Friday, January 28, 2011

Mikään ei ole niin mustavalkoista


"Kia, mä ostan hevosen keväällä", tyttö 15-vuotias.
"Ihanaa, oletko jo käynyt katsomassa hevosia"?
"Joo, löysin ihanan tamman. Ostan luultavasti sen."

Näin meidän keskustelu suurin piirtein alkoi, jonka jälkeen juttelimme pitkän tovin autossa matkalla kotiin tallilta hevosista, tammasta ja hevosen ostamisesta ylipäänsä.

"Laita mulle FB- friend request, niin mä käyn katsomassa miltä tamma näyttää."

Parin päivän päästä...

"Hei, katsoin kuvia tammasta ja näyttää siltä, että se ei käytä kokonaisvaltaisesti itseään ja uskaltaisin melkein sanoa, että sinulla tulee olemaan selkäongelmia tamman kanssa."

"Joo, en voinut käydä katsomassa tammaa silloin kun oli tarkoitus, sillä tamman selkä oli niin kipeä. Kävin sitten yhtenä toisena päivänä ja omistajat sanoivat, että tammalla ei vain ole ollut sopivaa satulaa."

"Käy katsomassa vielä muita hevosia. Ihan oikeasti. Kokemuksesta vain puhun. Osta hevonen, jonka kanssa voit edetä ja valmentautua ja kilpailla. Tamman kanssa et voi tehdä mitään, jos sillä on kipeä selkä. Ei hevosista tietenkään koskaan tiedä, mutta miksi ostaa valmiiksi kipeä hevonen?"

Tyttö on hiljaa.....

"Voi ei, onko kaikki hyvin? En tarkoittanut mitenkään puuttua asiaan."

"Mutta ajattelin, että jos se saa lihaksia, niin sitten sen selkäkin voi paremmin....."

Mietin silloin, että olisinko itse miettinyt Masin ottamista noin kahdeksan vuotta sitten, jos joku olisi tullut sanomaan, että mieti nyt pari kertaa. En varmaan. Olisin ottanut Masin ja tehnyt kaiken juuri niinkuin teinkin. Monta itkua on väännetty ja naurua naurettu, mutta ilman Masia en tietäisi läheskään yhtä paljon hevosista kuin tiedän tänään.

Jos kaikki ostaisivat vain 'täydellisiä' hevosia, niin kuka huolehtisi tämän maailman Maseista (joka on nuorena saanut niskanikamavamman, niin että hermo on jumissa ja Masin on vaikeata koordinoida takajalkojaan.) Kuka antaisi tällaisille hevosille mahdollisuuden ja hyvän kodin?

Rella-poni (kuvassa) Knaperbacka-tallilta siirtyy osa-aikaeläkkeelle ja ihana oppilaani Sofia tulee pitämään huolta Rellasta. Olen niin onnellinen Sofian ja Rellan puolesta ja pidän todellakin siitä, että tallin omistaja Maria yrittää ensisijaisesti löytää hevosille hyvän eläkekodin. Marian sanoja lainaten:

"Rella on siirtynyt osa-aikaeläkkeelle uuden omistajansa Sofian huomaan. Rellaa onni potkaisi! Harva poni löytää omaksi ihmisekseen huolehtivaisempaa tyttöä ja tämän lisäksi Rella saa jäädä asumaan kotitalliin tutun kaverilauman luokse."

Uutisia:

Irlantilainen Jessica Kürten menettää parhaimmat kilpahevosensa, kun Lady Georgina Forbes ei enää halua kilpailuttaa hevosiaan.

No comments:

Post a Comment