Saturday, January 15, 2011

Apujen nopeus

Tuntien pito Renjalle ja Iidalle Leevillä ja Lisillä sujui iloisin mielin kylmyydestä huolimatta ja ratsukot ovat mielestäni jälleen kehittyneet. Renja kertoi tänään iloisena, miten hän viime viikolla oivalsi mitä tarkoitetaan sillä, että ratsastajan tulisi olla nopea omien apujensa käytössä.

Hevonen tuntee kärpäsen. Miksi se ei tuntisi kannuksia tai raippaa? Miksi me luulemme, että kovemmat apuvälineet, kuten vahvempi kuolain tai pidemmät kannukset tekisivät hevosesta herkemmän. Ei ei..... En mitenkään ymmärrä. En ole koskaan ymmärtänyt, kun ihmiset kertovat innoissaan miten hevoselle on ostettu kovempi sitä tai tätä ja loppujen lopuksi tulos on yleensä yhtä haastava. Hevosen täytyy haluta tehdä kanssasi yhteistyötä. Se on kovin apuväline mitä ratsastajalla on hallussaan.


Hevonen tulee herkäksi, jos ihminen joka käsittelee tai ratsastaa hevosella on herkkä. Hevosesta ei esimerkiksi tule kova suusta, jos ratsastajan käsi ei ole kova.Täytyy osata tuntea, milloin apu täytyy antaa ja milloin voi taas hellittää (pressure-release). Avun tulisi myös olla nopea. Mielestäni sen ei tarvitse olla kova (etenkin jos on kannukset jalassa, mutta nopea). Työskentely maasta käsin on erinomainen tapa herkistää hevonen ja ratsastaessa on monia hyviä harjoituksia, kuten esimerkiksi siirtymiset 20 metrisellä voltilla (siirrä hevonen voltin aikana esim. ravista laukkaan ja laukasta raviin ainakin kerran jokaisen kierroksen aikana. Muista olla kevyt sisäkädellä, kun nostat laukan ja yritä saada laukka mahdollisimman pyöreäksi.)

Ratsastaja voi olla nopea ja hevoselta voi vaatia erilaisia asioita. Hevosen treenaaminen on kuitenkin pitkäjänteistä ja nopeat reaktiot vaativat vahvat lihakset. Kuten ruotsalainen Mads Hendeliowitz kertoo Hippson-lehdessä.

"Puhutaan paljon nopeasta reaktiosta, mutta hevosella täytyy olla tarpeeksi vahva lihaksisto. Se on vähän sama asia, kuin että sinulle laitetaan 25 kiloa extraa punnertaessa. Et sinä punnerra yhtään paremmin vaikka sinua potkittaisiin vatsaan. Haluan katsoa valmentautumista pitkäjänteisesti."

Kävimme Klöntin kanssa ensimmäisellä pitkällä maastolenkillä tänään Maaritin ja Viksun kanssa ja oli kyllä niin hauskaa. Klöntti oli täynnä energiaa, mutta käyttäytyi mallikelpoisesti. Olen tainnut mainita aikaisemmin, että Klöntti on upea hevonen.....

No comments:

Post a Comment