Monday, March 28, 2011

Hyvä kunto vs huono kunto


Kävimme ystäväni Heidin kanssa Myllypuron Liikuntamyllyllä kuntotestissä helmikuussa. Saimme testaustulokset ja palautteen oman kuntomme tasosta skaalalla yhdestä viiteen. Yritän nyt avata hieman kuntotestin palautteen aikana läpikäymiä asioita. Oman kunnon hoitaminen on tärkeätä ratsastuksen kannalta, sillä ratsastus on niin paljon oman vartalon hallintaa.

Kuntotestin mukaan aerobinen kynnykseni oli viisi ja jopa hieman yli skaalan, joka tarkoittaa sitä, että peruskuntoni on todella hyvä. Peruskunto on jaksamisen kannalta tärkeää ja perusta kaikelle liikunnalle. Anaerobinen kynnykseni oli neljän tasolla, mutta hapenottokyky ylsi vain kolmoseen.

Maitohappoa kerääntyy ihmisen vartaloon kuona-aineena esim. stressaavan päivän jälkeen. Kun ihminen lähtee liikkeelle, niin elimistö alkaa puhdistautumaan kuona-aineista (maitohapoista), jolloin maitohapot ensin laskevat lepotasoon. Kun maitohapot ovat lepotasolla siitä on hyvä lähteä sykettä nostamaan. Mitä pidempään maitohapot pysyvät matalalla tasolla, sen parempi on ihmisen tai eläimen yleiskunto ja se luo pohjan kaikenlaiselle liikunnalle.

Aika usein jos on väsynyt olo, niin kannattaa lähteä vaikka ulos lenkille. Kuona-aineiden lisääntyminen elimistössä aiheuttaa väsyneen olon ja kun maitohapot laskevat, niin myös olo usein virkistyy.

Kovemmalla sykealueella lihakset käyttävät maitohappoja polttoaineena ja aineenvaihdunta pysyy yllä maitohappojen takia.

Pari viikkoa sitten molemmat veljeni (oikea veljeni Kim ja toinen veljeni Tîdjan) saivat minut houkuteltua Elite Trainersiin kuntotestiin (kun oma äiti käy siellä, niin oli pakko kokeilla). Kehuskelin tietenkin upealla peruskunnollani ja sain vain todeta, että lihaskuntoni on todella heikko ja siinä on kovasti parantamisen varaa. Myös hapenottokyvyn heikkous esiintyi selvästi tuona muuten mukavana iltana ja Tîdjanin kannustavista sanoista huolimatta oli kyllä sellainen olo, että ei vain millään tahtonut jaksaa. Onneksi puolituntinen infrapunasaunassa sai muuten punoittavat poskeni hieman rentoutumaan.

Eli eli.... Lopputulema on tosiaan se, että peruskuntoni on hyvä, mutta lihaskunto saisi olla paljon vahvempi. Minun pitäisi treenata paljon monipuolisemmin ja useammin. Totuus on kuitenkin se, että elämäntilaanteessani on myös pakko tehdä valintoja. Kaikkea ei ehdi tehdä ja ratsastus on aina numero uno harrastuksena. Täytyy vain kaikin tavoin yrittää liikkua niin paljon kuin ehtii ja todeta, että on pitkä matka tuohon mallinajoilta otettuun kuvaan.

No comments:

Post a Comment