Wednesday, September 14, 2011

The Bitless Bridle


Mia otti eilen mukaan tunnille Bridong-kuolaimen (katso kuva alla) kolmipalakuolaimen sijasta ja mielestäni Thor tuntui hyvältä Bridongin kanssa. Ajattelin kirjoittaa blogi-kirjoituksen kuolaimista, mutta sitten törmäsin Alexander Nevzorovin koulutusmenetelmiä käsittelevään videoon (katso yllä) ja The Bitless Bridle -sivustoon.

Kuolaimien kanssa tai kuolaimettomana jakaa varmaan yhtä paljon mielipiteitä kuin kengättömänä tai kenkien kanssa. Nämä asiat eivät kuitenkaan ole kovinkaan mustavalkoisia. Uskon kuitenkin, että jotkut kuolaimet sopivat paremmin joillekin hevosille, mutta useimmiten ongelmat tulevat ihan jostan muualta kuin kuolaimista. Liian usein olen kuullut, että ratsastaja on laittanut "kovemman" kuolaimen suuhun, kun hevonen on niin kuuma miettimättä, että syy voisi olla jossain ihan muualla (esimerkiksi siinä, että hevosella on kipuja tai hevonen ei saa toteuttaa lajilleen tyypillistä käyttäytymistä).

Yksi tavoitteistani Thorin kanssa on hyvä yhteistyö ja hevonen, jolla voin ratsastaa ilman kuolaimia ja satulaa. Miksi se ei onnistuisi? Teimmehän me sitä jo nuorina Tiinan kanssa maalla. Silloin meillä oli vain riimunnaru ja riimut, kun kävimme hevosten kanssa maastossa.



Kannattaa myös tutustua Kuolaimet aiheuttavat haavaumia -blogikirjoitukseen.

11 comments:

  1. Mutta eikös bridong ole verraten kova kuolain ohuutensa puolesta?

    ReplyDelete
  2. en laittaisi nuoren hevosen suuhun kankisuitsitukseen kuuluvaa bridongniveltä, on todella kova ja terävä kuolain :(

    ReplyDelete
  3. Hei! Kiitos kommenteista. Bridong on tosiaan aika kova kuolain, mutta halusimme kokeilla eri kuolaimia sen takia, että Thor on välillä hieman levoton suustaan. Bridong tuntui Thorilla hyvältä (voi myös olla sattumaa, että kyseisenä päivänä Thor sattui muuten vain liikkumaan todella tasaisesti), joten aion nyt kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Voisiko Thor kenties olla tottunut Bridongiin, kun tulee hyvin koulupainotteiselta myyntitallilta? Olen itse täysin pihalla kuolainten suhteen, joten kaikki apu ja hyvät kuolaimista kertovat nettisivu,-/kirjalinkit ovat tervetulleita. Ajatuksenahan on treenata hevonen niin kevyeksi, että kuolaimia ei jonain päivänä tarvitsisi ollenkaan:)

    Missä vaiheessa Anonymous aloittaisit bridongnivelen käytön hevosella?

    Ja uskon tosiaan, että kuolaimet eivät ole suurin syy siihen, että Thor ei ole ollut niin tasainen vaan myös oma ratsastukseni ja ei niin säännöllinen liikunta. Nyt kun Thor on liikkunut säännöllisesti, niin edellisellä tunnilla Thor tuntui todella hyvältä. Oliko kuolaimella mitään osuuttaa asiaan, niin se selviää varmaan vain kokeilemalla.

    ReplyDelete
  4. http://www.ratsastus.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/ratsastajainliitto/embeds/ratsastajainliittowwwstructure/28341_Koulusaantojen_20liitteet_202010_20ss.pdf

    Linkissä tietoa kuolaimista, bridong käytetään kankisuitsituksessa.

    ReplyDelete
  5. Kiitos Anonymous linkistä. Sen tiesin kyllä, että Bridongia käytetään kankisuitsissa ja jossain vaiheessa olisi varmaan ihan hyvä, että Thor totutetaan myös kankiin. Mutta yritän nyt tutustua paremmin tähän kuolainten maailmaan, niin ehkä sitä oppisi jälleen aika paljon uutta.

    Thor oli tänään oikein hyvä myös kolmipala-kuolaimen kanssa, mutta mielestäni tiistain tunti sujui paremmin (liekö nyt kuolaimella osuutta tai arpaa). Ajattelin ostaa tavalliset nivelkuolaimet nyt alkuun, niin katsotaan mitkä kuolaimet Thorille sopisi parhaiten. Nyt on edessä maastopaintotteinen viikonloppu. Ei tarvitse sen kummemmin miettiä kuolaimia tai muita asioita. Ja huomenna pääsen taas Klöntin selkään pitkästä aikaa. Ihanaa:)

    ReplyDelete
  6. Bridong kuuluu kankeen "kiinteästi", mutta esim. hypätessä vahvalle hevoselle nivelen vaihtaminen Bridongiin voi olla oikea jarru paikallaan.

    Lähtisin itse pohtimaan kuolainta vasta sitten, kun nuorella pystyy tekemään kuukauden jakson perustyötä samalla, rutinoituneella kaavalla ja siten eliminoimaan oman ratsastuksen muutokset pois suun levottomuudesta. Lisäksi tuon ikäisellä voi vielä olla hampaissa vaihtumista, joten täällä etelän alueella Juti on ihan paras ensitilan lääke varmistamaan, ettei ongelmat tule täältä.

    Kuolaimeen tukeutumisen edellytyksenä on hyvä tasainen purupinta, ja Juti on ihan spesialisti huomaamaan purupintojen epätasaisuuden!

    Jos kuitenkin päätyy kuolain kokeiluita tekemään, kokeile aina viikon verran putkeen, ja nuorelle yleensä painava kuolain on paras suun rauhoittaja. Jos ongelma on, ettei tukeudu, laitetaan paksumpaa jos taas tukeutuu liian vahvasti tai on sitkeä, laitetaan useampaa niveltä ja ohuempaa (esim. kolmipala).

    Tsemppiä treeneihin!

    ReplyDelete
  7. Kiitos Laura jälleen kommentista. Mia puhui myös Jutista (Jukka Holopainen Vermosta), joten taidan varata valmiiksi ajan Jutille jo seuraavaa hammasten kontrollia ajatellen. Thorin hampaat katsottiin ennen ostoa ja ostotarkastuksen yhteydessä ja Masin toinen omistaja Tiina on eläinlääkäri ja on katsonut Thorin läpikotaisin, joten ainakin tällä hetkellä tuntuu hammaskalusto olevan kunnossa. Kiinnostaisi kuitenkin vielä kuulla miksi Juti on mielestäsi paras?

    Aion nyt ehdottamallasi tavalla ensin keskittyä perustyöskentelyyn ja katsotaan miten asiat etenevät. Mikäli kuolainten vaihtaminen on ajankohtaista, niin kokeilen niitä varmaan pidemmän ajan. Tänään Thor sai vain hengailla Tiinan kanssa maneesissa, kun ratsastin Thorin ja kokeilin Coby-hevosta.

    Ihanaa ja hevosentäyteistä viikonloppua. On mahtavaa, kun lukijoilta saa neuvoja.

    Kia

    ReplyDelete
  8. Oi, tuleeko kuvia susta ja Cobysta? Näyttää hienolta hepolta siinä kuvassa, jonka laitoit muutama päivä sitten. :)

    Meillä siirtyi istuntakurssin ensimmäinen tunti syysmyrskyn takia, joten sitä odotellessa normitunneilla käyntiä kerran (välillä kaksi kertaa) viikossa.

    Mukavaa viikonloppua!

    ReplyDelete
  9. Jutin parhaudesta en voi tietenkään vannoa, mutta esim. mainitsemani aaltoileva purupinta on asia, joka merkittävästi vaikeuttaa ratsuhevosen kulkemista tasiasella tuntumalla peräänannossa ja hän on tietäkseni ainoa, joka koskaa näitä hevosten suusta tunnustaa löytävänsä. Useamman ystäväni hevosen purupinnan hän on korjannut, jonka jälkeen ratsastettavuus on parantunut huikeasti! Eli usean vuoden tallikavereiden suosituksesta uskallan käyttää sanaa paras.

    Omaa hevostani hoitaa Matti Estola Vermosta säännöölisesti, mutta kun avautui mahdollisuus tarkastuttaa hevosen suu Jutilla, sen mahdollisuuden käytin. Minun ruunani sai erikoismaininnan erinomaisesta purennasta (minkä kuka tahansa sen vatsanympärystä vilkaiseva olisi voinutkin päätellä!!) mutta muuta spesiaaia hoidettavaa sillä ei Matin jäljiltä ollut. Juti kyllä mainitsi, että tuolla purennalla hevoselleni tuskin tuleekaan ongelmia hampaidensa kanssa.

    Joka tapauksessa, jonot ovat pitkiä, mutta kannattaa hankkia halpaa mielenrauhaa, varsinkin kun kyseessä on nuori hevonen, joka voi oppia yhdistämään kivun/epämukavuuden tunteen ratsastukseen.

    ReplyDelete
  10. Hei Ulla, olin kyllä antanut kameran Tiinalle, kun Tiina katseli vierestä Thorin kanssa, mutta oltiin molemmat niin innostuneita kokeillessani Cobya, että kaikki kuvat jäi ottamatta. Ehkä joku toinen kerta:) Miten ratsastus on muuten sujunut?

    Laura, tuo aaltoileva purupinta oli mulle ihan uusi asia. Aion ehdottomasti linkata tämän blogikirjoituksen Hevosen terveys ja ruokinta -osion alle, sillä kommenteissasi on niin paljon tärkeätä tietoa. Kiitos siitä ja jatkakaa kommentoimista:)

    ReplyDelete
  11. Erittäin mielenkiintoinen video! Pitää tutustua tähän hevoskoulutustapaan tarkemmin.

    ReplyDelete