Sunday, January 31, 2016

Uskomaton viikonloppu takana


En vieläkään voi ymmärtää, että pääsin mukana joogaopettajakoulutukseen Glare Gatesin johdolla. Chi Therapeutics -koulutus on ylittänyt kaikki odotukseni ja voin onnellisena todeta, että Joe Barnettin viikonloppuvierailu toi jälleen täysin uusia ajatuksia ja dimensioita omaan elämään. Viikonloppuna teimme paljon harjoituksia ja keskityimme pitkälti energian eri osa-alueisiin: Kiinalaisiin meridiaaneihin, Intialaisiin chakroihin sekä Chakra meditaatioon.


En ole ihan tosissani ajatellut miten suuri osa meistä on vettä. Noin 75 prosenttia. En ole myöskään tiennyt, että jos ihmisen pää poltetaan ei siitä jää tuhkaa tallelle. Tiesitkö, että meridiaanit ovat vahvimmillaan meidän sormissa ja varpaissa. Ja, että fasciat pitävät meidät kasassa. Selkäranka ja aivot ovat kiinnitettynä toisiinsa ja ajatuksemme eivät synny vain aivoissa vaan myös selkärangassa.


Meissä kaikissa on tietoisuutta / SHIVA (consciousness) ja energiaa / SHAKTI. Shiva linkittyy ylempiin shakroihin ja shakti alempiin. Niitä on kuitenkin kaikkialla vartalossa.

Juttelimme siitä miten meissä kaikissa asuu energiaa ja prana eli energia on todellista. Meissä kaikissa on ikäänkuin virtaa ja kun harjoittelee esimerkiksi yin (rauhallisempaa) tai yang (dyynamisempaa) joogaa on tunne (the buzzing of energy) erilainen.


En myöskään tiennyt, että samat solut jotka tuottavat kollageenia, joista fascia ensisijaisesti rakentuu, tuottavat myös hyalyronihappoa. Hyalyronihappo sitoo veden ja tekee aineesta vahvempaa (more solid). Tämän takia esimerkiksi piikitetään hyaloriinihappoa hevosten nivelvaivoihin koska happo sitoo vettä ja ikäänkuin hoivaa ja hivelee nivelpinnat.



Vedessä on paljon energiaa ja viisautta. En edes yritä selittää tätä, mutta näin se kuulkaas taitaa olla.:)



Sunnuntai-illan päätti vielä Apassionata rakkaideni Tiinan ja Ellan kanssa. Olo on kiitollinen!

Mielenkiintoista luettavaa:

Chakra Theories
Dr. Motoyama, cihs.edu
The five faces of water
Energy medicine, Dr. James Oschman
The spark in the machines, Dr. Daniel Keown
The Web that has no weaver

Selkäongelmaisille Back Sense

Lue myös muut jooga-aiheiset kirjoitukset täältä

Friday, January 29, 2016

Pomppivaa avotaivutusta


Kouluratsastuksen ABC -oppimateriaalista inspiroituneena kerroin Monikalle tunnin alussa, että haluan harjoitella sulkutaivutusta.

Oma olo oli todella energinen koska olin käynyt elämäni ensimmäistä kertaa Bikram yoga -tunnilla ja pidin siitä kovasti. Olin jotenkin täysin ihmeissäni siitä miten erilainen tunti oli kuin mitä olin kuvitellut ja Singaporilainen nainen vieressäni kertoi, että koko idea on "kehittää painetta", päästää irti ja kehittää taas painetta. Jokaisella tunnilla keskitytään samoihin liikkeisiin ja jokainen liike hoivaa jotain sisäelintä kuten maksaa, munuaista, paksusuolta jne. Ja sen kyllä tunsi. Todella vahvoja ja pitkiä liikkeitä, jotka tuntuivat eri kohdissa. Etenkin lonkat ovat vielä tänään tulessa.

Thor oli paljon jäykempi kuin sunnuntaina ja ero oli selkeä. Thor stressasi kovasti alkuviikosta, kun lunta tippui katolta ja toivon että jäykkyys johtuu vain siitä. Lähdimme ratsastamaan hyviä kulmia ja tekemään paljon käynti-ravi-käynti -siirtymisiä. Siitä jatkoimme sitten pitkillä sivuilla voltti, avotaivutus ja voltti pitkän sivun loppuun. Jossain vaiheessa mietin, että meneekö Thor ristilaukkaa tai mitä tapahtuu, mutta Thor ihan oikeasti lähti liikkeelle takaa ja tuntuu, että tajusin vihdoinkin mitä avotaivutuksen aikana halutaan saavuttaa.


Monika sanoi monta kertaa tunnin aikana, että kannattaa keskittyä runkoon eikä miettiä missä pää ja kädet ovat. Sain ratsastaa oikein kunnolla istunnalla ja auttaa Thoria jaloilla ja kun lähdimme tekemään samaa harjoitusta laukassa (voltti-avo-voltti) oli vasen kierros hieman haastavampi, mutta oikeassa kaikki vain naksahti kohdilleen. Thor kantoi itseään todella hyvin ja pystyin lyhentämään ja pidentämään laukkaa istunnan avulla. Lopuksi sanoin, että oli ihan vain pakko nauttia laukasta hetken, joten menin ympyrälle ja lyhensin laukan oikein kootuksi ja vain nautin. Ah sitä tunnetta.

Thor oli niin hyvä ja teki kunnolla töitä, joten lopetimme siihen. Totesimme, että harjoittelemme sulkutaivutusta seuraavalla kerralla kun Thor on toivottavasti alusta asti hieman letkeämpi ja kootumpi.


Nyt jatkan Equestrialin Kouluratsastuksen ABC -oppimateriaalien katsomista ja yritän opetella taas jotain uutta ja mielenkiintoista. Jos ei muuta, niin opetusvideoissa esiintyvä Grand Prix -tason kouluratsastaja Karolina Liuksiala kertoo todella selkeästi liikkeistä ja niistä saa paljon inspiraatiota omaan ratsastukseen ja itsenäiseen harjoitteluun.

Kouluratsastuksen ABC sisältää 10 opetusvideota, jotka käsittelevät pääosin helppojen kouluratsastusluokkien tärkeimpiä asioita. Videoilla esitellään teoriaa ja käytännön ohjeita aiheista: peruutus, takaosakäännös, pohkeenväistö, avotaivutus, sulkutaivutus, kokoaminen, kesikaskellajit, vastalaukka, laukanvaihto sekä ratsastustiet.

Kouluratsastuksen ABC -oppimateriaalin katseluoikeuden voi hankkia kolmeksi kuukaudeksi 18,50 euron hintaan Equestrialin verkkokaupasta.

Olisi todella mukava kuulla teidän ajatuksia avo- ja sulkutaivutuksesta rakkaat lukijat! Tuntuu, että ikinä ei voi osata ratsastaa niitä tarpeeksi hyvin ja aina syntyy jotain ahaa-elämyksiä.

Lue myös:
Avo- ja sulkutaivutus sekä vastataivutus

Postaus on tehty yhteistyössä Equestrialin kanssa. Kuvat Equestrial.

Wednesday, January 27, 2016

Haaveilua toisesta hevosesta


Olen viime aikoina haaveillut toisesta hevosesta Thorin rinnalle. Haluaisin nuoren hevosen, ehkä jopa varsan. Innostus alkoi tästä kuvasta ja etenkin tuosta vasemmanpuoleisesta nuoresta tammasta. Kirjoitin tänään näin Facebookkiin:

"Haluaisin toisen hevosen kasvamaan Thorin rinnalle. Varsan kenties, ehkä suomenhevosen. Ison sellaisen. Joku sanoi kun tästä mainitsin, että ei tässä ole mitään järkeä. Eihän sinulla ikinä olisi aikaa tai miten taloudellinen puoli?? Ei tässä koskaan ole ollutkaan mitään järkeä. En ikinä olisi uskonut omistavani kaksi omaa hevosta kun Masi vielä eli. Niin se vaan menee, että universumi vastaa kun sille huudetaan. Odotan todella innolla mitä se sieltä tuo tullessaan."

Nyt se ajatus on ulkona enkä enää yhtään epäile, etteikö tällaiset toivomukset toteudu. Ei ehkä nyt, ei ehkä vielä moneen vuoteen, mutta jonain päivänä se nuori, kaunis tamma kulkee meidän rinnalla. Joku kaunis päivä.....

Sunday, January 24, 2016

Hankiurheilua ja lantion keinuttelua


Thor katseli jo saapuessamme tallille eilen, että ei kai taas tänään. Perjantaina olimme molemmat ihan puhki parin tunnin ulkoilun jälkeen pakkasessa ja lauantaina huomasin jo Thorin käynnistä, että raskas peltojumppa oli kipeyttänyt lihakset. 


Ajatushan oli mennä Melindan tunnille perjantaina, mutta mittari näytti sen verran kylmää, että tunnille ei kyllä ollut asiaa ja tunteilu vaihtui jäätävän hauskaksi parituntiseksi raittiissa ulkoilmassa. Lauantaina oli tarkoitus mennä vain kävelemään, mutta valokuvaajan saa niin harvoin houkuteltua mukaan, joten ei kuin selkään ja pellolle. 


Ratsastimme pitkään ja laukkasimme paljon. Olin tyytyväinen koska pellolla oli pari muuta ratsukkoa jotka ravasivat ja laukkasivat meidän läheltä ohi eikä Thor välittänyt yhtään. Mietin, että Thor olisi varmaan tänään tunnilla melko jäykkä alussa, mutta hevonen oli parempi kuin ikinä ennen. Todella ryhdikäs, rento lihaksistostaan ja aivan mahtavan tahdikas. Monika tuli pitkästä aikaa katsomaan meitä ja oli niin hauskaa nähdä jälleen. Monika oli tyytyväinen Thorin kehitykseen ja oli sitä mieltä, että Thor on pyöristynyt mukavasti. 


Monipuolinen liikunta on parasta maailmassa hevoselle ja harvat asiat voittavat kunno hankijumppaa. Talvella kannattaa hyödyntää mahdollisuutta vahvistaa hevosen lihaksistoa ja laukkaaminen pellolla tekee myös hyvää hevosen kuin hevosen mielelle (huomioiden kuitenkin, että pohja on todella raskas joten kannattaa edetä pikkuhiljaa). 


Monikan tunnilla ei tehty mitään erityistä, mutta tunti oli erinomainen. Pysyttelimme enimmäkseen ympyrällä ja pienensimme ja suurensimme ympyrää. Haimme vain hyvää tahtia ja pidensimme ja lyhensimme ravia. Teimme paljon siirtymisiä ravista laukkaan ja laukassa Thor pysyi todella ryhdikkäänä myös ympyrää pienentäessä ja suurentaessa. 


Menin taas karvasatulalla tunnille koska Thor tuntuu vain niin hyvältä sen kanssa. Pääsen myös itse istumaan paremmin ja saan lantiota avattua oikeinpäin. Kun nojasin taaksepäin (eli istuin suorassa) tuntui selkälihaksissa, että tein töitä kunnolla. Tuntuu välillä, että oma koulusatula pakottaa ylävartalon hieman etukenoon ja on paljon vaikeampaa istua siinä. Aivan mahtava fiilis.

 

Tunnin jälkeen oli kyllä itku lähellä. Nämä harvat hetket elämässä kun hevonen tuntuu niin hyvältä, että tanssitte yhdessä. Rytmitätte toistenne askelia ja siirtymiset sujuvat ajatuksen voimalla. Tiedän, että niitä on harvassa, joten nämä hetket ovat niin kallisarvoisia ja olen niin kiitollinen niistä. Thor on aivan uskomaton hevonen enkä välillä ihan oikeasti voi uskoa, että pääsen nauttimaan näin upeasta ystävästä.


Tunnin jälkeen lähdimme vielä pellolle kävelemään lumimyräkkään ja kuuntelimme Antti Tuiskun keinutaan laulua.












Kuvissa näkyy Equestrian Stockholmin upea satulahuopa. Heidin nelivedot -blogista voi lukea lisää Equestrian Stockholmin tuotteista ja kannattaa myös käydä tykkäämässä Facebook-sivusta. Sieltä löytyy ajankohtaista tietoa uusimmista vaatteista. 



Lue myös:
Margit Ticklén oli jälleen kirjoittanut todella hyvän artikkelin Kun kouluratsastaja osaa nauraa. Paljon ajankohtaista tietoa hevosen lajityypillisestä käyttäytymisestä.
Hevonen ja maastoilu
Hevonen ja liikkuminen, liikunta

Friday, January 22, 2016

Vaatteista kiinni


Meitä ei haitannut mittarissa näkyvä -27 astetta. Ei kun ulos rilluttelemaan lumihankeen.

Nenät ja silmäripset jäätyivät. Kävimme sisällä lämmittelemässä, heitettiin karvasatula selkään ja pellolle nautiskeleman. 

Ajatus oli kävellä, mutta päädyimme tekemään siirtymisiä ja laukkaamaan pitkiä pätkiä kootussa laukassa. Aivan ihanaa tuntea hevosen lämpö karvasatulan läpi.

Siitä sitten vielä joogaan ja ystävien luokse illalliselle. Täydellinen perjantai!

Wednesday, January 20, 2016

Yoga Glo Mat Moments

Claudine and Honza Lafond. Picture from Google.


"Begin to come into a place of curiosity about sensation. It is easy to start to shift into a place of fight or flight when we start to experience things that are uncomfortable or unfamiliar. There is a lot of potency just sitting with sensation and not labelling it as good or bad. Just breathing into it." Claudine Lafond

When I go riding or to a yoga lesson I always have the urge to learn more and write everything down. Writing has always been a big part of me and I just love the moments when I hear something that I start thinking about and go through in my mind later.

Most of my mornings start in the company of my Amazing Daughter and some of the best yoga instructors in the world: Claudine Lafonde, Kathryn Buding and Felicia Tomasko just to mention a few. I am amazed of their professionalism and knowledge of the mental and spiritual world. I truly enjoy each and every online lesson and I can't help but share some of their great advice with you.

Here are some of the recent pearls that I have discovered.

"Backbends go very deep into your central nervous system". - Kathryn Buding

This morning I had a fantastic yin lesson with Felicia Tomasko.

 "A yawn is the way that the nervous system starts to down regulate itself, starts to calm down a little bit.

In sphinx pose:
Draw the tailbone toward the heels. Lift the space between the navel and the pubic bone. Make sure that in this version of the sphinx you don't just crunch the low back but that there is a sense of support and lift when you draw the heart forward and soften the chin. Engage the abdominal muscles. Especially the band between the navel and the pubic bone to support the low back. The more we draw the shoulders away from the ears, the more we can counteract the slouchiness that is part of our reaction to the bodies stress response.

Child's pose (Balasana):
Allowing us in this gesture with the palms of the hands facing up, to receive. Using the principles of auyrveda. To nourish ourselves. To calm the airy, erratic vata dosha. Through slowing the breath. Through directly addressing the sympathetic nerovous system, the bodies stress response, fight or flight reaction.

Use your abdominal muscles to support the back. Be careful that you are not too rench in the low back. Using the principles of Auryveda we are looking at how we support ourselves physically, mentally, emotionally and spiritually. How we structurally create support in our body that allows us to feel supported in other areas of our life.

One aspect of the stress response is not feeling supported. One way we can reverse that is to support and nourish ourselves. And even simple adjustments to a pose can help define and refine this experience.

The nerve plexus for the sympathetic nervous system are around the thoracic spine and the center of the chest. When we are under stress we collapse here and our breath becomes short and shallow. And by addressing this very area of the body, helping us to feel supported and nourished we can reverse or change that experience. We can use our practice: the principles of aurveda, the practice of yoga, to shift ourselves energetically, physically, mentally and emotionally."

Also read The Guardian's article about yin yoga.
And the rest of my blog's yoga articles you can find here.

Sunday, January 17, 2016

110 cm check

 

I never thought that I would jump 110 cm in my life again during this lifetime.  Then again life does tend to surprise us sometimes and I must say that it felt so good and safe with my fantastic friend Son of Thor.


The last time I jumped anything over one meter I fell off and have been a bit cautious after that. Now you might get me wrong and think that I have always been afraid of jumping but that is not at all the case. I have always enjoyed jumping but I have not had the possibility to jump regularly after Masi passed away. So to have such a horse like Thor that just takes me from jump to jump and has the capacity to jump anything is fantastic. I love Dressage and learning new things but if I am really honest, deep inside, in my heart there lies a little jumper. #alwaysjumping

  

We had a fantastic day at the stables today with Ella and Jannika and went for a walk in the fields after the lesson. What a beautiful day. Winter at its best. 

Some friends were also skiing behind the horse. We just might try it someday soon with Ella and Thor. 

Friday, January 15, 2016

Haussa täydellinen pysähdys


Viime sunnuntain estetunnilla harjoiteltiin täydellistä tunnetta pysähdyksissä. Tai ei Jannika mitenkään korostanut, että tunteen pitäisi olla täydellinen, mutta taisin enimmäistä kertaa tuntea Thorin kanssa miltä oikeanlainen pysähtyminen tuntuu.

Oikeanlaisen pysähtymisen merkitys on vasta viime vuosina vahvistunut omassa ratsastuksessa. Pienenä tyttönä oppi pysäyttämään hevosen, mutta se, että hevonen pysähtyy niin, että pysähdys kulkee koko rungon läpi on hieman eri asia. Aloitimme tunnin pysäyttämällä esteen jälkeen ja Thor pysähtyi melko hyvin, mutta jäin kuitenkin liikaa kädellä kiinni ja pysähdys jäi hieman etupainoiseksi.

"Kolmas kohta, jossa hevosen liike helposti jumittuu, on lannerangan ja lantion alue. Jos hevonen vähänkin jännittää, se yleensä pyrkii heti painamaan selkäänsä notkolle. Tällöin lantion asento kääntyy ”pystyyn” (hännän tyvi nousee ylemmäksi) ja takaosan kantovoima katoaa ja muuttuu pelkästään eteenpäin työntäväksi voimaksi. Kaikki kokoaminen edellyttää hevoselta kykyä taivuttaa lannerankaa ja lantiota vartalon alle.

Tällöin takaosan nivelet (lonkka, polvi, kinner ja vuohinen) taipuvat syvempään ja niiden liike suuntautuu enemmän hevosen alle, mistä ne voivat kannatella ja ponnistaa liikettä ylämäkeen.
Lantio pystyssä jaloillaan taaksepäin vauhtia potkiva hevonen kaatuu hallitsemattomasti etupainoiseksi. Kun hevonen ”painaa kädelle” se on myös kääntänyt kehon ponnistussuunnan alamäkeen ja takaosa työntää taaksepäin kuin kottikärryä työntävällä ihmisellä. Työntämisen sijaan ratsuhevosen tulisi ottaa kottikärry syliinsä kannettavakseen. Hölmö mielikuva, mutta auttaa ehkä ymmärtämään, miten liikkumistapa muuttuu."
                             
Jannika muutti tehtävää ja pyysi heti esteen jälkeen siirtämään raviin ja kääntämään Thorin vasemmalle pienelle voltille ja siitä pysähdys. Tämä auttoi todella paljon pysähdyksissä ja sain Thorin pysähtymään niin, että Thor nousi edestä ja ikäänkuin pysähtyi takajaloille (ei nyt ihan sliding stoppia kuitenkaan). Tunsin miten koko selkä liikkui ja sen jälkeen Thor oli aivan fantastinen ratsastaa.

Kun olin saanut Thorin hyvin avuille oli laukka aivan eri tuntuinen ja hyppääminen todella tasaista. Pidin myös pitkästä aikaa ohjat kädessä ja saimme paljon hyviä pätkiä ja hyppyjä tunnin aikana.

Vaikka olen huomannut miten tärkeitä pysähdykset ovat Thorille tuntuvat ne välillä unohtuvan arjen ratsastuksessa. Siirtymiset ovat kyllä yksi parhaimmista apuvälineistä hevosen kouluttamisessa ja pysähtyminen auttaa rentouttamaan ja saamaan hevosta kantamaan itseään. Pysähdys pitää kuitenkin opetella ja tehdä oikein. Jos hevonen vain roikkuu edestä ja pysähtyminen tapahtuu enimmäkseen kädellä kannattaa hyödyntää tehtäviä apuvälineenä. Marin kanssa olemme aina hyödyntäneet seinää esimerkiksi väistöissä ja Jannikan teettämä tehtävä toimi meillä todella hyvin.

Pysähdys on kokoava liike ja auttaa hevosta nousemaan ikäänkuin ylöspäin edestä. Kun jaksaa tehdä tarpeeksi siirtymisiä ja pysähdyksiä huomaa hevosessa kuin hevosessa eron hetken päästä (eri asia on tietenkin hevonen, joka ei omasta takaa liiku eteenpäin, mutta tässä oletan että hevosella on jo oma moottori).

"Lantion ja ristiselän liikkuvuutta voi parantaa erityisesti väistöillä. Edellä mainittu takaosan väistättäminen ympyrän kaaren ulkopuolelle lisää rennosti, aktiivisesti ja hyvässä tahdissa tehtynä huomattavasti lantion seudun liikelaajuuksia, vapauttaa liikeratoja ja venyttää ja vahvistaa lantion ja kupeiden lihaksistoa. Takaosan liikkuessa etuosaa suuremmalla linjalla takaosaan kohdistuva venytys on suurimmillaan. Tässä liikkeessä paino on hieman enemmän etuosalla, mikä helpottaa takaosan lihasten venymistä ja notkistumista. Kokoamisen opettamiseen tämä harjoitus siis ei ole tarkoitettu, siihen sopivat paremmin monet muut harjoitteet. Tämän harjoitus valmistelee kehoa kokoamisen vaatimuksiin."

Eilen kiirehdin Ville Vaurion tunnille ja maneesista meni sähköt juuri kun piti aloittaa. Siellä me sitten menimme viisi minuuttia taskulampun valossa kunnes saimme valot takaisin. Ville oli tyytyväinen meidän kehitykseen ja saimme hyvää palautetta. Hän piti erityisesti Thorin laukasta ja meinasi että Thor kantaa itseään paremmin ja pystyn istumaan alas ihan eri tavalla. Hän totesi myös, että Thor varmaan laukkaa paremmin kun taas istun alas. Hän kuitenkin muistutti, että on hyvä että mukaudun hevosen liikkeeseen, mutta en saa mukautua liikaa. Pitää myös olla jäntevä eikä liian rento. Eli tänään aloitin aamun Kathryn Budingin opastamana YogaGlo:n Crunchless Core -harjoituksella.

Tänään ajoimme Ellan kanssa Thorin luokse ja juoksutin Thoria pellolla jonka jälkeen Thor sai käyskennellä vapaana kesän laidunaidat avustamassa ja me otimme pikku hetken Ellan kanssa kahdestaan. Makasimme lumessa, annoimme lumipesut ja nautimme maalla niin vahvasti tuntuvasta rauhasta ja onnesta.

Pekka Kannus oli viikolla hoitamassa tuttuni hevosta tallilla ja oli niin kivaa nähdä pitkästä aikaa. Hyppäsin Pekan kimppuun ja juttelimme pitkät pätkät.

On muuten ihan uskomatonta kuinka paljon kyselyjä olen saanut blogini kautta Pekasta. Melkein joka viikko joku lukija kyselee Pekan yhteystietoja. Jotain oikein Pekka tekee.

Huomenna Thor saa viettää vapaapäivää koska lähdemme perheen kanssa Messilään laskettelemaan.


Lue myös: 

Sunday, January 10, 2016

My thing


Yes, it was not the perfect moment to go teaching horse-back riding. It had been a very cold week, I had hardly had any time at the stables with my horse and my daughter starts the morning by crying that I am never at home.

I drive to the stables and put on A LOT of clothes. Walk inside to the horses that are warming the whole area with their warmth and remember why I do it.

I love it. I love teaching, I love spending time with lovely people and fun horse friends and there is just something that isn't me if I don't do these things. I remember when I spoke about this to Iia Wennerstrand many years ago and she said that if she wouldn't be around horses she would lose her soul. And that is just that. When you find the thing that makes you sing, go for it full speed. You know what it is when you just can't be away from it. Even on days like these.

Thursday, January 7, 2016

"What happened to you?" "My mom is cold"


It is that time of the year again when we easily anthropomorphize our horses and forget that they are made to whit stand the cold weather. Dressing them up with three blankets inside and five outside is just not necessary. 

Here are some thoughts that have been written down along the way on this matter. I just fell in love with this picture that someone posted on Katja Ståhl' s Facebook wall today. It says more than a thousand words.  

Tuesday, January 5, 2016

Vatsalihakset ja kyljet saivat kyytiä


Thorin kanssa on ollut nyt aivan ihanaa. Tänään lähdimme pakkasella karvasatulan kanssa pellolle. Tallimestari Ninde ihmetteli miten olimme niin kauan poissa ja naureskelin, että ratsastan vaikka 40 asteen pakkasella kun hevonen on kunnossa. Se on sellaista mahtavaa herkkua, että siitä pitää nauttia täysin siemauksin.


Thor on liikkunut nyt säännöllisesti ja Melinda Ignatius on valmentanut meitä koulupuolella. Antin estetunneista ollaan edelleen päästy nauttimaan ja saimme vihdoinkin aikataulut sopimaan yhteen Jannikan kanssa sunnuntaina. Jannikan kanssa hyppäsimme viimeksi kesän lopussa ja oli aivan mahtavaa saada taas apua esteillä.



Jannika oli heti sitä mieltä, että Thor on paljon enemmän eteenpäin, mutta ymmärsi sitten miksi olin niin tyytyväinen kun Thor oli ajoittain kesällä jopa hieman rauhallisemman puoleinen. Kun Thor tuli meille juoksi Thor vain avuilta pois eikä tiennyt mitä tarkoittaa rauhallinen käynti tai etenkään pysähtyminen (saatikka sitten peruuttaminen). Muistan kun Johanna sanoi, että meidän ainoa tehtävä on opetella seisomaan paikoillaan ja minun tulisi ottaa Thor mukaan maneesiin ja kentälle kun valmennan muita ja välillä vaikka vain istua selässä.

Sittemmin Thor on rauhoittunut kovasti, mutta aina välillä vanhat tavat tulevat taas ilmi ja tuntuu, että Thorin ainoa ajatus on eteenpäin. Etenkin kun olemme tehneet todella vähän siirtymisiä ja pysähdyksiä viime viikkoina, niin esteillä huomasi heti, että avut olivat kateissa. Thor liikkuu myös paljon vähemmän pienessä tarhassa ja pakkassäät vaikuttavat selvästi pirteystasoon.

Lähdimme Jannikan kanssa ratsastamaan ristikkoja molemmilla pitkillä sivuilla. Hyppäsimme laukassa ristikon, käyntiä ja jälleen laukkaa ja siitä tarkka ratsastus lyhyellä sivulla, lähestyminen ristikolle, käyntiä ja taas laukkaa. Vähän ajan päästä sain tehdä laukka-pysähdys-peruutus-laukka -siirtymisiä ja piti oikein miettiä omaa istuntaa ja nojata taaksepäin kunnolla. Pari kertaa tein siirtymiset eikä mitään oikein tahtonut tapahtua, mutta sen jälkeen Thor kuunteli pikku hiljaa ja vähän ajan päästä Thor rentoutui, nousi kevyeksi edestä ja laukka oli aivan fantastisen tuntuinen.

Peräkkäisten ristikoiden jälkeen hyppäsimme keskihalkaisijalla sijaitsevan ristikon yli kahdeksikkoa. Saimme tulla hieman vinossa ristikolle ja Thor tuli hyvässä tahdissa ja vaihtoi laukan upeasti joka kerta. Olin todella yllättynyt siitä miten hienosti Thor vaihtoi laukan ja miten suoralta Thor tuntui. Laukan vaihtaminen ei vielä koskaan ole sujunut näin hyvin ja tuntui siltä, että Thor jaksaa nyt aidosti kantaa itseään laukassa.

Juttelimme tänään Ninden kanssa miten paljon paremmin Thor liikkuu nyt uuden kengityksen myötä. Ninde oli jopa hieman ihmeissään siitä miten iso ero voi olla noinkin pienestä tuntuvasta seikasta. Mietin välillä miten yritän jopa ylipuhua itseäni, että ei se aina voi olla kiinni esimerkiksi kengityksestä tai väärästä satulasta, mutta kyllä se vain on. Pienimmistä seikoista saattaa tulla todella suuria, joten olen todella iloinen että selvisimme vain jäykkyydellä eikä ontumisella tällä kertaa. Vasemman kavion ulkosyrjän "korottaminen" on auttanut Thorin suoristamisessa ja Thorin vasen lapa liikkuu paljon paremmin ja on irtonaisempi. Thor pystyy paremmin myös "nousemaan edestä ylös" ja taipuu ja vertyy vasemmalle nopeammin. Kesällä kirjoitin myös siitä miten Thorin vasen puoli lavan ja Trapeziuslihaksen kohdalta on matalampi kuin oikea ja myös se on selvästi korjaantumassa.

Parasta on kuitenkin, että Thor vaikuttaa tyytyväisemmältä ja kuten Jannika totesi liikkuu Thor  nyt innostuneesti, mutta kuitenkin kontrollissa (pienen jumpan jälkeen).

Oli kyllä niin hyvä tunti ja vatsalihakset ja kyljet saivat kyytiä. Sain toden teolla tehdä töitä ja huomasin miten helposti jään vain matkustamaan ja hengailemaan kun kaikki menee hyvin. Nyt täytyy keskittyä entistä enemmän omaan istuntaan esteillä ja katsoa, että en lähde makaamaan kaulalle.

Lopuksi Jannika korotti esteen mielestäni jättikokoiseksi (noin metrin) ja yritin änkyttää jotain. Jannika totesi kuitenkin, että kesällä hyppäsitte paljon isompaa ja niin me ylitettiin jättieste ja se tuntui ihan lentämiseltä. Kuitenkin rennolta sellaiselta koska kuten Jannika sanoi Thorin kapasiteetti riitätä niin paljon korkeammalle eikä tällainen este tunnu missään. Ihana ihana hevonen.

Ennen kuin menimme pellolle tänään Thor sai irrotella hetken maneeisissa vapaana. Pellolla Thorilla oli kovasti vauhtia, mutta ratsastin karvasatulalla ilman jalustimia, joten tehtiin paljon siirtymisiä ja ravasimme ja laukkasimme lyhyesti ja koottuna. Kävelimme myös pitkät pätkät ja kylmyydestä huolimatta oli niin kaunista. Onneksi sain tämän mahtavan kypärän lämmittimen viime vuonna. Siitä on kyllä nyt ollut taas hyötyä.



Ella on ollut risteilyllä äitini ja ystävänsä kanssa, joten eilen vietimme harvinaisen maanantailuksusillan The Cock -ravintolassa mieheni ja kaverimme kanssa. Nautimme hyvästä ruoasta ja juomasta ja juttelimme politiikasta, töistä, vanhuksista, lapsista, rakkaudesta ja kaikesta maan ja taivaan välillä. Pohdin mitä juteltavaa söpöllä vanhalla parilla vieressämme on varmaan vuosien yhteiselon jälkeen ja mietin miten jokaisesta hetkestä on otettava ja pidettävä kiinni.



Lauantaina joogasimme ystäväni Catan kanssa upean Katja Kiutun johdolla ja luistelimme jäällä Kauniaisissa. Saunoimme yhdessä ja vietimme laatuaikaa. Eilen ehdin myös aerial jooga tunnille ennen illallista, mutta oli vaikeata keskittyä ja rauhoittua kun oli niin hyvä fiilis. Töissä on tällä hetkellä todella mukavaa ja viihdyn paremmin kuin vuosiin työpaikalla. Meillä on hyvä yhteishenki ja me nauramme paljon. Saan olla täysin oma itseni ja se tuntuu hyvältä.

Sunday, January 3, 2016

Vaaralliset tallitavat


Horse Collaborativen Sarah Williams kirjoitti hyvän artikkelin 3 Mistakes Even Experienced Horsemen Make.

Artikkelissa puhutaan siitä miten jokainen hevosihminen vaikka olisi kuinka kokenut on joskus liian varomaton hevosten kanssa. Siinä pohditaan miten helposti totutaan rutiineihin eikä enää ajatella että jotain voisi tapahtua. Hevosten kanssa ollaan liian rentoja ja vaikka hevonen olisi kuinka luotettava saattaa yhtäkkiä tapahtua jotain arvaamatonta.

Mietin asiaa omalta osaltani ja miten onnekas olen ollut hevosten kanssa. Olen ollut monessa läheltä piti tilanteessa ja lentänyt hevosen selästä satoja kertoja, mutta selvinnyt aina säikähdyksellä. Kesällä läheltä piti tilanne oli kuitenkin loppua todella huonosti kun Thor riuhtaisi taaksepäin lastaustilanteessa ja peukku meinasi irrota kokonaan. Onni onnettomuudessa mitään pahempaa ei tapahtunut ja hermot ja jänne säilyivät vahingoittumattomana. Hetken olin hieman enemmän varuillani ja sen jälkeen huomaan jälleen rutinoituneeni ja hoitavani asiat aivan kuten ennenkin.

Mielestäni artikkeli koskettaa kuitenkin todella tärkeää aihetta. En yritä sanoa, että kannattaa olla ylivarovainen, mutta kuitenkin pitää mielessä, että hevonen on saaliseläin ja rauhallisinkin hevonen saattaa joskus reagoida vahvasti ärsykkeisiin. Eli kuten artikkelissa kehotetaan, niin huomioi rutiinisi ensi kerralla tallissa ja katso mitä vaarallisia tapoja olet kehittänyt. Koska kuten Williams sen niin hyvin sanoo. Kaikkihan me halutaan nauttia tästä ihanasta harrastuksesta vielä monta vuotta eteenpäin.

Kuva on luvalla lainattu eläinkiropraktikko Linda Telfordin Peuramaan esityksestä.

Joululoma maalla


Vietimme joululoman maalla Inkoossa perheen seurassa. Monta hienoa, rentouttavaa ja kaunista päivää yhdessä. Olen niin kiitollinen, että meillä on läheinen perhe ja olen äiti maailman ihanimmalle tytölle. Aivan liian monet ihmiset viettävät joulunsa yksin ja etenkin pyhinä yksinäisyys tuntuu varmasti erityisen rankalta. Voi kun maailmassa kenenkään ei ikinä tarvitsisi elää yksin. 












 










 

Mareldalla ja Piffillä on kaikki hyvin. 

Ehdittiin myös rakentaa Ellan kahvila maneesiin.