Thursday, September 22, 2011

Miten hevonen viettää päivänsä? (Ne 23 tuntia)


Vastakohdat ovat suuret luonnossa elävän ja tallissa elävän hevosen elämässä. Luonnossa hevonen syö 16 h vuorokaudessa ja tallissa elävä hevonen, jonka päivä rytmittyy kolmen ruokailun ympärille, syö noin 3 h vuorokaudessa. Luonnossa hevonen liikkuu suurimman osan ajasta, kun taas tallielämää viettävä polle seisoo noin 18 h vuorokaudesta paikallaan. Tallissa elävä hevonen saattaa viettää koko elämänsä yksin, mutta seurustelee luonnossa ainakin 2 h vuorokaudessa muiden hevosten kanssa. 

Hevonen on laumaeläin ja viihtyy parhaiten muiden hevosten seurassa. Kumppanuus on tärkeä asia hevoselle ja yhdessä olemisen vaisto on niin vahva, että hevonen rentoutuu melkein heti, kun sitä rapsutetaan hieman sään edestä. Muiden hevosten läsnäolo luo hevosille turvallisuuden tunteen eikä muiden hevosten pelkkä fyysinen läsnäolo korvaa suoraa kontaktia lajitoveriin.

Hevonen liikkuu paljon luonnollisissa olosuhteissa, mutta seisoo suurimman osan vuorokaudesta paikallaan talliolosuhteissa. Kaikki se energia, jota hevosen tulisi käyttää liikkumiseen purkautuu helposti stereotyyppisenä käyttäytymisenä ja huonoina käytöstapoina.

Hevonen söisi mieluusti suurimman osan vuorokaudesta. Sillä on pieni vatsalaukku ja kova tarve pureskella koko ajan. Monilla talleilla onkin nykyään vapaa pääsy heinään, mutta täytyy muistaa, että luonnossa hevonen liikkuu jatkuvasti, joten talliolosuhteissa ruokintaa täytyy tarkkailla ja suunnitella jokaiselle hevoselle sopivaksi.  

Pulskat poikamme Masi ja Pena olivat selvästi samaa mieltä aamulla, kun Gunssan lähetti alla olevan kuvan.Lue lisää:
Hevonen on laumaeläin
Liiku, liiku, liiku (Hevosen hyvinvointiseminaari 2009)
Pihattoelämä on paras elämä
Ulkona tai sisällä?
"Hevoset ovat kuin jääkarhuja ja ihmiset pikkupossuja"
Is this what we want for our horses?
Hevosen ei kuulu olla jäykkä
Älä eristä hevosta
Hevosen hyvinvointi
They are all happy horses
Paratiisilaidun
Hevosen elämää
Kuin Klimke ja Franziskus konsanaan
Kakkukahvit
Virikkeetön ympäristö aiheuttaa ongelmia
Lähikuvassa Annika Schulman
Aamumaastoilua


Mielipidekirjoitukset: 
Hevosurheilu 23.12.2014: Yksinkertaisesti onnellinen
Miten niin ennenkuulumatonta?

Jaana Pohjola, Eläinkoulutusblogi, Ne 23 tuntiaHelvetin onnellinen atleetti
Jan Ladewig, The other 23 hours
Katja Ståhl, Tarhaaminen tappaa
The Horse, Consequences of Stall Confinement by Nancy S. Loving, DVM
Mail Online, Why horses say neigh to their stables: Research shows animals are left miserable and stressed by single boxes because they do not like living alone
Anna Kilpeläinen, Mitä hevonen tarvitsee?
Hippson, Box ger mer skador än lösdrift

Lähteet: How to Think like a Horse; Utbildning av den unga hästen,  Jens Fredricson & Ingrid Andersson, Academic Horse Training, Equitation Science in Practice: Andrew McLean&Manuela McLean

No comments:

Post a Comment