Wednesday, October 15, 2014

Wow mitkä kaviot


Uusi kengittäjämme kengitti Thorin nyt toista kertaa ja voi ei mikä ilo oli tulla eilen tallille. Kyllähän ensimmäinen kengityskerta oli jo todella lupaava, mutta mielestäni kavion asentomuutokset huomaa vasta toisella tai kolmannella kengityskerralla.

Ja voi että. Katsokaa nyt näitä kauniita ja symmetrisiä kavioita. Valitettavasti kaviot ovat hieman märät kuvissa, koska olin juuri pessyt jalat ja hieman näkyy vielä kesän haasteita kavioiden reunoissa. Nyt ollaan kuitenkin jo täysin eri stratosfääreissä. Kengät ovat pysyneet, kaviot ovat symmetriset ja mikä parasta: KENGITTÄJÄ INFOSI MILLOIN HÄN TULEE JO VIIKKOA AIKAISEMMIN enkä ollut paikan päällä. Siinä se mun hevonen kimalteli uusine kenkineen, kun saavuin tallille.

Tiedän, että se ei ole juttu tai mikään monelle, mutta kun on taistellut kengityksen kanssa pari vuotta aika ajoin tuntuu tämä harvinaiselta luksukselta. Nyt täytyy nauttia täysin siemauksin. Hyvä kengitys kun on yksi oleellisimmista asioista hevosen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

Tämä viikko ollaan maastoiltu ja laukkailtu ympäri laukkapätkää. Eilen käytiin Renjan, Lillin, Cinyan ja Ecan kanssa maastossa ja tänään Renja meni Ecalla ja me pompittiin perässä. Ihan oikeasti pompittiin varmaan kaksi metriä ilmaan yhden puurungon yli ja lämähdin täysillä satulan takakaarelle. Siinä pääsi kiljahdus koska oli niin lähellä, että olisin istunut Thorin pepun päällä. Sen verta ylös lensin. Osasin jo arvata, että Thor hyppäisi, mutta kun hyppy on suoraan ylöspäin tuntuu se aika valtavalta.

Hieroja Hanna kävi taas harjoittelemassa hevosilla ja Thor oli paljon paremman tuntuinen ja nukahti melkein hoidon aikana. Thor oli muutenkin tänään tosi kiva ja letkeä ja vaikka energiaa riitti oli herra edelleen mieleltään hyvin rauhallinen. Huomenna Thor menee hetkeksi kävelykoneeseen ja sen jälkeen juoksutetaan aamusta, tarhataan ja Tiina käy illalla. Thor on nyt jo ollut lyhyitä hetkiä kävelykoneessa, joten pikku hiljaa totutellaan asioihin uudessa kodissa. Renja lupautui myös ottamaan mukaan Thorin kenttätreeneihin Ypäjälle keväällä, joten sitä odotellessa:)

Ja jee, porkkanamies käy myös Peuramaalla. Näin jo kauhuskenarion, jossa joudun ostamaan porkkanoita kaupasta, mutta ei vaisinkaan. Porkkanamiehen pussit ulottuvat myös laksettelurinteen lähettyville. Olen onnellinen. Miltä meidän talvi näyttäisi ilman suuria porkkanapusseja? Ei ainakaan hyvältä lompakon kannalta.

Ja nyt täytyy jakaa todella hyvä vinkki. Totesin edellisessä tapaamisessa Anna Andersénille, että on niin paljon tietoa, mutta niin vähän aikaa. Anna rohkaisi kokeilemaan autossa kiinnostavien linkkien kuuntelua. Ei kuin kuulokkeet korvaan tai Bluetooth soimaan. Ja ai että….. Nämä ovat tällaisia asioita, että miksi en tehnyt tätä aiemmin. Nyt lyhentynyt tallimatka tuntuu aivan liian lyhyeltä:)

Tänään kuuntelin yhden lempikirjailijani Chimamanda Ngozi Adichien Ted-talk -puhetta, The Danger of a Single Story. Ihana tarina. Kannattaa kuunnella.

Lue lisää kengityksestä ja hevosen kavioista täällä.

2 comments:

 1. Hienot kaviot! :) On niin kiva lukea näitä hyvän mielen juttuja ja siitä,että hevosensa eteen kaiken tekevä omistaja saa panostukselleen vastinetta. Olen aiemminkin kirjoittanut, että joka hevosella pitäisi olla sinun kaltainen omistaja. :)

  Ehkä tyhmä kysymys, mutta tuli noista Thorin märistä kavioista mieleen, että vieläkö nykyään käytetään kaviorasvaa? Silloin joskus pikkutyttönä oli must juttu ostaa hoitohepalla kaviorasva ja sitten kaviot oli hienot ja kiiltävät. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Ulla miten kiltisti sanottu. Tuli kyllä todella hyvä mieli. Onhan se totta, että kohtelen hevosiani kuin perheenjäseniä ja kun niillä on levollinen mieli, lepää myös oma mieli.

   Olen nyt vuosia kuullut miten kaviorasvaa ei kannata käyttää. Ajatus on kai hieman sama kuin huulirasvassa. Kun sitä läträä huuliin koko ajan huulet tottuvat eivätkä rakenna omanlaista vastustuskykyä. Eli en ole käyttänyt rasvaa ollenkaan, mutta kesällä kun kaviot olivat aivan kamalat löysi ystäväni jostain vanhan kaviorasvapurkin ja sitä sitten laitttelin aina välillä kavioihin. Kai se oli enemmän sellainen lume-effekti, että yritti ainakin tehdä jotain. Kyllähän mä kavioita hinkkasin harjalla ja vedelläkin joitain kertoja (kesällä kaikki keinot olivat sallittuja).

   Uskon kuitenkin siihen, että kavioiden hyvinvointi tulee paljolti sisältäpäin, joten ennemminkin hevosta kannattaa öljytä sitä kautta eikä ulkoisesti. Ja säännöllinen kengityshän on a ja ö ja b ja nyt kun Thorilla on kengitys noin 6 viikon välein ei kavioiden kanssa ole mitään ongelmia. Jos kaviot sitten kuivuvat taas kesäksi voisin harkita pahimman ajan yli kaviorasvan käyttöä (vähän kuten oman ihon kanssa talvella, ei ihan kesärasvat riitä), mutta uskon että kesälläkään ei ole mitään ongelmia kunhan ei päästetä kenkiä tippumaan liian pitkän kengitysvälin takia. Eli vastauksena kysymykseesi, niin kaviorasvaa ei ymmärtääkseni kannata käyttää. Vaikka onhan sitä kiva välillä laittaa ja jos joskus mennään treeneihin muualle tai kisoihin niin ihan pinnallistista syistähän rasvattuja kavioita on kaunista katsella.

   Delete