Sunday, April 7, 2013

How Much Weight is Acceptable?

Copyright Jane Savoye / Riding Light

Just a little thought evoker and yet another reminder that it is not only enough that the horse is the fit partner when working together.

Also have a read: How much weight can a horse carry?

Uusimmassa Hippos-lehdessä oli artikkeli, jossa todetiin, että ratsastajan maksimipaino on 15 % hevosen painosta. Paljonko on siis paljon? Keskivertohepalla jo 75 kiloa alkaa siis olla liikaa.

4 comments:

 1. Pitääpä kaivella tuo Hippoksen artikkeli jostain luettavaksi. Tuossa linkissäsi sanottiin että 20 % hevosen painosta, joka ainakin minun käsitykseni mukaan on rutkasti enemmän kuin 75 kiloa. Toki pienikokoisilla tai siroilla hevosilla painoraja tulee nopeammin vastaan, mutta väittäisin että aika harvassa on alle 75-kiloiset aikuisratsastajat. Toivottavasti ovat sitten osanneet valita myös sellaisen hevosen että ei jalat tutise eikä selkä oireile.

  Varsin aiheellinen kirjoitus, kiitos.

  ReplyDelete
 2. Minä olen noiden painorajojen kanssa vähän avarakatseinen ja suhtaudun nihkeästi tiettyihin lukuihin ja säkäkorkeuksiin yms.
  Siihen vaikuttaa niin moni muukin asia, mitä tehdääh, miten kauan ja kuinka raskasta se tekeminen on.

  Esimerkiksi Taavi 145cm jaksaa oikeinkin loistavasti kantaa miestäni, joka painaa noin 90kg. Vauhti ei ole kova eikä hevoselta silloin myöskään vaadita erityisen paljon (maastoilua).

  Myös se, mistä paino koostuu vaikuttaa omasta mielestäni paljon. Rasvaa ei voi hallita.. :)

  ReplyDelete
 3. Niin, piti vielä laittaa, että Taavi on vankkajalkainen ja -runkoinen työhevosmalli. Samankokoisen lämminverisen selkään en miestäni laittaisi. :)

  ReplyDelete
 4. Jos käyttää 15 % laskukaavaa ja olettaa hevosten kykenevän ko. taakka selässään suoriutumaan esim. esteradasta tai tekevän kunnollisen koulutreenin:

  Pienikokoinen, siro 150-160cm pv 450-500 kg = 67,5-75 kg ratsastaja

  Ns keskivertopv säkä 160-170cm 500-600 kg = 75-90kg ratsastaja

  Iso puoliverinen säkä 170cm + 600-700 kg = 105 kg

  Minusta kuullostaa ihan loogiselle. Normaalipainoset aikuiset naiset, pienikokoiset ja hyväkuntoiset miehet voivat huoletta mennä niillä pienemmilläkin puoliverisillä, kun taas pitkät ja isot miehet ja selkeästi ylipainoiset naiset menevät isoilla puoliverisillä. Ei kai suomalaisen naisen keskipituus vielä juuri yli 170 cm heilu, eli kyllä painotkin toivottavasti jäävät kohtuullisiin lukemiin.

  ReplyDelete