Friday, January 15, 2016

Haussa täydellinen pysähdys


Viime sunnuntain estetunnilla harjoiteltiin täydellistä tunnetta pysähdyksissä. Tai ei Jannika mitenkään korostanut, että tunteen pitäisi olla täydellinen, mutta taisin enimmäistä kertaa tuntea Thorin kanssa miltä oikeanlainen pysähtyminen tuntuu.

Oikeanlaisen pysähtymisen merkitys on vasta viime vuosina vahvistunut omassa ratsastuksessa. Pienenä tyttönä oppi pysäyttämään hevosen, mutta se, että hevonen pysähtyy niin, että pysähdys kulkee koko rungon läpi on hieman eri asia. Aloitimme tunnin pysäyttämällä esteen jälkeen ja Thor pysähtyi melko hyvin, mutta jäin kuitenkin liikaa kädellä kiinni ja pysähdys jäi hieman etupainoiseksi.

"Kolmas kohta, jossa hevosen liike helposti jumittuu, on lannerangan ja lantion alue. Jos hevonen vähänkin jännittää, se yleensä pyrkii heti painamaan selkäänsä notkolle. Tällöin lantion asento kääntyy ”pystyyn” (hännän tyvi nousee ylemmäksi) ja takaosan kantovoima katoaa ja muuttuu pelkästään eteenpäin työntäväksi voimaksi. Kaikki kokoaminen edellyttää hevoselta kykyä taivuttaa lannerankaa ja lantiota vartalon alle.

Tällöin takaosan nivelet (lonkka, polvi, kinner ja vuohinen) taipuvat syvempään ja niiden liike suuntautuu enemmän hevosen alle, mistä ne voivat kannatella ja ponnistaa liikettä ylämäkeen.
Lantio pystyssä jaloillaan taaksepäin vauhtia potkiva hevonen kaatuu hallitsemattomasti etupainoiseksi. Kun hevonen ”painaa kädelle” se on myös kääntänyt kehon ponnistussuunnan alamäkeen ja takaosa työntää taaksepäin kuin kottikärryä työntävällä ihmisellä. Työntämisen sijaan ratsuhevosen tulisi ottaa kottikärry syliinsä kannettavakseen. Hölmö mielikuva, mutta auttaa ehkä ymmärtämään, miten liikkumistapa muuttuu."
                             
Jannika muutti tehtävää ja pyysi heti esteen jälkeen siirtämään raviin ja kääntämään Thorin vasemmalle pienelle voltille ja siitä pysähdys. Tämä auttoi todella paljon pysähdyksissä ja sain Thorin pysähtymään niin, että Thor nousi edestä ja ikäänkuin pysähtyi takajaloille (ei nyt ihan sliding stoppia kuitenkaan). Tunsin miten koko selkä liikkui ja sen jälkeen Thor oli aivan fantastinen ratsastaa.

Kun olin saanut Thorin hyvin avuille oli laukka aivan eri tuntuinen ja hyppääminen todella tasaista. Pidin myös pitkästä aikaa ohjat kädessä ja saimme paljon hyviä pätkiä ja hyppyjä tunnin aikana.

Vaikka olen huomannut miten tärkeitä pysähdykset ovat Thorille tuntuvat ne välillä unohtuvan arjen ratsastuksessa. Siirtymiset ovat kyllä yksi parhaimmista apuvälineistä hevosen kouluttamisessa ja pysähtyminen auttaa rentouttamaan ja saamaan hevosta kantamaan itseään. Pysähdys pitää kuitenkin opetella ja tehdä oikein. Jos hevonen vain roikkuu edestä ja pysähtyminen tapahtuu enimmäkseen kädellä kannattaa hyödyntää tehtäviä apuvälineenä. Marin kanssa olemme aina hyödyntäneet seinää esimerkiksi väistöissä ja Jannikan teettämä tehtävä toimi meillä todella hyvin.

Pysähdys on kokoava liike ja auttaa hevosta nousemaan ikäänkuin ylöspäin edestä. Kun jaksaa tehdä tarpeeksi siirtymisiä ja pysähdyksiä huomaa hevosessa kuin hevosessa eron hetken päästä (eri asia on tietenkin hevonen, joka ei omasta takaa liiku eteenpäin, mutta tässä oletan että hevosella on jo oma moottori).

"Lantion ja ristiselän liikkuvuutta voi parantaa erityisesti väistöillä. Edellä mainittu takaosan väistättäminen ympyrän kaaren ulkopuolelle lisää rennosti, aktiivisesti ja hyvässä tahdissa tehtynä huomattavasti lantion seudun liikelaajuuksia, vapauttaa liikeratoja ja venyttää ja vahvistaa lantion ja kupeiden lihaksistoa. Takaosan liikkuessa etuosaa suuremmalla linjalla takaosaan kohdistuva venytys on suurimmillaan. Tässä liikkeessä paino on hieman enemmän etuosalla, mikä helpottaa takaosan lihasten venymistä ja notkistumista. Kokoamisen opettamiseen tämä harjoitus siis ei ole tarkoitettu, siihen sopivat paremmin monet muut harjoitteet. Tämän harjoitus valmistelee kehoa kokoamisen vaatimuksiin."

Eilen kiirehdin Ville Vaurion tunnille ja maneesista meni sähköt juuri kun piti aloittaa. Siellä me sitten menimme viisi minuuttia taskulampun valossa kunnes saimme valot takaisin. Ville oli tyytyväinen meidän kehitykseen ja saimme hyvää palautetta. Hän piti erityisesti Thorin laukasta ja meinasi että Thor kantaa itseään paremmin ja pystyn istumaan alas ihan eri tavalla. Hän totesi myös, että Thor varmaan laukkaa paremmin kun taas istun alas. Hän kuitenkin muistutti, että on hyvä että mukaudun hevosen liikkeeseen, mutta en saa mukautua liikaa. Pitää myös olla jäntevä eikä liian rento. Eli tänään aloitin aamun Kathryn Budingin opastamana YogaGlo:n Crunchless Core -harjoituksella.

Tänään ajoimme Ellan kanssa Thorin luokse ja juoksutin Thoria pellolla jonka jälkeen Thor sai käyskennellä vapaana kesän laidunaidat avustamassa ja me otimme pikku hetken Ellan kanssa kahdestaan. Makasimme lumessa, annoimme lumipesut ja nautimme maalla niin vahvasti tuntuvasta rauhasta ja onnesta.

Pekka Kannus oli viikolla hoitamassa tuttuni hevosta tallilla ja oli niin kivaa nähdä pitkästä aikaa. Hyppäsin Pekan kimppuun ja juttelimme pitkät pätkät.

On muuten ihan uskomatonta kuinka paljon kyselyjä olen saanut blogini kautta Pekasta. Melkein joka viikko joku lukija kyselee Pekan yhteystietoja. Jotain oikein Pekka tekee.

Huomenna Thor saa viettää vapaapäivää koska lähdemme perheen kanssa Messilään laskettelemaan.


Lue myös: 

No comments:

Post a Comment