Wednesday, January 22, 2014

Tellington TTouch Method -kurssi


Annika Schulman on aina tuonut mielenkiintoisia kansainvälisiä kouluttajia Suomeen. Muistan kun osallistuin Annikan järjestämälle Leslie Desmondin kurssille ystäväni kehoituksesta jo vuosia sitten ja sain viikonlopusta todella paljon irti. Sittemmin olen käynyt Sue Lefflerin ja Klaus Schöneichin kursseilla ja viime kesänä oli vuorossa Tellington TTouch -kurssi hollantilaisen Nelleke Deen vetämänä. Linda Tellington Jones kehitti TTouch -menetelmän vuosia sitten ja TTEAM nimikkeen alla menetelmää harjoittavat koulutetut ammattilaiset ympäri maailmaa.


Koska Annikan oma talli sijaitsee noin tunnin meiltä päätin ratsastaa paikan päälle Thorin kanssa. Ihana tallinomistaja Nina lupasi mukaan maastotueksi Estelle-tamman kanssa, joten matka sujui leppoisin tunnelmin ja sain Thorin hyvin liikutettua ennen kurssia. Viimeisen asfalttitiepätkän talutin maastakäsin koska siinä ajaa välillä pienemmät ja suuremmat ajovälineet todella kovaa.


Kun saavuimme perille Thor sai jäädä talon viereiseen tarhaan, mutta kuten arvasin ei Thor tehnyt muuta kuin juossut siinä koska muita hevosia ei ollut näkyvillä. Onneksi Annika ymmärsi heti yskän
ja siirsimme toisen ponin Thorin tilalle ja Thorin tallin viereiseen hiekkatarhaan.


Kurssi oli vain yksipäiväinen, joten pääsimme vain hipaisemaan Tellington TTouch -menetelmää. Aloitimme teoriatunnilla ja sen jälkeen kävimme läpi erilaisia otteita ulkona toisillemme ja siitä siirryimme kentälle harjoittelemaan hevosten kanssa. Minulla oli vahvasti juuri suorittamani monen viikonlopun Kraniosakraalikurssi mielessä, mutta TTouch tuntui menetelmänä hyvin erilaiselta. TTouchiin kuuluu erilaiset otteet hauskoine nimineen: Clouded Leopard, Snail's TTouch, Lying Leopard ja Mouth and Tail TTouch.

Koska kurssi oli päivän pituinen ja meitä oli monta osallistujaa voin vain kertoa joitain havaintoja TTouchista menetelmänä. Olisi ollut mielenkiintoista opetella lisää koska päivä tuntui jäävän niin lyhyeksi ja yhden päivän aikana ei ehdi kaikkea. 


Nelleke tutustui itse TTouch menetelmään, kun hänen suuri ori oli loukkaantunut ja hän huomasi kontrollin kadonneen jossain vaiheessa. TTouch menetelmän kautta hän löysi apua omaan kommunikaatioon ja selkeyttä hevosten kanssa toimimiseen. 

Puhuimme paljon siitä miten tärkeätä on, että hevosta kuunnellaan ja hevosen tulisi olla tasapainossa sekä fyysisesti että emotionaalisella tasolla. Hevosta voi oppia ymmärtämään seuraamalla kasvonpiirteitä ja esimerkiksi hevosen suu kertoo paljon. Siitä voi nähdä millä tuulella hevonen on. Nelleke Deen kävi myös läpi mielenkiintoisia piirteitä hevosissa. Hän totesi että hän ei itse hankkisi pitkä- ja kapeakorvaista hevosta ja totesi, että olen tehnyt hyvää työtä Thorin kanssa, kun Thor käyttäytyi niin hyvin.

Tässä esimerkkejä englanniksi :
 • Upside down heart in the muzzle;  very kind to people.
 • Short ears; stubborn.
 • Broad ears;  gentle
 • Straight ears, pointing toward each other; tense and a lot of energy.
 • Strong nosebone; stubborn.
 • Wrinkles around the eyes. Wondering.
 • Looking for symmetry in the horse's face. The more bone you see they say the more training time they need.
 • Some horses have two swirls (icelandic horses have many swirls). Horses swirl

Nappasin myös joitain muita mielenkiintoisia asioita päivän aikana:
 • Hevosen korvissa on paljon akupisteitä. Korvia kannattaa hoitaa joka päivä. 
 • Hevosen häntä on osa hevosen selkärankaa. TTouchissa käytetään paljon häntää hoitavia menetelmiä, jos hevosella on ongelmia selän kanssa. 
 • With Ttouch and Feldenkreis you can help the horse feel where it is tense. When the animal feels the tension the animals body will pick it up because he wants to feel good.
  When the horse is tense all adrenaline goes to the flight muscles. The horse is a primitive animal: fight, flight or freeze. Mostly the flight or freeze. The horse is a very kind animal. Don't see him as a fighter but rather as a flight and freeze animal.
Nelleke Deen kertoi myös lyhyesti Feldenkrais-menetelmästä ja teimme pari harjoitusta, joita Feldenkreist on kehittänyt. Feldenkrais-menetelmä jäi kovasti kiinnostamaan ja olisi hienoa, jos joskus vielä olisi mahdollisuus osallistua Feldenkrais-koulutukseen. 
 • Feldenkrais unhabitual movement exercises. habitual /unhabitual. Shows to the horse that it has more possibilities in movement. You can't explain but the horse can feel. Receptors in our body. Receptors pick up signs and give to brain. We know where we are. A lot under seatbones, hands, mouth. Receptors that react to pressure inside us. Proprioceptive receptors in hands and legs. Horses have lot in toes. he feels and does not stumble on everything he sees. Some horses stumble always. Irritates the owner. People say it is not alert but it has nothing to do with that. His proprioceptive receptors are not working properly. Feldenkrais brings awareness, awakens more cells in the brain. We use 4-5% of our brain. Horse has a small brain. Can help to use more cells in the small brains. 

Annikan upea kenttä. Ympärillä hevosten isot laidunmaat. 

Deen käytti myös koulutuksessa pinteliä. Pinteli sidottiin (katso kuva) hevosen ympärille ja se auttoi hevosta hahmottamaan omaa suoruutta ja virheasentoja. Sekä TTouch ja Feldenkrais -menetelmät auttavat hevosta parantamaan omaa koordinatiota ja tunnistamaan omat virheasennot ja jännittyneisyyden. Kun hevonen hahmottaa ongelmat itse niitä on helpompi korjata koska hevonen haluaa tuntea olla hyvinvoiva ja pirteä.Tässä harjoitellaan rentoutumista Thorin kanssa. 

Rentoutumista suun akupisteitä hieromalla. 

Hieromalla Thoria ikenistä ylähuulen alta Thor rentoutui. Suun sisällä on myös paljon akupisteitä. Tuota kannattaa kuitenkin kokeilla varoen, jotta käsi ei vahingossa jää hampaiden väliin:)
Feldenkrais hahmottelua


Päivä oli mielenkiintoinen ja hauska. Otin kotiin paljon hauskoja hetkiä, mutta en saanut vielä yhtenä päivänä oikein kiinni Tellington TTouch -menetelmästä. Uskon, että kaikkiin koulutuksiin joihin liittyy hevosen käsitteleminen erilaisilla otteilla fysioterapeutin/hierojan tai osteopaatin koulutus auttaisivat todella paljon. 

Kotiin lähdimme jälleen maastoteitse ja suurimman osan ajasta kävelin Thorin vieressä koska Thor oli niin vireänä päivän koulutuksen jäljiltä. Hetket jotka ratsastin olivat myös hyvin haastavia, mutta kaiken kaikkiaan ihanaa viettää kokonainen päivä yhdessä. 


No comments:

Post a Comment