Sunday, December 15, 2013

Suorat takakasetit

Hyväntuulinen tyttäreni ja Zara-poni

En tiennyt itkeäkö vaiko nauraa, kun olin heittänyt Italiasta saapuneen upouuden Albionin Thorin selkään tänään. Olin juuri tullut tyttöjen ratsastustunnilta ja pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan uutta satulaa.

Kokeilupenkissä satulan takakasetit olivat pyöreät. Uudessa albionissa takakasetit olivat suorat.  Ja arvatkaa mihin suorat takakasetit johtavat, jos hevosella om hieman kaareva selkä..... Nå, minäpä kerron teille. Paine tulee kahteen kohtaan. Eteen, lapojen yläpuolelle ja taakse. Muuhun osaan sitä painetta ei sitten tulekaan ja kun kättä valutti satulan molemmilta puolilta selkärankaa pitkin, niin siinä olikin sitten tilaa vaikka monelle perunalle tai mitä lie sinne haluaisi piilottaa. 

Koska olen jo niin monta vuotta yrittänyt löytää meille sopivaa satulaa en voinut kuin nauraa ja lähteä maneesiin edes kokeilemaan tätä ihmettä jota olemme odottaneet joulupukilta jo pidemmän aikaa saapuvan.


Onneksi oli Johannan tunti tiedossa, koska satulaongelmien takia Thor on ollut vaihtelevasti hyvä ja välillä huonompi. Nyt Thor tuntui ihan hyvältä tunnin alussa vaikka energiaa oli ja Thor oli hieman kova edestä. Tässä vaiheessa ihailen taas Johannan ammattitaitoa koska uusi satula asetti jo omat haasteensa, mutta tunti oli kuitenkin erinomainen ja sain parhaita puolia esille sekä Thorista ja minusta. 

Satula tuntui melko hyvältä joka tapauksessa ja pitkät siivet auttoivat minua oman istunnan kanssa. Omat jalat pitenivät varmasti metrin ja pääsin istumaan ihan eri tavalla satulaan. Tuntui jopa, että sain hieman avattua omia lonkkia, kun en joutunut satulan takakaarelle istumaan. Jouduin myös eri tavalla aktivoimaan vatsalihakset, kun pääsin istumaan oikeaan asentoon. Thor taas liikkui hyvin ja pääsi liikkumaan luonnollisesti korkeammassa muodossa tämän uuden satulan kanssa. Paras mahdollinen satula ei kuitenkaan ole, sillä Thor halusi hieman rikkoa laukan ja se johtuu melko varmaan takakasettien aiheuttamasta paineesta. 

Koska Thor ei tahtonut oikein kuunnella ja juoksi enemmän kuin mitään muuta teimme vain todella paljon siirtymisiä. Asetimme myös ulospäin molemmissa kierroksissa ja keskityimme siihen, että minä päätin tahdin ei Thor. Teimme paljon työtä oman istunnan kanssa; vatsalihasten aktivointia, suorassa istumista, niin että molemmat kyljet ovat samalla tasolla sekä ratsastajalla ja hevosella, tasainen mutta rento tuntuma. Ravissa piti miettiä pomppivaa palloa ja saada mahdollisimman hyvä ja rento ravi. Vasta, kun Thor oli rento ravissa eikä yhtään kiristänyt tahtia, sain hieman ratsastaa pidempiä ja lyhyempiä askelia. Lopussa pidensimme ravia halkaisijoilla ja oltiin kai saatu melko hyvin Thorin runko aktivoitua, sillä jalustimet lensivät jalasta ensimmäisellä halkaisijalla ja piti oikein siirtyä käyntiin ja ihmetellä mistä nuo lentävät ja liitävät askeleet oikein ilmestyivät. Hauskinta oli, että minulla tuntui olevan kontrolli eikä Thorilla ollut aikomustakaan rikkoa laukalle. 

Oli hieno tunne, kun sain tänään läpi omat avut monta kertaa ja laukannostot olivat upeat ja nousivat oikein ylämäkeen. Vaikka karvsatula täytyy jälleen kaivaa kaapista ja uusi satula pitää tilata, niin sain ainakin tunteen siitä miten hyvältä pitkät siivet satulassa tuntuvat. Ja Johanna antoi kotiläksyksi siirtymiset koska kun perusasiat ovat kunnossa sen jälkeen toimivat monet muutkin asiat.

Huomenna tehdään jotain kivaa ja rentouttavaa, kun Ella menee pelaamaan koripalloa isäni kanssa. 

No comments:

Post a Comment