Thursday, March 15, 2012

Ne kulmat

Pidin kovasti Johannan ensimmäisestä tunnista, mutta eilen koin todella vahvoja onnistumisen tunteita Thorin kanssa. Johannan valmentamistyyli on rauhallinen ja positiivinen ja hän osaa hyvin kuvailla miksi hän pyytää ratsukkoa tekemään jotain tiettyä harjoitusta. Sekä Johanna ja Jenna (Jenna käy samalla tunnilla Wacken kanssa) osaavat paljon hevosen fysiikasta ja opin jälleen uutta hevosen lapojen ja rintarangan yhteydestä (palaan siihen joku toinen kerta, kun olen sisäistänyt kaiken hieman paremmin).

Tunnilla harjoittelimme perusasioita ja yksi oleellinen asia johon keskityimme eilen oli hyvien kulmien ratsastaminen. Tuntui hassulta, että niin pieni asia voi merkitä niin paljon. Kun ratsastimme kunnon kulmat, Thor liikkui koko ajan tasaisemmin ja suorempana ja ymmärsin ensimmäistä kertaa elämässäni miksi hyvien kulmien ratsastaminen on niin tärkeätä.

Ratsastimme myös loivaa kiemurauraa molemmissa kierroksissa käynnissä ja ravissa ja keskityimme siihen, että hevoset tuntuivat tasaisilta ja venyttivät hyvin selkäänsä. Johanna pyysi minua työntämään sisäkäden eteenpäin (kuitenkin säilyttäen ulkokäden tuen) ja miettimään käsiä omina kokonaisuuksina, jotka eivät missään vaiheessa vedä taaksepäin. Hän pyysi minua luottamaan Thoriin niin, että uskallan antaa ohjia vaikka pää tulisikin välillä ylös.

Thor oli upean tuntuinen heti tunnin alusta asti ja käveli ajoittain todella hyvää ja pitkää käyntiä. Thor oli rungostaan suorempi ja tasainen suurimman osan ajasta. Lopussa laukkasimme ja vasemmassa kierroksessa toin Thorin lapaa vasemmalle pitkillä sivuilla, sillä Thor heittää hieman takaosaa sisälle. Tässä piti olla tarkkana, että ratsastin kulmat hyvin enkä lähtenyt kääntämään kaulaa vaan toin nimenomaan lapaa vasemmalle.


Oikea laukka tuntui jälleen vaikealta joten Johanna pyysi meitä siirtymään raviin ja sanoi, että meidän kannattaa ensin harjoitella muissa askellajeissa, sillä "huono laukka ei laukkaamalla parane". Ravissa on helpompi kompensoida ongelmaa koska ravi on kaksitahtinen ja ravissa hevonen siirtää vuoron perään ristikkäisiä (diagonaalisia) jalkaparejaan eli oikeaa etujalkaa ja vasenta takajalkaa tai vasenta etujalkaa ja oikeaa takajalkaa (poljentojen välissä on liitovaihe, jolloin hevosen kaikki jalat ovat yhtä aikaa irti maasta. Ravi on hyvin vakaa askellaji eikä hevosen tarvitse tehdä suuria tasapainottavia liikkeitä päällään ja kaulallaan. Sinänsä taas kolmitahtisessa laukassa, ravissa näkyvät puolierot kymmenkertaistuvat ja epäbalanssi korostuu. Laukassa yksi ristikkäinen jalkapari laskeutuu maahan samanaikaisesti. Laukka on epäsymmetristä, sillä hevosen joko vasen tai oikea puoli johtaa eli ei liiku toisen puolen edellä. Oikeassa laukassa poljentajärjestyksenä on 1) vasen takajalka 2) oikea taka- ja vasen etujalka 3) oikea etujalka  liito (kaikki jalat irti maasta), vasemmassa laukassa vastaavasti 1) oikea takajalka 2) vasen taka- ja oikea etujalka –3) vasen etujalka  liito. Laukka voi hajota nelitahtiseksi hevosen laukatessa hyvin hitaasti, jolloin puhutaan "nelitahtisesta" tai "nelitahtihölkötyksestä".


Thorin ravi on tämän viikon aikana tuntunut erityisen ilmavalta. Liike lähtee selästä ja liikkuu ikäänkuin ylöspäin ja on täynnä ponnekuutta. Loppuviikon Thor saa ottaa hieman rauhallisemmin ja perjantaina on vuorossa kengitys.

Lyhyesti käynnistä:

Käynti on nelitahtinen askellaji, jossa hevosen kukin kavio laskeutuu maahan selvästi vuorotellen. Jalat polkevat maahan järjestyksessä 1) vasen takajalka 2) vasen etujalka 3) oikea takajalka 4) oikea etujalka. Saman puolen jalat eivät puhtaassa käynnissä ole irti maasta samanaikaisesti kuin lyhyen hetken, kun etujalka nousee maasta tavallaan pois kohta maahan painuvan takakavion tieltä; jos saman puolen jalat liikkuvat eteen samanaikaisesti, kyse on virheellisenä pidetystä passikäynnistä. Käynnissä hevosen kaula ja pää liikkuvat selkeästi painuen alas aina etujalan ponnistaessa. Käynnissä hevosen jaloista on maassa kerrallaan kaksi tai kolme.

Lainasin näitä upeita Waugsbergin kuvia ja tekstiä Wikipediasta (huom. laukkaosuus kuvataan Wikipediassa väärin). Käytin tekstiin apuna myös Susan E. Harrisin kirjaa Horse Gaits, Balance and Movement (The natural mechanics of movement common to all breeds)

Sue Ann Bowlingin kuvia hevosen eri askellajeista.

Lue myös: 
Tältäkö kulmien ratsastaminen oikeasti pitäisi tuntua? 

2 comments:

  1. ..oih ja voih! Ne kulmat, nimittäin! Ei ole ensimmäinen, eikä viimeinen kerta, kun kuulen heppaopettajani huutavan: "Johanna, katsoitko sä yhtään reittiä?!"

    ReplyDelete