Monday, April 29, 2013

Istunta taakse ja kädet eteen


On aina yhtä hauskaa päästä mukaan Marin kursseille. On oikein onnenpotku, että saan oppia hevosmiestaitoa juuri Maria Faria di Carvalholta ja viikonloppu oli jälleen täynnä hyviä neuvoja. Marin tunneilta kun ei koskaan lähde kotiin tyhjin käsin.

Marin päivän paras: 

"Muista, että hevosen kaula liikkuu käynnissä, joten sun käsien ja lantion pitää liikkua pikkaisen. Ettet sä lukitse sitä. Jos se kävelee hyvin rentona, niin anna sen käyttää niskaa. Se ei tarkoita pitkää ohjaa tai tuntumaa pois, vaan se tarkoittaa, että sinä seuraat sitä."

Kaksipäiväinen valmennus pidettiin tällä kertaa Vihdin Ojakkalassa. Lähdimme varhain lauantaiaamusta ajamaan Riikan ja Thorin kanssa ja eksyimme väärälle tielle. Tie oli mutkikas ja täynnä kuoppia ja vaikka saavuimme ajoissa paikan päälle matka ei ollut Thorille mieluisin. Toivoin, että Mari voisi ratsastaa Thorilla ja kokeilla hieman miltä Thor tuntuu selästä käsin. Thor oli todella säpsäkkä ja jännittynyt eikä uusi maneesi, jossa oli pressuja sun muita pelottavia vermeitä edesauttanut asiaa. Jossain vaiheessa Mari totesi, että nuorta hevosta kannattaa aina juoksuttaa jos kyseessä on uusi paikka ja taisi omistaja todeta ihan samaa hetken päästä. Mari ja Thor saivat siis molemmat tehdä oikein kunnolla töitä ja seuraavana päivänä Mari kertoi, että vatsalihaksissa tuntui. Sääli sinänsä, sillä Mari ei voinut vain nauttia ja ratsastaa ja laukanvaihdoista sai vielä uneksia, mutta minä sain nauttia lopputunnista melko kevyestä hevosesta. Marin ratsastus oli selvästi tehnyt tehtävänsä, mutta Thor oli edelleen hieman jännittynyt eikä täysin rento selästä.

Kotimatkalle lähtiessä Thor ei millään tahtonut mennä traileriin  eikä toista liinaa löytynyt paikan päältä. Vasta kun Mari ja kurssin järjestä Kaisa tulivat takaisin lounaalta saimme toisen liinan ja saimme kuin saimmekin Thorin sisään koppiin noin tunnin pomppimisen jälkeen (Thor on todella kiltti lastata, mutta mutkikas ja pomppuinen tie mielessä, Thor päätti että on parempi jäädä paikan päälle seisomaan).

 

Seuraavana päivänä odotin taas innostuneena valmennusta ja heti kun tulin tallille Thor oli ihan eri fiiliksellä lähdössä valmennukseen (mietin vain kuinka paljon oma mieliala ja olemus vaikuttaa myös hevoseen)? Paikan päällä oli Jessin ja Riikan lisäksi edelliseltä tallilta kavereita ja oli ihana nähdä kaikkia. Juoksutimme nyt hetken Thoria ulkokentällä ja maneesissa Thor oli täysin rento heti alusta asti. Thor oli muutenkin parhaimmillaan koko tunnin ajan enkä ole vielä kokenut kokonaista valmennusta, jonka aikana Thor olisi niin kuulolla ja kevyt avuille kuin eilen. Kuten videosta kuulee, olin melko innostunut etenkin siirtymisistä. Thor siirtyi ravista käyntiin pelkän ajatuksen voimalla ja pysyi koko ajan tasaisena ja hyvässä muodossa. Ravisiirtymiset olivat hyvät ja energiset ja ravi-laukka-ravi -siirtymiset sujuvat. 


Toisena valmennuspäivänä ymmärsin ehkä ensimmäistä kertaa mitä tarkoitetaan sillä, että lantiota työnnetään eteenpäin ratsastaessa. Mari pyysi minua miettimään lantiota eteenpäin niin, että ratsastan hevosta eteenpäin istunnalla ja lantion avulla enkä pohkeita käyttämällä. Mari näytti miten heidän piti koulussa kävellä kuten ankat, jotta he ymmärtäisivät mitä lantion avaaminen tarkoitti hevosen selässä (ajattelin kuvata Marin kävelyn, mutta totesin sitten, että Mari ei varmaan innostu, jos laitan ankkakävelyä mun blogiin).Tässä jälleen mitä jäi mieleen tunnilta ja hieman harjoituksia: 
 • Muista vahva istunta ja pehmeät kädet.
 • Yritä löytää istunta taakse ja kädet eteen.
 • Sormet puhuu kun tarvitset, käsivarret ei. Kun sinä et vedä, Thor ei vedä. 
 • Selkeä puolipidätteet. Saa olla ronski, mutta sitten pitää heti myötää ja antaa ohjia rohkeasti pois. Hyvä ratsastaja on nopea ratsastaja. Nopeat reaktiot = nopea palaute. 
 • Kun hevonen on rento ja hyvä, muista itse olla mahdollisimman rento. 
 • Kun hevonen on hyvä siirtymisissä, höllää ja myötää heti kädellä
 • Kun ratsastat ja on päiviä, jona olette huonossa kierteessä, yrittäkää päästä siitä jollain tavalla eroon. Aloita esimerkiski pysähdyksillä, niin että se kuuntelee sua. 
 • Kun laukka on hyvä, ole pehmeä. Jos Thor yrittää yhtään lähteä kiitämään, korjaa ulko-ohjalla ja istunnalla. Jos se kaatuu ulos ympyrän avoimella sivulla, käännä lavat ajoissa sisälle, mutta ei sisäohjalla. Kun vetää sisäohjalla, Thor kiihdyttää tahtia. 
 • Thor on nyt siinä vaiheessa, että sen pitää oppia kuuntelemaan paremmin sun istuntaa
 • Tunne miten hevonen liikkuu takaa koko selän kautta etuosaan. Kun hevosen ylälinja liikkuu, myös takajalat tulevat automaattisesti alle. 

Harjoituksia: 

 • Laukassa pienennettiin ympyrää. Harjoituksen aikana piti olla tarkkana, että Thor otti sisätakajalan töihin. Käännöksen piti tulla istunnasta eikä ohjista vetämällä ja etenkin sisäohjan kanssa piti olla tarkka. 
 • Oikeassa kierroksessa ulko-ohjan tuki jää helposti tyhjäksi, joten Mari pyysi minua asettamaan Thoria vasemmassa kierroksessa oikealle, niin että Thor otti enemmän tukea vasemmasta ohjasta. Ulko-ohjan tuntuman piti säilyä kevyenä. Oikeassa kierroksessa piti myös asettaa hieman ulospäin välillä, jotta Thor ei taipuisi liikaa kaulasta. 
 • Ratsastimme paljon 3/4 uria ja Thor oli hyvä ja suora suorilla urilla. 
Marin mielestä Thor oli paljon suorempi ja sain myös kehuja omasta istunnasta (jee jee....). Mari sanoi, että nyt kun Thor on suora, seuraava vaihe on tasapaino (katso training scale) ja kotiläksynä pitää keskittyä siihen, että Thor jaksaa kantaa itseään rehellisesti eikä lukitse niskan aluetta. Kun Thor lukitsee niskan, myös ristiselkä jumiutuu (ja toisinpäin), joten sen kanssa pitää olle todella tarkka. Heti kun Thor menee luotiviivan taakse ratsastus vaikeutuu ja Thor on epätasaisempi. Laukassa Mari päästi välillä ohjastuntuman kokonaan pois ja Thorin piti säilyttää sama tahti ja muoto (voin kertoa, että se vaatii hieman vatsalihaksia). Mari pyysi monta kertaa nostamaan Thoria ylöspäin lantiolla ja nostavalla ohjasotteella ja kerran tunsin oikein miten Thor aktivoitui edestä ja nousi lavoista "ylöspäin".

Kotona Thor pääsi Rannvin käsittelyyn ja selkä oli ollut hieman arka ja tällä kertaa Rannvi oli keskittynyt paljon niskan alueeseen. Mielenkiintoista nähdä miltä Thor tuntuu ratsastaa huomenna. Tänään Thor vietti ansaittua vapaapäivää. Juttelin tänään Aten kanssa, sillä olen miettinyt ja pähkäillyt valmentajien kanssa satulan sopivuutta. Tulimme siihen tulokseen, että lähetän kuvia Atelle ja hän kyselee suoraan Prestigeltä mitä mieltä he ovat. Satulan runko tai siivet voisivat olla hieman pidemmät, sillä nyt jään kaikista yrityksistä huolimatta istumaan hieman liian taakse satulaan enkä pääse istumaan niin syvälle kun tahtoisin. Marin kuvista taas näkyy, että satula on täydellisen kokoinen hänelle. Toivottavasti saamme jotain sumplittua. Prestigen D1 kun tuntuu muuten toimivan ja sopivan Thorille erinomaisesti.

Nappasin Mia Kainulaiselta nämä mahtavat sanonnat, jotka oli pakko jakaa kanssanne. Ja tässä vielä infoa Mian kursseista. Mia pitää säännöllisesti Tasapainonen ratsastaja -intensiivikursseja ja aion ainakin itse ehdottomasti osallistua jossain vaiheessa. 

The less you know, the more you think you know. The more you know, the more you realize how much you don't know.

A man ceases to be a beginner in any given science and becomes a master in that science when he has learned that he is going to be a beginner all his life. 
- Robin G. Collingwood

No comments:

Post a Comment