Friday, January 25, 2013

Maaginen talliympäristö


Huh mikä hiki tuli tänään ratsastaessa. Ei ole mennyt ihan tämän Anna Kilpeläisen sivustolla julkaistun artikkelin mukaan tuo hevosen treeni viime aikoina hikoilun suhteen:

"Ranskassa meillä on sanonta ratsastajille: “Jos hevosesi on hikinen harjoitusten jälkeen, tiedät tehneesi liian paljon.” Valmennus tulee jakaa pieniin osiin, hevonen täytyy valmistella kaikkeen erittäin huolellisesti ja auttaa hevosta ymmärtämään mitä siltä odotetaan. Työ – palkinto – lepo, nämä kolme vuorottelevat uudestaan ja uudestaan läpi työskentelyn. Vaatimustason täytyy nousta hyvin asteittain.
Hikoileminen ja väsyminen on hyödytöntä, uupunut hevonen ei pysty keskittymään ja suorittamaan tehtäviä oikealla ja hyödyllisellä tavalla. Asioissa täytyy edetä valmistellen ja asteittain, ei nopeasti ja väsyttäen. Kouluhevosen täytyy olla notkea, kimmoisa, taipuisa. Se ei tarvitse äärimmäistä kestävyyskuntoa tai hyödy valtavasta lihasmassasta. Hevosen täytyy työskennellä iloisesti ja innostuneesti. Useimmiten hevosen voimakas hikoaminen liittyy hermostumiseen, tyytymättömyyteen ja stressiin."

Aloitimme aamun Tiinan tunnilla maneesissa ja voi että oli hauskaa. Tiina teki niin ihania puomi/esteharjoituksia ja saimme tehdä töitä toden teolla. Ensin kävelimme ympyrällä kolmen puomin yli ja siitä sitten kevyessä ravissa sama harjoitus. Ennen jokaista puomia piti hidastaa tahtia hieman ja sivulla jossa ei ollut puomia taas pidentää hieman askelta. Ravista siirryimme laukkaan ja laukkasimme vain kahden puomin yli. Ei ollut helppoa saada ulkoapuja läpi oikeassa kierroksessa ja jätimme melko usein puomin ylittämättä kokonaan tai ylitimme sen nipin napin. Monen yrityksen kautta saimme kuitenkin myös pari hyvää ja tasaista lähestymistä oikeassa kierroksessa.

Tiina muutti jälleen harjoitusta ja ratsastimme suoralla uralla pari puomia ravissa ja kaksi ristikkoa. Piti tulla tasaisessa ja hallitussa ravissa sisälle, jotta Thor sai yhden laukka-askeleen esteiden väliin. Siitä sitten siirtyminen raviin, voltti ja takaisin esteelle. Sen jälkeen lähestyminen laukassa puomin ja kahden ristikon yli. Todella haastava ja hyvä harjoitus ja vasemmassa kierroksessa teimme yhden nappisuorituksen.

Sain myös vihdoinkin ostettua estesatulan Reunokselta tänään. Ilkka kysyi jos olen tietoinen siitä, että Prestigen D1sen vastinhihnat tulisi kiristää niin, että etummainen jää 1-2 reikää löysemmälle kuin takimmainen. Ilkka kertoi, että siinä piilee satulan juju. Jos etummaista vastinhihnaa kiristää yhtä kireälle, satula kippaa hieman eteenpäin ja idea siitä, että lavoille jää tilaa katoaa. Onneksi tämä selvisi tänään.

Ja tässä mielenkiintoinen linkki fysiatri Jussi Timgrenin -sivustolle. Kannattaa käydä kurkkaamassa mikäli kärsit ala- ja yläselän oireista tai vinosta lantiosta.

2 comments:

  1. Ranskassa hevoset myöskään eivät kasvata paksua talviturkkia ja yleensä treenihevoset ovat klipattuja ympäri vuoden...

    ReplyDelete