Thursday, March 1, 2012

Hevosenelämää hollantilaisittain

Kävimme joulukuussa Hollannissa katsomassa hevosia ja reissu oli kaiken kaikkiaan onnistunut. Kävimme monessa eri paikassa joten halusin hieman jakaa ajatuksia ja kuvia matkalta. Tallit olivat usein suoraan asuintalon vieressä eikä olisi voinut arvata kurvatessa pihamaalle, että tilalla saattaa olla esim. 20 hevosta. Tallirakennukset olivat usein mukavamman oloisia sisältä kuin ulkopuolelta ja melkein kaikkilla maneesitalleilla oli suora kulkuyhteys tallista maneesiin. Talleilla oli harvemmin tarhoja tai laitumia, joten hevoset asuivat suurimman osan ajastaan sisällä.

Oli mielenkiintoista nähdä miten hevoset elävät Hollannissa. Näimme tietenkin vain murto-osan siitä, mutta oli upeata huomata miten hyvin meillä on asiat Suomessa. Mitä jäin ehkä enimmäkseen kaipaamaan oli avaruutta. Kaikilla talleilla tuli hieman sardiineja purkissa -tunne, joten reissun jälkeen olen käynyt entistä innokkaampana maastoilemassa Suomessa. Mielestäni myös monelta hevoselta puuttui liikettä ja osasyy siihen on varmaan se, että hevoset seisovat sisällä suurimman osan ajasta.

 Talli nro 1. sijaitsi kotipihalla talon vieressä. Noin 6 karsinaa  ja kenttä. 

Talli nro 1. kenttä.

Talli nro 2. Hienot tilat, valoisa käytävä ja tilavat karsinat.  Pari pientä tarhaa tallin ulkopuolella ja pieni ulkotalli.

Talli nro 2. maneesi. Suora sisäänkäynti tallista. 


Talli nro 3. Sijaitsi keskellä rakennustyömaata ja romuttuneita autoja. Noin 5 hevosen tallin edessä oli kenttä.  Tämä ihana nuori hevonen oli oikea helmi.

Oppaamme Judy de Winter

Judy de Winterin kotitalli. Suoraan tallin edessä on allanäkyvä maneesi.

Judy de Winterin maneesi.

Aamu sarastaa Hollannissa.

Talli nro 4. suoraan edessä ja sen takana maneesi. Tästä kuvasta pystyy aika hyvin hahmottamaan
miten piilossa hevostilat ovat. 

Talli nro 4. 

Talli nro 4. laitumet tien toisella puolella.

Talli nro 4. maneesi suoraan tallin vieressä. 

3 comments:

 1. Tuntuu niin kummalliselta tuo etteivät hevoset tarhaa, vaikka olen kuullut että keski-Euroopassa on usein näin. Mitä ne hevoset sitten tekevät kaikki päivät, nuokkuvat karsinassa? Luulisi että tulee kovasti käytöshäiriöitä tms., mutta ilmeisesti ei kun tuollaista hevosenpitotapaa kuitenkin jatketaan.

  ReplyDelete
 2. Belgiassakin aika yleistä, että hevoset seisovat karsinoissa päivät.
  Varmaankin osasyynä on maan kalleus.

  Onneksi talli, jolla minä kävin omasi myös monta isoa tarhaa ja hevoset pääsivät ulkoilemaan joka päivä pitkän kaavan mukaan.

  Yksi asia, mihin siellä myös kiinnitin huomiota oli todella pehmeä ja upottava kenttä.
  Siellä sitä kuitenkin vaan hypättiin esteitä. Monesti kauhulla katselin tuota menoa, kun omaan päähäni ei mahdu, että niin pehmeällä kentällä meneminen usein ei tekisi hallaa jaloille.

  ReplyDelete
 3. Moi Noora!

  Nyt en tietenkään voi puhua mistään muusta kuin omasta puolentoista päivän kokemuksestani ja suurin osa talleista oli myyntitalleja. En kuitenkaan nähnyt yhtään hevosta kun ajeltiin pitkiä matkoja.

  Ollessani töissä Ranskassa ja Australiassa, niin molemmissa paikoissa hevoset asuivat sisällä. Australiassa Sydneyssä oli kuitenkin vietävä hevoset parin viikon laidunlomalle puolen vuoden välein, mutta muuten hevoset pääsivät ulos vain silloin kun niillä ratsastettiin.

  Kysymyksiisi, niin uskon henkilökohtaisesti, että eläin kuin eläin tottuu asioihin. Usein hevoset ovat myös karinaolosuhteissa aika rauhallisia ja jotkut hevoset pärjäävät paremmin kuin muut. Sydnessä oli kamalaa seurata parin hevosen stereotyyppistä käyttäytymistä. Yksi hevosista kutoi koko ajan (pää ja kaula toisti samaa liikerataa karsinan oven ulkopuolella) ja toinen söi kaiken karsinasta (seisoi sitten lopulta ämpäri päässään suurimman osan ajasta).

  Vaikka hevoset ovat rauhallisia se ei tietenkään aina tarkoita, että olisivat tyytyväisiä. Ennemminkin koen, että hevosesta tulee apaattinen kun se seisoo sisällä 23 tuntia vuorokaudesta. Ja jos hevosella on käytöshäiriöitä niin vaikka niitä ei saisi pois kokonaan, niin varmasti rauhoittuvat jos hevonen pääsee liikkumaan vapaammin (joskus sellaiset voivat tietenkin myös johtua kivusta).

  Yhdestä asiasta olen kuitenkin täysin varma. Meillä olisi onnellisempia, terveempiä ja liikkeeltään kauniimpia hevosia jos hevoset saisivat elää luonnollisemmissa olosuhteissa. Annetaan jälleen minua viisaammat ja kokeneemmat puhua tämän asian puolesta: http://bit.ly/yWECZF . Tuntuu mahtavalta, että hevosalalla vaikutusvaltaiset henkilöt ottavat kantaa tämän samaisen asian puolesta ja kertovat miten paljon paremmin hevoset voivat pihattoelämää viettäessään.

  Karsinassa pidosta seuraa...
  -Liian vähän liikuntaelinten stimulointia
  -Hermoston puutteellinen treeni
  -Hengitystiesairauksia
  -Ruuansulatusongelmia, esim. ähky
  -Psyykkisiä ongelmia

  Eli miten hevoset jotka eivät pääse edes tarhaan voivat?

  ReplyDelete