Tuesday, September 29, 2015

Lyhennä ohjat

Kun pidin tunteja tänään Kirkkonummella ymmärsin, että yksi suurimmista edistysaskeleista ratsastajana viime vuosina on ollut ohjien lyhentäminen ja käsien pitäminen edessä. Jo ihan käsien miettiminen eteenpäin on ollut suuri harppaus eteenpäin.

Olen aina jotenkin ajatellut, että hieman pidemmät ohjat ovat hevosystävälliset, mutta kun Johanna jaksoi tunti tunnin jälkeen (olisikohan se ollut se muutoksen vaatima 200 000 toistoa) muistuttaa ohjien lyhentämisestä tapahtui yhtäkkiä ahaa-elämys. Sen jälkeen käsi on ollut kaikin tavoin paremmassa paikassa ja olen ainakin omasta mielestäni ollut hevosta kohtaan reilumpi ja kevyempi ratsastaja.

Viimeisimmässä Hippson-lehdessä on mielenkiintoinen haastattelu Carl Hesteristä. Siinä kerrotaan miten Hesterin Flyinge-klinikalta jäi eritoten mieleen, että Carl pyysi ratsastajia lyhentämään ohjia ja pitämään kädet edessä. Hän toivoi ratsukoilta pidempää kaulaa ja enemmän liikettä ylämäkeen.

Hippson kysyy Hesteriltä:
"Ovatko pitkät ohjat ruotsalainen tai universaali ongelma?"

"Ha ha, ehdottomasti universaali ongelma! "Lyhennä ohjat!" tullaan kyllä rustaamaan hautakiveeni. Ratsastaja ymmärtää näiden sanojen tärkeyden vasta kun hän oppii pitämään käsivarret edessä ja tuntee miten myös hevosen kaula ja niska liikkuvat eteenpäin.

Näistä kuvista näkee hyvin eron. Ensimmäinen kuva on otettu vuonna 2012 ja toinen kuva vuonna 2015.

Eli rakkaat ystävät. Kannattaa katsoa Charlotte Dujardinin ja Carl Hesterin ratsastusta ja yrittää matkia heidän käsiä. Se on ihan oikeasti mahtava juttu. Ja olivat ohjat sitten missä tahansa, niin muistakaa aina miettiä käsillä eteenpäin. Jo pelkkä ajatus käsistä eteenpäin tekee ihmeitä.No comments:

Post a Comment