Monday, January 10, 2011

Kyran klinikka tammikuu 2011 osa I


Kyra Kyrklund piti ensimmäistä kertaa klinikan yhteydessä teoriaosuuden Suomessa. Päivä alkoi jo yhdeksältä Munkkiniemen yhteiskoulun auditoriossa ja jatkui kolmelta Ruskeasuon maneesissa ratsastusosuudella. Vaikka päivä oli pitkä, se oli todella antoisa. Yritän kiteyttää tähän blogikirjoitukseen omasta mielestäni päivän aikana tärkeimpinä kokemani asiat.


Kyra kertoi omasta taustastaan, hevosistaan ja miten hän on päässyt sinne missä hän tänään on. Hän kertoi, että ridhandboken on ollut hänelle kuin hevostelun raamattu ja hän palaa edelleen selaamaan kirjaa aika ajoin. Hän ei ollut kiinnostunut teoriasta, kunnes hänen valmentaja Strömsholm-opintojen aikana esitti hänelle "Tietääkö joku miksi täyskäännös etuosan ympäri tehdään (koska se on irrottava liike, opettaa ratsastajalle koordinaatioita ja tekee hyvää hevosen ristiselälle)?" kysymyksen kesken tunnin. Kyra vastasi, "etuosakäännös vaihtaa suunnan" ja päätti sen päivän jälkeen, että hän ei enää koskaan halua joutua samaan tilanteeseen. Tuon päivän jälkeen Kyra ymmärsi teorian oppimisen tärkeyden ja kiinnostui myöhemmin myös samalla innolla psykologiasta.



Kyra puhui paljon tunteesta ja siitä, että vaikka opiskelisi kuinka paljon, niin ratsastusta oppii ratsastamalla ja "fiilis on tärkein ratsastuksessa." Hän muistutti kuitenkin, että katsomalla muita oppii myös todella paljon ja:

"Treenaus ei tee täydelliseksi. Täydellinen treenaus tekee täydelliseksi."

"If you always do what you did, you get what you got. If you are not happy with what you get, then change what you do."

Kyra mainitsi luennon aikana pari kertaa kirjailija Malcolm Gladwellin ja etenkin Outliers ja Blink -kirjat. Outliersissa Gladwell kertoo, että jotta ihminen olisi hyvä omalla alallaan, hänen tulisi treenata vähintään 10.000 tuntia (jos treenaa esim. 1 h/7 pv viikossa = 32 vuotta). Blink- kirjassaan taas Gladwell kirjoittaa hetkistä, jotka ovat Blink-hetkiä. Hetkiä jolloin ihminen päättää tehdä jotain tietämättään tarkkaan miksi hän teki asian juuri niin kuin hän teki. Blink puhuu ihmisen vahvasta alitajunnasta.

Kyra kertoi myös, että hän on aina ratsastanut kaikilla hevosilla joilla hänellä on ollut mahdollisuus ratsastaa, sillä kaikilta hevosilta oppii jotain. Hän kuitenkin painotti, miten tärkeätä on, että hevosella on "luontainen" kyky ja halu liikkua eteenpäin ja, että ratsastajan pitää tehdä paljon omia valintoja. Pitää osata perusasioita eläinlääketieteestä, hevosen rakenteesta, kengityksestä, ruokinnasta, jalostuksesta (seuraa sukulinjoja ja kasvattajia) ja satuloiden istuvuudesta. Täytyy myös oppia katsomaan nuoria hevosia. Nuori hevonen vaihtaa automaattisesti laukkaa, kun suunta vaihtuu tasapainottaakseen itseään ja jos esim. hevonen jatkaa ristilaukassa toiseen suuntaan hälytyskellojen tulisi soida.

Kyra uskoo siihen, että hevosen askellajeja voi parantaa. Matadorin laukka ei alusta asti ollut sujuva, "täytyy uskoa siihen, että hevonen tulee paremmaksi. Silloin se myös tulee. Jos olisin uskonut muita, en olisi varmaan koskaan saanut GP-tason hevosta," Kyra toteaa ja jatkaa.
 
"Menen hevosten selkään ajatuksella, että minulla on aina uusi hevonen. Hevonen elää tässä ja nyt. Keskity siihen miten pääsit hyvään lopputulokseen. Ihminen keskittyy paljon helpommin siihen miksi asiat eivät toimineet toivotulla tavalla." 
Hän puhui myös tavoitteista asettamisesta ja korosti välitavoitteidein tärkeyttä saavuuttaakseen päätavoitteen. "Tunnista lähtökohta, missä olet nyt, minne olet menossa ja minne haluat päästä."

Kyra on onnellinen, että hän sai olla Suomessa, jossa hänellä oli vapaat kädet tehdä oman mielen mukaan. Hän kokee, että hän ei esim. olisi voinut kehittyä samalla tavalla Saksassa. Suomessa hänellä oli vapaus ja uskallus uskoa omaan tiehen. Ja ei kai sitä voi muuta todeta, kuin että hienon tien Kyra on kulkenut.
Kuvat: copyright Kyra K. ja Horse and Hound.

No comments:

Post a Comment