Monday, July 7, 2014

Valkoiset prinssit


Yövyin Cinyalla pari yötä ja sain seurata näitä kahta valkoista prinssiä pari yötä. Jo viisi vuotta täyttänyt Eca ja 25-vuotias Kalle nauttivat laiduntamisesta ja liikkuivat paljon. Aina välillä oli taukoja, mutta molemmat söivät ja kävelivät paljon. 


Heräsin yöllä ja kurkkasin ulos ikkunasta ja sama käveleminen, syöminen ja hetkelliset lepotauot jatkuivat. Mietin miten paljon hevoset oikeasti liikkuvat ja miten vähän hevoset liikkuvat luonnollisesti talliolosuhteissa. Aion ehdottomasti jossain vaiheessa valvoa ja seurata myös Thoria tallilla joku yö koska haluaisin tietää mitä oma lurjus puuhaa öisin laitumella? Liikkuuko Thor yhtä paljon, kun laiduntaa tallin pihalla? Kuinka paljon Thor seurustelee muiden hevosten kanssa, lepää jne.? Olen melko vakuuttunut siitä, että hevoset liikkuivat enemmän koska olivat poissa tallin luota, mutta koska tämä oli ensimmäinen kerta kun seurasin aikuisiällä hevosia melkein koko yön läpi en oikein osaa sanoa olevani asiantuntija tällä saralla:)  

Sunnuntaina kävimme vielä kahden tunnin maastolenkillä ja ai että mikä nautinto tuo Eca on ratsastaa. Voisin vain maastoilla Ecan kanssa, koska se on niin super järkevä ja kiva nuori polle. Kyllähän alkulenkki aloitettiin täydessä pukkilaukassa alamäessä, mutta heti kun sain ratsastettua kunnolla eteenpäin homma lähti rullaamaan upeasti ja sain nauttia Ecan tasapainoisesta menosta ja askelluksesta. 

Lue lisää:
Eca ja Kalle laitumella 2015

9 comments:

 1. Onpas hauskan näköiset kyömupäät noilla hevosilla!

  Joskus oli Hevosurheilussa juttu, jossa oli seurattu hevosia koko yö laitumella ja laitettu muistiin mitä ne tekivät. Omia on tullut joskus seurattua melko tiiviisti kun olen vahtinut pian varsovaa tammaa. Eihän ne tosiaan nuku koko yötä, vaan vaeltavat ja syövät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ha, Eca on oikea kyömypääkuningas. Saas nähdä millainen kyömy sieltä vielä kehkeytyy Ecan kasvaessa ja kehittyessä;)

   Delete
 2. http://www.mylogger.fi/
  tuolla yksi jolla pystyy mittamaan hepan kulkemaa matkaa. Kyllä valkoinen hevonen on kaunis !
  t ponisteri

  ReplyDelete
 3. Kauniit kaverukset ja ihana laidun! :)

  ReplyDelete
 4. Taidanpa nyt kommentoida tähänkin kun niin sopivasti sattui kohdalleen, tämäkin aihe kun on ollut pinnalla. Tammikuussa hevoseni lähti ylläpitoon (luvattu loppuiäksi) ihmiselle, joka on järjestänyt hevosilleen hyvin luonnonmukaiset tarhausolosuhteet. Heinät haetaan useampaan eri pisteeseen verkkoihin ja suuressa tarhassa on oksia, risuja, kantoja, kiviä sekä polkuja. Uskoin tämän olevan viimeinen mahdollisuus nivelrikon löytymisen jälkeen; riittävästi luonnonmukaista liikuntaa. Hevoseni sairashistorialla ylipaino myös on sille erittäin pahasta, mutta laihduttaminen tuntui aivan mahdottomuudelta; mahahaava ei kestänyt heinän vähentämistä kun en pystynyt lisäämään ruokintakertoja kolmea useammaksi ja nivelet eivät kestäneet enempää ratsastusta vaan hevonen oli ep. Tilanne oli aika puun ja kuoren väliin asettunut...

  Kului neljä kuukautta, etten nähnyt hevosta, mutta kun näin niin muutos oli aivan huima! Viivi oli laihtunut ihan mielettömän paljon eikä ruuan puutteella vaan sillä, että se liikkuu neljästä laumalaisesta kaikista eniten itsenäisesti. Sitä ratsastetaan vain n. joka 2. päivä 30 min ja kaiken muun liikunnan se hoitaa itse. Kyse oli nimenomaan laihtumisesta eikä kuihtumisesta sillä lihaksisto on kunnossa. Laihtumisen edellytyksenä on ollut nimenomaan mahdollisuus liikkua vapaasti. Ulkoiluaikaa talvella on ollut n. 15h ja kesällä ympäri vuorokauden.

  Viime yönä kun helle vei yöunet seurasin keittiön ikkunasta kotimme lähellä laiduntavia hevosia. Ne liikkuivat lähes koko yön. Niillä oli aktiivisen liikkumisen hetkiä sekä sellaisia, jolloin ne söivät samalla. Ne eivät kuitenkaan asettuneet syömään pitkiksi ajoiksi vaan pysyivät hieman liikkeessä jatkuvasti. Rauhoittuminen koittaa vasta aamupuolella, jolloin ne käyvät nukkumaan. Muistan tällaista samanlaista käytöstä aikaisemmiltakin kesiltä; yöt ovat vaeltamista varten ja päivisin on levollekin aikaa.

  Uskon siihen, että tämä käytös on lähinnä hevosen luontaista toimintaa ja valitettavasti vain harvalla on mahdollisuus järjestää hevoselle sen tarvitsema liikuntamäärä. Sitä en sano, että se on ainoa autuaaksi tekevä asia, koska hevosten hyvinvointi kaikkinensa tuntuu joskus lähinnä rakettitieteeltä ;)

  Tulipa pitkä kommentti.. Sattui vaan aihe niin kovin lähelle :)

  ReplyDelete
 5. Minä tein opinnäytteeni hevosten vapaasta liikunnasta. Australialaistutkimuksen mukaan hevosten liikunnan määrä lisääntyy laitumen koon kasvaessa kunnes laidunta on 20 ha. Sitten se ei enää vaikuta liikuntamäärään. Voi siis kuvitella että suomalaisittain tyypillinen 0,5 - 0,75 ha per hevonen ja esimerkiksi kuuden hevosen lauma ei vielä liiku kovin paljon, vaikka koko ajan liikkeessä olisikin. Pk-seudun tuntuman täyshoitotalleilla hehtaariin-pariin ängetään usein paljon enemmänkin kuin 1-3 hevosta, usein 6-8. Sopivan muotoinen tarha tai laidun voi yllyttää ihan kotimaisetkin hevoset kulkemaan päivässä tai vuorokaudessa (riippuen lähteestä) jopa 15-20 kilometriä. Aika ankeaa on postimerkkitarhoissa seisovien hevosten elämä tähän verrattuna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Super kiinnostavaa Suvi. Kiitos kovasti tästä tiedosta ja kyllä se niin on, että ei se elämä postimerkkitarhoissa kovin hääviä ole. Mutta kai se on ainakin edes jokseenkin laadukkaampaa kuin sisällä seisottaminen. Jos olisi maata ja mammonaa, niin tiedän juuri millaiset olosuhteet ja laitumet haluaisin hevosilleni:)

   Delete