Tuesday, April 23, 2013

Suora hevonen ja kontrolloitu ulkokylki


Susanna ja Thor maastoilivat jälleen lauantaina Maasan ja Eemelin kanssa ja sain ihanan kuvakollaasin. Oli tietenkin heti pakko urkkia miten kuvat on saatu tuolla tavalla vierekkäin ja kyseessä on applikaatio nimeltä Diptic. Innostuin tietenkin ja sain tehtyä ihan oman kollaasin tyttöjen päivästä Aktiivitallilla:) 

Paljon on viikonloppuun mahtunut. Muun muassa mahtava illallinen ystävien seurassa kotonamme lauantaina, Ellan vetämä Gagnam-style tanssi ja kaikenlaista muuta hauskaa.

Sunnuntaina pidin ensin tunnin Carolinalle ja Marillalle ja pikkuiset laukkasivat molempiin suuntiin maneesissa ilman mitään ongelmia. Siinä vaiheessa olin jo melkein hieman hermostunut, sillä odotin Johannaa niin paljon ja täytyy sanoa, että tunnin ohjeet menivät melkeni hieman ohi, sillä keskityin niin täysillä ratsastamiseen ja olin niin tohkeissani kun sain vihdoinkin taas neuvoja Johannalta.

Maneesiaikataulut olivat menneet hieman ristiin, joten toinen hevonen hyppäsi samalla. Se ei kuitenkaan yhtään menoa haitannut eikä Thor reagoinut mitenkään toisen hevosen loikkiin tai siihen, että se tuli laukkaa ihan vierestä (ja hyvä, että tottuu kaikkeen).

Johannan kanssa aloitettiin perusasiasta: Hevosen suoruudesta. Kun hevonen on suora myös muut asiat helpottuvat. Eli ei kuin neliölle ja jokaisessa kulmassa piti tuoda etuosa esimerkiksi oikeassa kierroksessa oikealle niin, että ulkokylki tuli mukaan. Käännöksen piti olla nopea ja omat avut likaså. Ja kappas vain, tehtävä ei ollut helppo, mutta kun se alkoi sujumaan ja Thor keskittyi, Thor alkoi samalla myös kantaa itseään. Johanna ei halunnut taivutusta ollenkaan vaan piti vain olla tarkka siitä, että kontrolloin täyin Thorin ulkokylkeä. Koska kun se on kontrollissa, kontrollissa on yleensä myös kaikki muu.

Ravissa jatkoimme samaa harjoitusta. Kun se sujui meidän piti pidentää ravia ja hidastaa ennen jokaista kulmaa. Pidentää piti vain niin paljon kun ehti hidastaa ja harjoitus ei oikein sujunut. Hidastamiset eivät tulleet istunnasta ja Thor ei kuunnellut. Johanna vaihtoi harjoitusta niin, että siirsin Thorin käyntiin ennen kulmaa, takaisin raviin, hieman eteen ja jälleen takaisin käyntiin ennen kulmaa. Kun se sujui saimme jälleen kokeilla samaa ravissa ja yhtäkkiä tahdin muutokset tulivat kuin itsestään. Töitä sain tehdä, mutta Thor oli aivan mahtavan tuntuinen. Ravintahtia muuttaessa Johanna pyysi minua miettimään rintakehää ja lantiota kevyesti auki, jotta pääsin mukaan Thorin isoon raviin.

Laukassa keskityimme vain suoruuteen ja siihen, että omat kädet pysyivät hiljaa paikallaan ja istuin oikein syvään satulassa. Johanna muistutti taas sadannen kerran (ja Johanna jaksaa muistuttaa) käsistä ja selitti miten jousto ei tule siitä, että päästän ohjia pidemmäksi ja lyhennän taas. Ja kas kummaa. Ohjat pysyivät kuin pysiyvätkin käsissä ja laukka muuttui ilmavaksi ja rullaavaksi.

Tunnin aikana Johanna sanoi, että ajatus on nostaa ulko,- ei sisäkylkeä. Ja kun menin kevyttä ravia hän sanoi, että nyt voit antaa Thorin venyttää ulkokylkeä ja taivuttaa molempiin suuntiin. Tämän takia ihailen Johannaa valmentajana. Hänellä on aivan uskomaton tietotaito hevosista, sen rakenteesta ja myös ihmisen anatomiasta ja joka ikinen kerta saan ahaa-elämyksiä tunneilla.

Johanna oli sitä mieltä, että Thor on aivan eri hevonen ja paljon suorempi kuin vuosi sitten. Nyt on enemmän kyseessä omat vanhat huonot tavat, jotka kaipaavat vain kovasti muistuttelua.

Marilla ja Caroline


Tällainen tyyppi löytyi pihalta kuljeksimasta.

Tytöillä oli tällä kertaa yksityistunti tallinomistajan tyttären Evan kanssa ja tunti oli vallan onnistunut. Evan tyyli sopi tytöille erinomaisesti ja molemmat oppivat jämäkkyyttä ja tarkkuutta. Eva painottikin, että kyllä sitä ehtii tekemään vaikka mitä, mutta ensin pitää saada perusasiat kuntoon. Jossain vaiheessa Ella tokaisi: "Jag har ont i magen", johon Eva sanoi "Det kallas för muskler hördu gumman". Aivan mahtava asenne ja tytöt saivat juosta hevosten kanssa takaisin tallille koska myös ratsastajan täytyy olla hyvässä kunnossa.

Pidin myös kovasti siitä, että Eva kävi perinpohjaisesti läpi harjaamisen, kavioiden putsaamisen, miten satula ja suitset laitetaan ja miten ylipäänsä tulisi olla hevosten seurassa.


Eilen kun tulimme tallille Päivi ja Lissu kyselivät maastoseuraa ja eikun hevonen puhtaaksi ja metsää kohti. Oli aivan mahtava ja pitkä maastolenkki. Lissu ja Thor eivät olleet oikein maailman helpointa seuraa, sillä välillä Lissu kääntyi ympäri ja nousi pystyyn tai sitten Thor keksi että tuo on hyvä idea kääntyä yhtäkkiä toiseen suuntaan. Pysyimme kuitenkin molemmat selässä ja vaikka Thor hieman innostuikin ja laukassa tuli oikein hiki kun piti tehdä niin paljon töitä kovassa vauhdissa, niin Thor oli todella rento ja kontrolloitu. Suskin maastoilut ovat selvästi tehneet hyvää.....

Lue lisää:
Tavoitteena suoruus

5 comments:

 1. Mun pitikin kysyä sulta olitko ti ma maastossa, kun oli mielenkiintoisia jälkiä Siggansintiellä. ;-)
  T: Ossi

  ReplyDelete
 2. Valmentaja kuulostaa todella ihanalle ja pätevälle. Koin ahaa-elämyksiä pelkästään lukemalla. ;)

  ReplyDelete
 3. Heh Ossi, jos tarkoitat niitä sliding stop jälkiä, niin meidän jälkiä ne oli:)

  Elina, kiva kuulla että kirjoituksesta saa ahaa-elämyksiä. Todella vaikeata kuvata se tunne mikä tunnin jälkeen jäi ja miten paljon sain apua Johannalta. Olen todella kiitollinen, että hän vihdoinkin pääsi käymään ja lupasi tulla taas parin viikon sisällä jatkamaan harjoituksia.

  ReplyDelete
 4. saisiko kysyä tämän johannan sukunimeä, voi olla että onkin tuttu valmentaja, ainakin harjoitukset tuntuivat siltä mutta kuulosti hyvältä valmentajalta ja jos ei ole sama niin ainakin samankaltainen ja olisi kiva tietää nimi niin voisi mahd olla yhteydessä ja kyslelä valmennuksia kun sen aika taas omalle kohdalle tulee!

  ReplyDelete
 5. Hei, valitettavasti Johanna toivoi, että verkossa ei julkaista sukunimeä. Jos olet kiinnostunut valmennuksista, niin ole toki yhteydessä sähköpostitse, kiaherold(at)hotmail.com, niin koordinoidaan sitä kautta.

  ReplyDelete