Wednesday, June 15, 2011

Kadonnut hevosmiestaito


Hevoskauppaa jo pitkään pyörittänyt Juha Ruutsalo on luopunut hevosten omistamisesta ja hevoskaupasta. Päätöstä on Ruutsalon www-sivujen mukaan mietitty pitkään ja syynä on hänen mielestään täysin kadonnut hevosmiestaito. "Ei nähdä omia puutteita vaan hevonen on esineistetty. Asia ratkaistaan nykyään vain etsimällä vikaa hevosesta, ostamalla uusi, vaihtamalla tai purkamalla kauppa."

Olen Ruutsalon kanssa täysin samoilla linjoilla omien ajatusteni kanssa. Hevonen ei enää saa elää hevosille tyypillistä elämää (kuten ystäväni Masi-varsa kuvassa orilaitumella kevät 2011) vaan hevosta esineellistetään ja pidetään hevoselle epäluonnollisissa olosuhteissa. Vaikka hevonen on kesytetty mahdollisesti jo 4000 eaa. Ukrainan aroilla, niin hevonen haluaa edelleen toteuttaa lajilleen tyypillistä käyttäytymistä.

Aina välillä mietin itsekin kokonaan koko lajin lopettamista. En siksi, että en rakastaisi hevosia yli kaiken ja ratsastaminen on rakkain harrastukseni vaan sen takia, että minulla on usein niin paha olo liian monen hevosen takia. Hevosen kuuluu liikkua, syödä paljon, kirmata muiden lajitovereidensa kanssa isoilla alueilla ja saada rakkautta. Liian moni hevonen seisoo sisällä tai pienessä tarhassa, ei saa olla muiden hevosten seurassa eikä saa olla laitumella kesäisin. Katso joskus tällaisen hevosen silmiä oikein tarkkaan, niin huomaat miksi hevosen pitäminen sellaisissa olosuhteissa on väärin.

Se mikä auttaa jaksamaan on kuitenkin Masi . Masi voi tänä päivänä todella hyvin ja saa toteuttaa lajilleen tyypillistä käytöstä. Masi on rauhallinen ja hyvinvoivan oloinen ja vaikka en voi poimia kaikkia simpukoita merestä, niin voin ainakin suoda edes yhdelle hevoselle paremman elämän.

"A man walked along the beach and saw a young boy throw sea horses back into the sea. He asked the boy why he was throwing them back since the tide would wash them ashore again and it wouldn't make any difference. The boy looked at the man and took one sea horse in his hand and said: It makes a difference for this one."

Kaipaan sinua Tesello . Joka päivä.....

1 comment:

  1. Olen täysin samaa mieltä, mulle tulee aina paha olo kattoa hevosia jotka seisovat päivät pitkät postimerkin kokoisessa tarhassa tai jopa sisällä! Ja vielä pahempi on se kun eivät saa olla laji tovereittensa kanssa.
    Itse yritän pitää hevoset niin luonnollisissa olosuhteissa kun mahdollista:)

    onnellinenponi.blogspot.com

    ReplyDelete