Monday, December 23, 2013

Hivenen hieno ero

Thor kevättalvi 2012

Haluaisin kouluttautua fysioterapeutiksi ja kirjoittaa kirjan hevosen selästä. Haluaisin tutkia, seurata ja ratsastaa tuhansilla eri hevosilla, koska uskon että yksi oleellinen seikka hevosen hyvinvointiin liittyen on hevosen selän kunto. Siitä puhutaan edelleen aivan liian vähän ja on myös helpompaa jättää hevosen selkä oman onnensa nojaan, sillä selän kuntouttaminen vie yleensä aikaa ja sitähän meillä ei aina hevosten kanssa toimiessa tunnu olevan.

Thor kesä 2013
Olen aikaisemmin kirjoittanut hevosen selkäongelmista blogissani ja favvoni Gerd Heuschmann kiteyttää asiat todella hyvin. Myös Heidi on kirjoittanut mielenkiintoisen Vaikea hevonen -kirjoituksen, joka kannattaa lukea mikäli hevosen selän kunto kiinnostaa.

Sophia Backlundin blogissa ja postauksessa Zebben selkä Sophia kertoo miten paljon hevosen selän kipeytyminen vaikuttaa hevoseen ja miten paljon esimerkiksi olosuhteen muutokset, ruunaus tai epäsopiva satula voivat kaikki aiheuttaa ongelmia. Olennaista tässä on kuitenkin se, että muutoksen ei aina tarvitse olla niin suuri. Joskus kyseessä on hivenen hieno ero, joka vaikuttaa hevoseen ja hevosen ratsastettavuuteen kokonaisvaltaisesti. Aika usein ongelmat syntyvät pikku hiljaa ja kiputilat huomaa vasta sitten, kun hevonen kipeytyy toden teolla.

Thor kesä 2012
Heidin nelivedot -blogissa oli myös kirjoitus, On se hevosen ruokinta tarkkaa ja sen innoittamana innostuin kaivamaan esille vanhempia kuvia ajasta, jolloin Thorin kunto romahti ja Thor laihtui roimasti. Asuimme Kirkkonummella enkä ollut löytänyt varsinaista syytä Thorin ongelmiin. Monet eläinlääkärit olivat katsoneet hampaat, mutta vasta Juti aloitti purentavian oikomistyön ja sen jälkeen asiat loksahtelivat monilta osin paikoilleen.

Thor kesä 2013


Kuten tuosta Kirkkonummella otetusta kuvasta huomaa (vertaa viime kesänä otettuun ohjassajokuvaan), niin ollaan tultu aika pitkälle kuntouttamisen kanssa ja Thorin kaviot ovat paremmassa kunnossa ja karva kiiltää (ruokinnasta kirjoitan joku kerta erikseen). Selän kanssa on edelleen ongelmia aika ajoin etenkin epäsopivan satulan takia, mutta kokonaisuudessaan meillä on ollut nyt paljon hyviä hetkiä. Thorille sopii myös selvästi maastakäsin työskentely ja olen myös pyrkinyt Carl Hesterin tyyliin (ha ha) ratsastamaan harvemmin, mutta laadukkaammin ja muut päivät tehdään hauskoja asioita ja maastoillaan joko maastakäsin tai selästä käsin. Kuten Kyra kirjoittaa Hippos 8/2013 -lehden kolumnissaan:

"Osa on myös tarhassa, mutta niitä talutetaan sen lisäksi, sillä ei voi olla varma, liikkuvatko ne tarhassa riittävästi. Ihmiset eivät enää taluta hevosiaan tarpeeksi! Käveleminen on hyvää liikuntaa, ja siinä opit aika paljon hevosista."

Tässä tuli nyt hieman asiaa selästä ja ruokinnasta ja kaikesta siltä väliltä (ja todella monta linkkiä), mutta nämä asiat ovat ainakin minussa ajatuksia herättäviä ja haluan oppia koko ajan lisää.

Olimme pitkästä aikaa Gunssanin estetunnilla lauantaina, eilen ohjasajoin Thorin ja tänään Mia Wollstén piti meille aivan super hyvän tunnin ja sain taas paljon ahaa-elämyksiä. Nyt Ella on tullut kotiin isänsä perheen luota ja leikkii serkkunsa kanssa yläkerrassa. Eilen vietin monta tuntia rakkaan isoäitini kanssa sairaalassa ja kohta muu perhe saapuu maalle joulunviettoon. Täällä maalla on juuri nyt niin rauhallista ja tunnelmallista. On niin mukava rauhoittua ja viettää aikaa rakkaimpiensa kesken. Kiitollisena lähden tästä joulunviettoon ja blogi aktivoituu jälleen uuden vuoden puoliskolla.

OIKEIN IHANAA JOULUA!

9 comments:

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus taas kerran!

  Ihanaa ja rauhaisaa joulua sinulle myös Kia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Elina! Toivottavasti myös teillä on ollut ihana joulu;)

   Delete
 2. Samaa tulin kirjoittamaan kuin Elina, mielenkiintoista taasen, täytyy ajan kanssa lukea nuo linkittämäsi tekstit. :)

  Ihanaa ja rauhallista joulua Kia sinulle, perheellesi ja heposille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ulla jälleen kivasta kommentista ja oikein mahtavaa Uutta Vuotta!

   Delete
 3. Replies
  1. Kiitos samoin ja toivottavasti teillä on mahtavat oltavat uudessa tallipaikassa;)

   Delete
 4. Loistava kirjoitus Kia! Olen juuri saanut seurata ystäväni hevosen selkälinjan nousua fysioterapian myötä ja sitä miten selkälinjan muutos on vaikuttanut koko hevosen rakenteeseen. Kaikki "rujous" on poissa ja tilalle on tullut eleganssia. Vielä fysioterapia ei ole edes tullut loppuunsa, joten mielenkiinnolla odotan mikä lopputulos tulee olemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todella mielenkiintoista Anna. Olisi kiva kuulla hieman lisää ystäväsi hevosesta. Miten ongelmat ilmenivät, miten selkää on hoidettu? Mitä harjoituksia fyssari on teettänyt jne.;)

   Delete
 5. Otan Kia hieman tarkemmin vielä selvää (en ole ollut katsomassa hoitoja kuin osittain - työt haitanneet harrastusat) ja kerron sinulle! Hevosen oireilua olen kylläkin seurannut jo pari vuotta.

  ReplyDelete