Tuesday, November 27, 2012

Juti vol. II


Kesäkuussa kävimme ensimmäisen kerran Vermossa Jutin vastaanotolla ja saimme kovasti apua Thorin purentavikaan, ns. aaltopurentaan. Eilen suuntasimme jälleen hammaslääkärille Thorin, Ellan ja Riikan kanssa. Haimme trailerin Gunssanilta matkan varrella ja nappasimme Thorin kyytiin. Ninan koira Beni piti hyvää huolta Ellasta, kun valmistelin Thoria lähtöä varten. Matka sujui hyvin kaiken kaikkiaan ja molemmat kuusivuotiaat käyttäytyivät upeasti.Thorin purenta oli hieman terävöitynyt ja pientä naarmua oli havaittavissa poskissa (olisin ihmetellyt jos mitään ei olisi löytynyt, sen verran epätasainen Thor on ollut viime viikojen aikana jälleen ratsastaessa.) Thor mukeltaa kuolainta ja on kova kädelle.

Speellä oli kuitenkin parempi kaareutuvuus, mutta oli vielä hieman vajaa. Eli näin maallikon kielellä,  purupinta oli melko normaali, mutta alahampaat olivat vielä jääneet hieman lyhyeksi ja purentaa muutettiin edelleen hiomalla. Ongelman korjaamiseksi Juti hioi ylhäältä matalien hampaiden kohdalta ja alhaalta korkeiden hampaiden kohdalta.

Kaiken kaikkiaan oltiin siis menty purennan osalta paljon parempaan suuntaan ja siitä olen niin onnellinen.


Kun seisoimme ulkona odottamassa vuoroamme, kaksi miestä ottivat hevosen ulos trailerista. Järkytyin hevosen kolmijalkaisuudesta ja kyselin tietenkin mistä oli kyse. Hevosella oli kehärengas eli ringbone jalassa ja oli todella kipeä. Kehärengas näkyi selvästi ruununrajassa ja koko kavio oli vääntynyt. Hevosparka oli vielä kantavana, joten oli kyllä melko ikävä näky.

Kehärengas muistutti mieleen noin vuosi sitten käymäni keskustelun kengittäjän kanssa, kun hän huomasi Thorilla kovettuman ruununrajassa. Päätin näyttää kohtaa Jutille ja Juti totesi, että molemmissa jaloissa on samanlaiset kovettumat. Hän kiinnitti huomiota kengitykseen ja oli sitä mieltä, että Thorilla on liian ahtaat kengät ja kengityksessä olisi pyrittävä molempien etujalkojen kantatuella ja rockerilla normaaliin varvasakseliin. Eli aivan kuten Tesellolla, myös Thorilla tuuppaa kanta katoamaan olemattomiin ja jälleen kerran on siis mietittävä miten teemme kengityksen suhteen. Jussi ja Juti pohtivat ja keskustelivat ja olivat sitä mieltä, että jos en saa heidän mainitsemaa kengittäjää käymään, niin olisi parempi viedä Thor klinikalle kengitettäväksi. Kengittäjä on onneksi vanha tuttu, joten hän lupasi tulla käymään joulukuussa. Eli jos kaikki menee hyvin, niin myös kengityksen osalta saadaan nyt Thorille sopiva kengittäjä. Kuten Juti totesi, niin hevosen hyvinvointi on kiinni niin monesta asiasta joiden pitää olla kunnossa. Ja niinhän se juuri on.

Kysyin vielä mielipidettä Thorin liikaluumaisesta patista alaleuassa. En osaa sanoa onko patti uusi, mutta Thorilla on ollut se siinä jo pari kuukautta. Juti meinasi, että siitä ei tarvitse olla huolissaan. Se voi olla vanha hammasjuurivamma, eruptiokysta, ulkoinen isku tai liikaluu.


Täytyy vielä erikseen mainita, että mielestäni Jutin ja Jussin ammattitaito, tapa kohdella hevosia ja ihmislähtöisyys ovat täysin omaa luokkaansa ja olen täysin vannoutunut Vermon hevosklinikka-fani.

7 comments:

 1. Tuo kehärengashan se meidänkin Elmon vei. :( Tai sellaiseksi se luokiteltiin, vaikka olikin niin kovin agressiivinen.

  ReplyDelete
 2. Voi pikkuista Elmoa. Niin surullista. Tammalla se oli kyllä edennyt todella pitkälle ja oli selvästi mielettömän kivulias. Nyt tiedän ainakin miltä se näyttää pahimmillaan:(

  ReplyDelete
 3. Elina, voisitko vielä kertoa hieman lisää kehärenkaasta ja miten se ilmeni, miten sitä hoidetaan jne. Mikäli joku muu hakea tietoa aiheesta, saisivat he ainakin jotain ajatuksia täältä blogin kautta. Kuten tiedämme, niin näissä tilanteissa kaikki tieto helpottaa tuskaa.

  ReplyDelete
 4. Juu, tottakai voin laittaa! Tästä tuli aika pitkäkin selostus.. :) Itse olin tilanteen kanssa niin yksin ja ulapalla, että apu olisi ollut kovinkin tarpeen!

  Ongelma alkoi ilmetä aluksi lievänä tahdittamisena kaarteissa; silloin kuvissa ei klinikalla näkynyt kuin häivähdys (epämääräistä haituvaa). Kavionivel oli tulehtunut ja ruununraja turvoksissa ja se piikitettiin.

  Käytin vielä tarkemmassa digikuvissa toisella klinikalla kuukautta myöhemmin ja niissä patti jo näkyi jonkin verran.

  Tämän jälkeen hevonen oli oireeton jonkin aikaa, kun se pidettiin tasaisesti liikkeessä hyvillä pohjilla ja yöksi laitoin aina jalkaan lämpökääreen (BOT). Kylmäys meidän tilanteessa selvästi pahensi tilannetta.

  Nyt ruunurajassa jo selvästi näkyi ja tuntui iso "kuhmu".

  Myöhemmässä vaiheessa Elmo alkoi sitten ontumaan jalkaa uudelleen ja pahemmin. Se alkoi kompuroinnista ja jäykkyydestä pahentuen taas kaarteissa näkyvään ontumiseen.
  Välillä se oli ontumaton esim. juoksutuksen alussa, kunnes loppuraveissa könkkäsi taas selvästi.

  Klinikalla käytiin taas ja uudisluumuodostus oli isompi kuin edellisessä kuvassa. Tämä lääkäri kuitenkin diagnisoi sädeluuontuman vaikka sädeluut olivat puhtaat (toki oirelista täsmäsi aika hyvin siihenkin).. Patista vain sanoi, ettei se vaivaa, kun puudute ei sinne vaikuta ja ontuma hävisi puuduttamalla (ei katsonut kuitenkaan kaarteessa).

  Tämän jälkeen mentiin pahasti alamäkeen; Elmo ontui kaarteissa voimakkaasti, kääntyi käytävällä todella surkeasti, kompuroi ja ravissa ontui ihan suorallakin. Kengitys ei auttanut asiaan, vaikka kokeltiin useampaakin erilaista (rengaskenkä, pohjallinen + silikoni pitäisi kuulemma olla tähänkin vaivaan paras kengitys niinkuin sädeluuontumaankin).
  Viimeisessä ontumatutkimuksessa jalka oli niin kipeä, ettei Elmo antanut lääkärin taivuttaa alaniveliä ollenkaan.. Kuvassa patti oli selvästi levinnyt nivelpintojen yli.
  Eläinlääkärin mukaan kyseessä oli kehärengas, vaikkakin vähän epätyypillinen (uudisluu oli röpelöinen eikä sileä) ja erittäin agressiivinen (ensioireista vuoden päästä hevonen lopetettiin, yleensä voi kestää vuosia käyttöä). Oli myös epäilys, että vaiva olisi levinnyt toiseenkin jalkaan, sillä Elmo ontui myös kipeän jalan ollessa ulkojalkana, jopa pahemmin..

  http://taaviterapiaa.blogspot.fi/2012/08/aarteen-macho-1999-2012.html

  Tuolla on kahdet uusimmat röntgenkuvat ja vähän selostusta muutenkin tapahtumista.

  Kuvasimme ontumaa ja liikkumista videollekin, mutta ne taisivat hävitä, kun koneeni kovalevy hajosi! Täytyy katsella joku päivä.

  ReplyDelete
 5. Ainiin ja Elmollakin toimi hyvin alkuvaiheessa roller-kenkä! Sillä se pysyi pitkään oireettomana.

  ReplyDelete
 6. Hei! Kukahan teillä on mahtanut aiemmin kengittää? Ja ketä käytät nykyään?

  ReplyDelete
 7. Hei Anonymous. Meillä kengittää nykyään Peter Hindsberg. Jos haluat jutella lisää kengityksestä laita vaikka spostia tulemaan, kiaherold(at)hotmail.com, niin kerron mielelläni lisää:)

  ReplyDelete