:)

  ReplyDelete
 8. Olette Tiinan kanssa tehneet upeasti ja antaneet Masille kauniin elämän. Iso halaus ja valtavasti voimia <3

  ReplyDelete