Wednesday, March 7, 2012

Vahva perusta


Portugalissa ratsuttajana ja valmentajana toimiva Maria Faria de Carvalho käy tallillamme valmentamassa joka toinen kuukausi ja olin kuullut vain positiivista kaikilta muilta kurssilaisilta. Kurssi oli myös meidän osalta onnistunut ja etenkin Thorin kannalta tärkeä. Mari on kouluttanut paljon eritasoisia hevosia, joten oli mielenkiintoista kuulla Marin ajatuksia Thorista ja saada apua omaan ratsastamiseen.

Kahtena päivänä Mari ratsasti aluksi Thorilla, joten oli mahtavaa hypätä selkään Marin jälkeen, sillä Thor kulki niin tasaisesti. Kolmantena päivänä Riikka kävi valmennuksessa, sillä on tärkeätä, että kaikki Thorilla ratsastavat käyttävät samantyylisiä apuja.

Marin ajatuksia Thorista:
 • Thor on nelivuotiaan tasolla, mutta on parempi että on jäljessä eikä hajoitettu.
 • Thor ei käytä selkää ja tasapaino on hakusessa, joka vaikuttaa siihen, että Thor on myös ajoittain epätasainen edestä ja nykii esim. siirtymisissä. 
 • Olisi tärkeätä tehdä kaikki siirtymiset kunnolla ja tehdä paljon siirtymisiä. 
 • Oikea kierros on molemmille vaikeampi etenkin laukassa, (Kialle todella vaikea tällä hetkellä:) joten kannattaa ajoittaa laukannosto ympyrälle ja seinän lähelle. 
 • Epätasaisiin siirtymisiin auttaa sivuttaiset liikkeet. Esim. pohkeenväistöä pitkällä sivulla (katso video) tai ympyrällä viedään takaosaa ensin ulos ympyrältä ja sen jälkeen sisään ympyrältä. Samalla kun väistetään pitkällä sivulla tehdään siirtymisiä, jolloin hevosen on helpompi pysyä tasaisena.
 • Thorin tulisi hakeutua ohjastuntumalle, niin että se käyttää selkäänsä paremmin ja liikkuu oikein. Vasta kun Thor on ohjastuntumalla, voi se jossain vaiheessa nousta ylös ja olla kevyemmällä tuntumalla (tällä hetkellä Thor jää helposti liian tyhjäksi edestä).
 • Juoksuta pari kertaa viikossa ennen kuin ratsastat, niin turha epätasaisuus jää pois alusta. 
 • Thorilla on mahdollisuus tehdä vaikka mitä ja sillä on hyvä luonne.  
 • Thorilla on hyvä ja mukava laukka. Ravi on vielä aika haastava, mutta tasoittuu ajan myötä. 
 • Ratsasta kevyttä ravia aina kun Thor ei käytä selkää. On turhaa istua alas, jos selkä on kireä, sillä se johtaa vain siihen, että sekä ratsastaja ja hevonen jännittyvät lisää. 

Olen todella iloinen, että pääsimme Marin valmennettaviksi jo tässä vaiheessa. Mari voi seurata meidän yhteistä taivalta ja kehitystämme ja voi auttaa meitä alusta asti. Kunnioitan myös kovasti Marin hevosmiestaitoja ja sitä, että hän tuo esille miten tärkeätä on vahvan perustan rakentaminen hevosella kuin hevosella.

On helppoa rakentaa hevonen nopeasti, mutta väärin. Asiat voivat toimia hetken, mutta jossain vaiheessa korttipakka romahtaa ja särkyy. On todella tärkeätä rakentaa palikka toisensa perään oikein ja keskittyä siihen, että perusasiat ovat kunnossa.

3 comments:

 1. Luinkin jo Durandon ihmisen blogista tästä valmennuksesta, ja kyseinen Mari vaikuttaa aivan huipulta, ja juuri sellaiselta valmentajalta, jonka oppiin itsekin menisin ihan samantien! Mahtaako hän käydä valmentamassa muualla Suomessa? (Tuleva kotipesä Suomessa meillä on Turku.)

  Olen päätynyt itsekin toimimaan "selättömyyden" kanssa juuri noin - keventelen ja haen tahtia ja suoruutta, ja alan taivutella pikku hiljaa. Aivan turha pompottaa hikikarpalot otsalla harjoitusravissa, jos hevonen ei käytä selkäänsä, siitä ei ole hyötyä kellekään. Myös Dáriuksella on hankalahko ravi istua.

  ReplyDelete
 2. Hei ja tervetuloa kotiin!

  Tällä hetkellä Mari ei valmenna muualla Suomessa, mutta aina kannattaa kysyä:)

  Ja juuri näin. Mitä sitä turhaan pompottelemaan ennen kuin meno on tasapainoisempaa.

  Tuleeko Unkaria ikävä? Luuletko että palaatte sinne vielä?

  Kia

  ReplyDelete
 3. Pakko myöntää, että koti-ikävä jo vähän on, vaikka tämä nopeasti ja aikaisin tuleva kevät kyllä ropisuttaakin pisteitä Unkarin laariin. Kaksi vuotta on kuitenkin pitkä aika, kun läheiset ja ystävät ovat kaikki Suomessa, toki täällä on tämä eläintarha.

  Aika näyttää tuleeko tänne palattua - voi olla, että ei ihan heti ;)

  ReplyDelete