Tuesday, January 25, 2011

Kyran klinikka tammikuu 2011 osa II


Kyran klinikan toisessa osassa yritän avata teille mitä Kyra kertoi teorialuento-osion jälkeen Ruskeasuon maneesissa. Samaa tunnelmaa ja hienoja ratsukoita en valitettavasti saa luotua blogiin, mutta yritän kaikin tavoin kertoa mielestäni olennaisimmat asiat ratsastavien oppilaiden osuudesta.

Kikko Kalliokosken ja Sambiston sekä poniratsukko Sara Lehtilän ja Corinnan kanssa Kyra keskittyi ratsastajien istuntaan ja painotti, että ratsastaessa lantionivelen pitää olla molemminpuolin hevosen selkää ja vatsalihasten kovat (keskiosa kiinteä). Paineen tulisi mennä kyynärpäähän. Ratsastajan tulisi antaa hevosen liikkua allaan (mieti, että hevosen selkä ja vatsa ovat kuin pallo, joka pomppaa), sormet rentoina ja pehmeinä, ohjia puristamatta. Istuinluut ja häpylyyt voivat "pompata" vartalon sisällä. Anna hevosen työntää sinua ylös. Älä yritä puristaa itseäsi alas satulaan, silloin pohje puristuu helposti. Pidä jalat rentoina ja säilytä sama tuki vaikka ratsastaisit ilman pohjetta. Painoapu on ratsastajan tärkein apu, ja alapohkeen avulla selkälihakset alkavat liikkua nopeammin. Ratsastaja avustaa ja tasapainottaa hevosta, kun hevonen oppii uutta.

Hevosen selän tulisi olla kuin silta etu- ja takapään välillä. "Jos selkä ei toimi, ei toimi muukaan." Pomppu on hevosen askeleen pituus. Vaikka askel lyhenee, energisyys säilyy. Ratsastajan täytyy hallita mihin hevonen laittaa jalat maahan. Sen tulee kantaa itse itseään ja ratsastajaansa.


Seuraavana ratsukkona oli vuorossa Janne Bergh ja Conquistador ja aiheena kokoaminen. Myös Kyra itse ratsasti hevosella Top Score. En valitettavasti saanut kaikkea kirjoitettua, sillä olin itse niin innostunut ja välillä jäin vain katsomaan upeita suorituksia. Kyra kertoi miten lihasten tulisi työskennellä pareittain. Kun hevonen kokoaa itseään, sen säkä nousee ylös lapojen välistä. Hevonen kantaa 70 prosenttia painostaan etuosalla ja noin 30 prosenttia takaosallaan. Kun ratsastaja on hevosen selässä, niin etuosalle tulee entistä enemmän painoa, joten kokoamisessa siirretään enemmän painoa takaosalle (nuorella hevosella painopiste on kuitenkin alussa enemmän edessä.) "Pyöreä selkä, joka nousee ylöspäin, vatsalihakset lyhenee ja rinta nousee ylöspäin (kun hevonen käyttää selkää oikein, tuntuu, että hevonen tulee paksummaksi, sillä kylkiluut painuvat ulospäin). Jos hevosen selkä on alhaalla, niin takajalat eivät pysty liikkumaan hevosen alle. Ratsastajan pitää tuntea, että selkä liikkuu. Center of gravity (painopiste) - löytyy hieman ratsastajan polven takaa.

Laukanvaihtoja harjoittelivat Elisabet Ehrnrooth hevosella Sauvignon sekä Mikaela Soratie todella upella hevosella Royal de Topaz.

Moni asia on tasapainosta kiinni. Esim. laukanvaihtoavun antaminen ei ole vaikeata, mutta se on ajoituksesta kiinni. Laukassa hevonen laskee jalkansa maahan:
1. ulkotakajalka
2. sisätakajalka ja ulko etujalka osuvat samanaikaisesti maahan
3. sisäetujalka
4. Hevosella on kaikki neljä jalkaa irti maasta.
Laukanvaihto lähtee takajalasta. Vaihto ulospäin on aina hieman vaikeampaa.

Laukanvaihdossa vasemmasta laukasta oikeaan laukkaan, ulkopohje ylläpitää energian.
1. Käytä ulkopohjetta.
2. Vedä vasen pohje taaksepäin (ulkopohje voi edelleen olla kiinni).
3. Pidätä lievästi vanhalla sisäohjalla (älä käytä liikaa ulko-ohjaa).

"Tunne on aisti. Aisteja ei tunnista, jos niitä ei koe. Kun tunteen on kerran tuntenut, tietää milloin on mennyt oikeaan suuntaan."

"Hevosen tulisi olla psyykkisessä peräänannossa. Sen täytyy luottaa ratsastajaan. Johtajuutta ei voi ottaa vaan sen saa. Rangaistus ja kiitos toimii myös hevosilla, kuten kaikessa eläinkoulutuksessa." Kyra jatkoi.

Alexandra Malmström ja MD Waterford olivat illan viimeisinä GP-liikkeitä esittävänä ratsukkona. Oli upeata seurata Alexandran ja Waterfordin yhteistyötä.

Mitä paremmassa tasapainossa hevonen on, sen vahvemmin se reagoi pieniin asioihin (esim. siihen, että käsi nousee tai pohje siirtyy taaksepäin.) Suoruus ei ole vain sitä, että etu- ja takajalat liikkuvat samaan suuntaan, vaan hevosen lapa ei saa työntyä ulos (asetus on vain pään ja kaulan liittymässä).

Muita Kyran vinkkejä:
Pohkeenväistö vahvistaa hevosta ja opettaa ratsastajaa koordinoimaan apujaan.
Vastalaukka on hyvä harjoitus hevoselle.
Luo itsellesi mielikuva hyvästä istunnasta katsomalla ratsastajaa, jolla on esimerkillinen istunta (esimerkkinä Kikko ja Sambisto)
Hevosen on oltava nopea ja kuunneltava ratsastajan apuja heti.
Passage ei ole kuin osa ravia. Ravin ilmavuuden ylin tikapuu.
Piruetti ei ole muuta kuin laukkaa paikallaan samanaikaisesti kääntäen.

Istuntaharjoituksia:
Kevyessä ravissa:
ylös 2 askelta, alas 1
ylös 1, alas 1 askel

Ratsasta raippa käsien välissä ja katso, että raippa pysyy suorana.
Kuvissa: Janne Bergh ja Conquistador ja Alexandra Malmström ja MD Waterford.

No comments:

Post a Comment