Wednesday, November 21, 2012

Istu satulaan

Masi lähdössä mielellään maastoon.

Yksi monista vanhoista tavoistani on nousta seisomaan jalustimille mikäli ratsastus tuntuu hivenen epämukavalta. Sen sijaan, että istuisin kunnolla alas satulaan, kevennän istuntaa ja ohjasotetta.

Lauantai-iltana ajoimme yhdessä Tiinan kanssa tallille Monikan tunnille Masin ja Thorin kanssa. Heti alusta asti Monika pyysi minua keskittymään omaan istuntaan ja etenkin siihen, että istun alas vaikka Thor olisi hieman epätasainen tai siirtymiset olisivat töksähteleviä. Hän pyysi minua rentoutumaan satulaan ja pitämään jalkoja mahdollisimman irtonaisina. Hän sanoi, että minun kannattaa välillä kokeilla laukkaamista ilman pohjeapua, jotta Thor liikkuu kunnolla itse eteen.

Keskityin tunnin aikana vakauttamaan istuntaani ja ratsastamaan mahdollisimman pienillä avuilla ja wow mitkä hevoset meillä on. Sekä Masi ja Thor liikkuivat niin hienosti ja kantoivat itseään lopputunnista todella hyvin läpi rungon.

Tunnilla teimme hyviä harjoituksia, joiden avulla saimme hevosia kokoamaan ja kevenemään edestä. Ratsastimme keskihalkaisijalle, avoa, suoristus ja voltti vastakkaiseen suuntaan ja jälleen suoristus. Sen jälkeen ratsastimme ympyrällä ja pienensimme ja suurensimme ympyrää. Keskityin siihen, että sain Thorin ulkolavan hyvin mukan ja etenkin vasemmalle Thor keveni yhtäkkiä ja tunsin miten paino siirtyi takajaloille. On kyllä upea tunne, sillä Thorin kanssa se oli ensimmäinen kerta, kun tunsin painonsiirron niin selvästi. Myös Thorin muoto oli koko tunnin ajan tasaisempi ja etuosa oli pidempi. Thor lyhenee helposti niskastaan ja laittaa pään alas ryntäisiin eikä tuolloin liiku kunnolla takaa eteen.

Sunnuntaina pidin tunnin Lisille ja Idalle ja sen jälkeen olimme pitkällä maastolenkillä Riikan, Masin ja Thorin kanssa. Menin pitkästä aikaa Masilla ja oli ihanaa viettää päivä yhdessä. Thor oli todella energinen, mutta käyttäytyi hyvin ja laukkasimme pitkiä pätkiä. Viime viikolla olimme maastossa Ninan, Päivin, Estellen ja Lissun kanssa ja luultavimmin tammoista johtuen Thor käyttäytyi kuin mikäkin rodeohevonen. Käännyimme melko nopeasti takaisin kotiin, singautimme laukkaan ja siellä pitelin sitten kiinni. Ei voinut muuta kuin nauraa ja nauttia.

Tänään aloitimme aamun aikaisella tunnilla Nina ja Estellen kanssa. Vaikka rakastan hetkiä vain hevosten parissa, niin pidän myös kovasti hevosten tuomasta sosiaalisesta aspektista. Olo on kuin pikkutytöllä, kun menemme yhdessä myöhään illalla tai varhain aamulla tunnille ja sen jälkeen rupattelemme satulahuoneessa kahvin äärellä (paitsi, että pikkutyttönä en juonut kahvia).

Thor oli alusta asti oikein hyvä ja letkeä tänään, mutta tuntui että en saanut yhtä hyvin Thorin selkää vertymään tällä kertaa. Ratsastimme ympyrällä ravissa ja ympyrän avoimella sivulla aina voltti vastakkaiseen suuntaan. Meidän piti tuntea, että hevonen ei painunut sisäpohjetta vasten voltin jälkeen, vaan hevonen piti ensin suoristaa ja sen jälkeen asettaa toiseen suuntaan. Harjoitus oli aika haastava, sillä Thor punki kovasti sisäpohjetta vasten voltin jälkeen, joten sain tehdä kunnolla töitä.

Sen jälkeen teimme voltin pitkälle sivulle, pohkeenväistöä (takaosa uran sisäpuolella) ja pitkän sivun lopussa jälleen voltti. Vasemmassa kierroksessa asetin Thoria hieman ulospäin voltilla ja sain keskittyä erityisesti siihen, että Thor ei vain taipunut kaulasta vaan otti myös lavan mukaan. Jälleen melko haastava harjoitus omalle vartalolle ja piti jälleen oikein keskittyä kunnolla. Siitä jatkoimme laukkaharjoituksiin ja laukkasimme uraa pitkin vasemmassa kierroksessa, keskiympyrä, takaisin uralle ja ennen lyhyttä sivua siirtyminen raviin. Lyhyen sivun keskellä voltti ja pitkän sivun alussa jälleen laukkaa, keskiympyrä laukkaa jne.

Lopussa ratsastimme vielä kolmikaarista kiemurauraa niin, että keskimmäinen kiemura ratsastettiin ravissa ja muut laukassa. Saimme jälleen keskittyä tarkkojen teiden ratsastamiseen ja siihen, että omat avut menivät läpi juuri oikealla hetkellä.

Tunnilla oli paljon erilaisia harjoituksia, jotka kehittivät omaa koordinaatiota ja nopeutta. Kiemurauran jälkeen saimme vielä Thorin kanssa tehdä käynti-ravi-käynti -siirtymisiä, sillä Thor kuumenee laukkaharjoituksista ja Monikan mielestä on tärkeätä säilyttää kontrolli ja lopettaa tunti siihen, että Thor on kevyt myös pidättäville avuille. Onneksi on valmentajia, sillä muuten me tehtäisiin varmaan suurimman osan ajasta Thorin kanssa melko hulvattomia asioita.

Parasta tämän päivän tunnissa oli sellainen tunne, että pystyin päästämään Thorin liikkeen kunnolla eteen ja sain paremmin päästettyä liikkeen ikäänkuin oman vartalon ja käsien läpi. Thorilla on melko isot liikkeet, joten jään varmaan helposti itse tietämättäni hieman jarruttamaan etenkin harjoitusravissa. Oli jotenkin aivan mahtava tunne ja havainto enkä oikein itse vielä pysty hahmottamaan sitä kokonaisuudessaan. Mutta hyvältä se tuntui. 

Perjantaina pääsen Petran estetunnille ja maanantaina ajamme Tiinan, Maxin ja Ellan kanssa Jutia tapaamaan. Mielenkiintoista kuulla mihin suuntaan Thorin purentavika on kehittynyt.

Riikka, Thor ja Masin korvat

Tuosta ylläolevasta kuvasta näkyy hyvin miten ihmisen vartalo keinuu käyntiä ratsastaessa puolelta toiselle. 

4 comments:

 1. Ilman jalustimia ratsastelu auttaa tohon ettei perse pysy penkissä ! (:

  ReplyDelete
 2. Nå hitsi niin auttaa. Musta tuntuu vaan jotenkin niin armottomalta Thorin selkää kohtaan mennä ilman jalustimia (lue: vältän ilman jalustimia ratsastelua, sillä se on paljon haastavampaa ja keksin kaiken maailman tekosyitä).

  Tiina lupasi joku päivä tulla juoksuttamaan mua, mutta taidan hoitaa tuon harjoittelun ilman jalustimia Masin kanssa kunnes Thorin selkä vahvistuu ja pystyin itse istumaan siellä paremmin:)

  ReplyDelete
 3. Hei!

  Ihanan näköisiä maastoja, millä tallilla kuvat on otettu?

  Kirjoituksiasi on mukava lukea, kiitokset niistä! :)

  ReplyDelete
 4. Voi kiitos, mukava kuulla. Maastot löytyvät Inkoosta ja asustelemme tallilla nimeltä Stall Lillungs. Maailman ihanin talli ja parhaimmat mahdolliset maastot;)

  ReplyDelete