Sunday, January 3, 2016

Vaaralliset tallitavat


Horse Collaborativen Sarah Williams kirjoitti hyvän artikkelin 3 Mistakes Even Experienced Horsemen Make.

Artikkelissa puhutaan siitä miten jokainen hevosihminen vaikka olisi kuinka kokenut on joskus liian varomaton hevosten kanssa. Siinä pohditaan miten helposti totutaan rutiineihin eikä enää ajatella että jotain voisi tapahtua. Hevosten kanssa ollaan liian rentoja ja vaikka hevonen olisi kuinka luotettava saattaa yhtäkkiä tapahtua jotain arvaamatonta.

Mietin asiaa omalta osaltani ja miten onnekas olen ollut hevosten kanssa. Olen ollut monessa läheltä piti tilanteessa ja lentänyt hevosen selästä satoja kertoja, mutta selvinnyt aina säikähdyksellä. Kesällä läheltä piti tilanne oli kuitenkin loppua todella huonosti kun Thor riuhtaisi taaksepäin lastaustilanteessa ja peukku meinasi irrota kokonaan. Onni onnettomuudessa mitään pahempaa ei tapahtunut ja hermot ja jänne säilyivät vahingoittumattomana. Hetken olin hieman enemmän varuillani ja sen jälkeen huomaan jälleen rutinoituneeni ja hoitavani asiat aivan kuten ennenkin.

Mielestäni artikkeli koskettaa kuitenkin todella tärkeää aihetta. En yritä sanoa, että kannattaa olla ylivarovainen, mutta kuitenkin pitää mielessä, että hevonen on saaliseläin ja rauhallisinkin hevonen saattaa joskus reagoida vahvasti ärsykkeisiin. Eli kuten artikkelissa kehotetaan, niin huomioi rutiinisi ensi kerralla tallissa ja katso mitä vaarallisia tapoja olet kehittänyt. Koska kuten Williams sen niin hyvin sanoo. Kaikkihan me halutaan nauttia tästä ihanasta harrastuksesta vielä monta vuotta eteenpäin.

Kuva on luvalla lainattu eläinkiropraktikko Linda Telfordin Peuramaan esityksestä.

No comments:

Post a Comment