Wednesday, June 27, 2012

Pohkeenväistö

Hukkasin sekä Rollen ja Thorin matkalla laitumelta sisälle tänään traktorin kohdalla. Sanna kävellytti Meskaa edessä ja parasta kaikessa oli tietenkin a) en jäänyt kenenkään alle b) sekä Rolle ja Thor antoivat kiltisti kiinni.

Tunnilla teimme paljon pohkeenväistöharjoituksia ja keskityimme hyvien kulmien ratsastamiseen. Thor tuntui heti alusta upealta. Tasainen käynti, muoto ja  liikkui hyvin rungostaan läpi. Jossain vaiheessa tuntia tunsin, että Thor ei oikein jaksanut keskittyä ja oli aika väsynyt eilisen hyppelyn jälkeen, mutta olen kaiken kaikkiaan todella tyytyväinen tämän päivän tuntiin. Mukavaa, kun oli onnistunut ratsastus juuri ennen lomalle lähtöä ja pientä taukoa koulutunneissa (ensi viikolla Gunssan pitää Tiinalle, Masille, Thorille ja minulle estetunnin ja olo on kuin pikkutytöllä. Olen niiiiin innostunut.....) 

Teimme ensin pohkeenväistöä pitkällä sivulla käynnissä, niin että teimme pari askelta väistöä, suoristus ja pari askelta väistöä (mahdollisimman helppoa ja kivaa hevoselle). Johanna pyysi meitä miettimään puolikasta 90 asteen kulmaa ja sitä, että sisäpohje työntää ulkokättä vastaan. Ulkokäsi pitää huolen, että lapa pysyy suorana ja sisäkäsi asettaa. Ulkopohje määrää tahdin ja etenpäinpyrkimyksen ja sisäpohje taas sen, että etujalka astuu ristiin toisen etujalan yli. Johanna muistutti koko ajan eteenpäinpyrkimyksestä ja siitä, että hevonen ei liiku kuolaimen takana kun ratsastaa pohkeenväistöä, sillä etenkin nuorella hevosella on kuulemma aika tyypillistä, että väistöissä tahti hieman hidastuu. 

Ravissa keskityimme ensin hyvien kulmien ratsastamiseen ja vasemmassa kierroksessa en saanut hyvin sisäpohjetta läpi. Sen huomasi myös hyvin pohkeenväistössä ravissa ja kun Jenna ja Sanni katsoivat tunnin jälkeen satulahuoneesa Jennan ohjeistaman harjoituksen mukaan lantioni asentoa on kyllä todella selvää, että olen melko vino. Eli luultavimmin istun niin paljon oikealla, että sen takia myös vasemman pohkeen käyttö hankaloituu. 

Jenna antoi nyt kotiläksyksi kyykkäämisen peilin edessä vain niin pitkälle, että pysyn vielä suorana. Myös kyykyissä vien takapuolen oikealle, joten tärkeätä olisi oppia kontrolloimaan ja koordinoimaan omaa vartaloa. Ja toinen kotiläksy on vatsalihakset (tell me something I didn't know). Halusin tietenkin kuvia harjoituksista, mutta Jenna ja Sanna eivät innostuneet ajatuksesta. Yhden karmaisevan kuvan onnistuivat kuitenkin nappaamaan, mutta se ei ole julkaisukelpoinen. Vinoudestani ahdistuneena ajoimme vielä "kauden päättäjäisiin" Veikkolan kioskille hampurilaiselle. 

Tunnilla kaarsimme vielä pitkän sivun jälkeen oikeassa kierroksessa oikealle ja jatkoimme pohkeenväistöä uralle. Sen jälkeen ravasimme ympyrällä ja siirsimme hevosta ulospäin ympyrältä pohkeenväistömäisesti. Lopussa laukkasimme ja kaarsimme laukassa pitkän sivun jälkeen ja väistätimme uralle. Laukka sujui mielestäni paremmin kuin ravi ja Thor teki hienot laukka väistöt ja lopussa siirtyi tasaisesti laukasta raviin. 

Tänään kävimme veljeni ja Pauliinan kanssa mummini luona sairaalassa. Istuimme siellä pitkään ja juttelimme niitä näitä. Meillä on maailman ihanin ja huolehtivaisin isoäiti. 

Sain tänään sähköpostin blogini lukijalta. Hän kirjoitti minulle ensimmäistä kertaa pari kuukautta sitten ja kysyi sädeluuontumasta ja tänään hän oli tullut takaisin kotiin "tyhjällä kopilla". Olemme olleet yhteydessä ja pohtineet mikä hänen hevosta voisi vaivata ja olen kertonut kaiken minkä tiedän sädeluuontumasta ja mitä koimme yhdessä Tesellon kanssa. Hänen hevosen kohdalla selvisi, että kyse ei ollutkaan sädeluuontumasta (aivan kuten ei Tesellonkaan) vaan kehärenkaasta (ringbone) ja ennuste oli kuulemma toivoton. Olen todella pahoillani tästä ja mieli on surullinen. Voi kun voisimme jotenkin välttyä niin monista hevosten jalka- ja muu vaivoista.

Koostan jossain vaiheessa sädeluuontumasta pienen kirjoituksen blogiini, jos se voisi auttaa jotain muuta lukijaa, joka saa diagnoosin sädeluuontuma hevosen jalkaongelmista. Jos teillä on kokemuksia hevosten jalkavaivoista (sädeluuontumasta, kehärenkaasta) tai ihan mistä vain, niin kuulisin todella mielelläni teidän kokemuksista. Kun tällaiset vaivat iskevät hevosiimme olemme aika usein yksin ja kaikki varteenotettava tieto on kullanarvoista niinä hetkinä kun sitä yömyöhään pähkäilee mitä asialle voisi tehdä.

Aikaisemmat pohkeenväistöön liittyvät julkaisuni:
It runs in the family 
Pohkeenväistöstä laukkaa 

Pohkeenväistöstä sulkua
Pohkeenväistöä pitkällä sivulla

No comments:

Post a Comment