Saturday, September 19, 2015

Yliliikkuvat nivelet(kö?)

Sain ensimmäisen kerran vuosia sitten kuulla Centered Riding opettajalta, että minulla on ylilikkuvat nivelet. Hän totesi vain valmennuksen yhteydessä, että nivelesi liikkuvat yli ja se oli siinä. Ei mitään sen kummempaa selitystä siitä miten huomaa, jos ihmisellä on yliliikkuvat nivelet tai mitä se ihan käytännössä tarkoittaa.

Perjantaina kävin aerial joogassa Lauttasaaressa ja opettaja sanoi jossain vaiheessa tuntia, että jos sinulla on yliliikkuvat nivelet (viitaten kaikkiin osallistujiin), niin kannattaa pitää polvet hieman koukussa. Ja koska olin selvästi enemmän keskittynyt ajattelemiseen kuin hengittämiseen pohdin hetken mitä ihan oikeasti tarkoittaa nivelten yliliikkuvuus?

Onko se sitä, että jos teen liikaa mun nivelet ikäänkuin liikkuu paikaltaan. Tai liikkuuvatko nivelet yli ja miten nivelet ylipäänsä liikkuvat ja miten sinä tunnet jos sun nivelet ovat liikkuvammat kuin muiden kanssajoogien nivelet?

Aika usein kuulee myös ratsastuksessa käytettävän sanoja kuten varo, että hevonen ei liiku pohkeen takana. Käytä sun istuntaa. Aktivoi vatsa.

Mutta miten voi tietää mitä tarkoittaa aktivoi vatsa, jos et ole ikinä harjoitellut vatsan aktivoimista muualla kuin hevosen selässä.

Kuten Katariina Alongi kirjoittaa Ratsiope-Suomi sanakirjassa.


"Ratsastuksenopetuksessa kuulee usein samoja fraaseja toisteltavan vuodesta toiseen.
Kantapäät alas! Istu syvälle satulaan! Myötää hevosen liikettä!
Usein nämä ohjeet kuulostavat kutakuinkin ymmärrettäviltä, mutta kun niitä alkaa pohtimaan tarkemmin, ne osoittautuvat sekä ympäripyöreiksi että epätarkoiksi. Otetaan nyt vaikka hevosen liikkeen myötääminen. Mitä se todella tarkoittaa? Kaikki jotka ovat ikinä ratsastaneet, tietävät vuoren varmasti miltä tuntuu, kun liikettä EI myötää, mutta MITEN tämä itse myötääminen sitten tapahtuu? Ei ainakaan taikaiskusta, se on sanomattakin selvää.
Kun opettaja kehottaa kentän laidalta oppilasta myötäämään, mitä oppilaan tulee tehdä? Rentoutua? Mutta mistä kohtaa kehoaan? Istua syvemmälle satulaan? Mutta mitä syvemmälle istuminen todella tarkoittaa?"
Tästä lähtien aion jatkaa kyselemistä, selvittämistä ja googlaamista. Ja aion opettaessa pitää tämän asian mielessä: vaikka joku asia jota toistan olisi itselle selvä asia ei se tarkoita, että vastaanottava osapuoli ymmärtää mitä tarkoitan. 
Ja koska helpointahan on aina hakukonettaa vastaus, kertoo Google hypermobiliteetista eli nivelten yliliikkuvuudesta aika paljon. Reumaliiton tiedon mukaan minulla olisi jo melko paljon ongelmia oman terveyteni kanssa jos minulla olisi ihan oikeasti yliliikkuvat nivelet. Eli kysymys kuuluu? Onko minulla edes yliliikkuvat nivelet ja kuka sen voisi minulle kertoa ja todentaa? Ehkä tämä taas osoittaa sen miten tärkeätä olisi tietää ihmisen anatomiasta paljon ennen kuin kertoo yliliikkuvista nivelistä tai ylipäänsä neuvoo ihmisen fysiikkaan liittyvissä asioissa. Kaikkien jotka opettavat, on se sitten jooga, ratsastus tai mikä tahansa muu laji, tulisi perehtyä ihmisen anatomiaan mahdollisimman perusteellisesti. On se sitten opiskelemalla tai vain hakemalla mahdollisimman paljon tietoa asiasta. 
Koska voin melkein luvata, että tämä kuuluisa yliliikkuvuus voi myös ilmetä ihmisissä ihan vain spaghettiuutena kuten jumppaopettajani sen niin kauniisti jo koulussa totesi: "Tule tänne spaghetti."

No comments:

Post a Comment