Friday, April 1, 2016

Malttamaton hevosenomistaja

Eilen rilluttelimme vapaana kentällä.
 
On se sääli, että monet oppimistilanteet vaativat sen, että hevonen voi huonosti. Että hevosen omistaja ei ole osannut lukea tilannetta oikein eikä ole ymmärtänyt ennen kuin tilanne on jo edennyt liian pitkälle.

Harmittaa Thorin puolesta, että olen kärsimätön ihminen joka haluaa nauttia joka hetkestä ja malttamattomana lähtee ratsastamaan vaikka pitäisi ottaa rauhallisemmin. Harmittaa, että kaikkien näiden vuosien jälkeen ja omien anatomiaopiskeluiden kautta en ymmärrä paremmin. En huomioi uutta kengitystä ja suoristunutta hevosta.

Kun Thor kengitettiin viimeksi kavioihin tehtiin suuria muutoksia. Ulkosyrjistä otettiin aika paljon pois ja kaviot ovat vihdoinkin super hyvän näköiset. Thor oli heti seuraavana päivänä letkeämpi liikkeeltään ja niin hyvän tuntuinen, että lähdin nauttimaan täysin siemauksin ratsastuksesta. Thor suoristui silmissä ja kävimme tunneilla ja teimme paljon kokoavia liikkeitä. Myös Marin kurssilla teimme paljon kokoavaa harjoitusta ja Thor oli erityisen hyvä ja tasapainoinen.

Pari päivää kurssin jälkeen Thor oli kuitenkin ihan jumissa ja näytti siltä, että Thorin lannerangan kohdalla oli kunnon stoppi. Oikea takajalka oli todella jäykkä ja vasen etunen oli lievästi epäpuhdas. Annoimme Tiinan kanssa pari päivää kipulääkettä ja Hanna kävi hieromassa Thorin. Tiina kävi tallilla kun olin reissussa ja Thor oli melko nopeasti jo parempi ja Tiina kävellytti ja juoksutti Thorin pääsiäisen yli. Kun menimme tiistaina Ellan kanssa tallille oli vielä pientä jäykkyyttä havaittavissa, mutta Thor oli paljon letkeämpi.

Thor on pari kertaa kengityksiin liittyvien muutosten takia ontunut vasenta etujalkaa. Ensimmäisellä kerralla (olin omistanut Thorin vasta puoli vuotta) Thorilla tulehtui vasen kavionivel ja Thor oli epäpuhdas monta kuukautta. Toisella kerralla, eli viime keväänä, Thor oli jo pitkään ollut hieman jumissa vasemmasta lavasta ja meni täysin epäpuhtaaksi vasemmalle. Vein Thorin Jaskalle kengitykseen ja Thor käveli ulos Hyvinkään eläinsairaalasta ilman mitään ongelmia.

Kesällä alkoi sitten jälleen ongelmat kun kengät lentelivät ympäriinsä laitumella, mutta onneksi saimme apua ihanalta nuorelta kengittäjältä, joka tuli aina päivän sisällä paikan päälle. Syksyllä osui naula kerran väärin, mutta muuten Thor on liikkunut oikein hyvin ja pari kengityskertaa sitten lisätyt pohjalliset auttoivat selvästi asiaa. Kaviot ovat kasvaneet hyvin ja kavionlaatu on parantunut silmissä.

Olisi siis pitänyt tajuta miten suuri muutos on kyseessä ja ottaa iisimmin. Ei ahnehtia ja nauttia jokaisesta hetkestä, kun hevonen tuntuu suoralta ja lapojen liike on irtonainen. Jos olen ihan rehellinen sanoin heti Tiinalle ensimmäisellä kerralla, että Thor arkoo hieman kavionpohjia nyt kun pohjalliset olivat poissa, mutta Thor oli muuten niin hyvän tuntuinen, että jatkoin kuitenkin ratsastamista. Olisi kuitenkin pitänyt ymmärtää, että noin iso asentomuutos kavioissa vaikuttaa todella paljon koko hevoseen ja ottaa rauhallisemmin heti kengityksen jälkeen. Jos olisimme tehneet niin Thor olisi varmaan voinut paljon paremmin.

Nyt toivon todellakin, että selvittiin vain säikähdyksellä. Thor sai eilen nautiskella irti kentällä ja tänään Hanna hieroo taas Thorin ja hoitaa jollain ihme sähkölaitteella. Huomenna käydään pitkällä kävelyllä ja sunnuntaina katsotaan sitten mikä fiilis. Pahimmassa tapauksessa vasen kavionivel on taas rasittunut ja tämä on pidempikestoinen vaiva, mutta ainakin eilisen liikkumisen mukaan Thor vaikuttaa jo melkein normaalilta.

Nyt saa vaan toivoa, että kengät pysyvät jalassa ja saamme mahdollisimman pitkään pitää huippukengittäjän meillä. Thorilla on asiat nyt niin hyvin ja yritän vain mahdollisimman paljon saada kaikki perusasiat kuntoon. Inkooseen lähdetään kuitenkin kesäksi, mutta ajellaan sitten kengitykseen Kirkkonummelle. Kyllä on kantapään kautta tullut tutuksi miten järkyttävän paljon huono kavionlaatu ja hevosen haastava kavion asento vaikuttavat hevosen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Uskon, että suurin osa hevosten jalka- ja selkäongelmista johtuvat huonosta kengityksestä, mutta kaikki eivät reagoi yhtä vahvasti kuin Thor.

Sitten taas fakta nyt vain on se, että välillä hevoset menevät jumiin ja pitäisi myös osata ottaa rauhallisesti eikä heti miettiä, että nyt on jotain pahempaa ja ahdistua. On ihan hyvä pitää rauhallisempia viikkoja vaikka hevonen olisi kunnossa ja antaa hevosen ruumiin ja mielen levätä aika ajoin.

Jos ei muuta, niin ainakin opin sen, että välillä maltti on valttia ja seuraavan kerran jos kavioiden asento muuttuu paljon Thor saa ottaa rennommin kengityksen jälkeen. Onneksi nautin Thorin seurasta niin paljon, että ratsastus ei ole millään lailla pääasia. Rakastan tallilla käymistä ja olen kiitollinen jokaisesta hetkestä tämän energisen kaverin vieressä.

2 comments:

 1. Tuttua, tuttua. Me muutettiin vuoden vaihteessa maneesitallille ja tottakai intouduin ratsastamaan melkein joka päivä, kun mahdollisuus siihen vihdoinkin oli (ja hevoseni tarhausaika väheni, joten ajattelin liikunnan olevan vain hyvästä). Viime kuussa sitten vastassa oli kuitenkin hevonen, joka satulan nähdessään miltei pakeni karsinan nurkkaan. Ei kai se ole vain kipeä? Hieroja tsekkasi, ei isompia jumeja, varusteet sopii, liikkuu puhtaasti. Juoksutin muutaman päivän varmuuden vuoksi ja pidin pari päivää vapaata, kun rokotuskin sattui samaan aikaan. Vapaiden jälkeen hevonen lähti töihin taas ihan eri energialla! Ajattelin, että ei kai nyt pelkkä harrasteheppa vapaapäiviä montaa tarvitse, mutta väärässä olin! Nyt heppa liikkuu n. 4 kertaa viikossa ja hyvä fiilis työnteossa on takaisin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ha, tiedän niin ton tunteen kun pääsee maneesitallille ja lähtee täysillä putkuttelemaan. Thorilla mennään jo valmiiksi aika vähän selästä käsin koska olen huomannut että harvempi ratsastuskerta pitää Thorin paremmassa kunnossa. Etenkin kun luulen, että Thorilla on vähän huono selkä. Mutta en kuitenkaan osannut arvata, että kengityksen muutos vaikuttaisi Thoriin näin radikaalisti ja olisi vain pitänyt ottaa rauhallisemmin. Sinänsä eihän sitä aina edes tiedä mistä kaikki johtuu. Voihan se olla, että jumi tuli muuten vain. Nå, oppia ikä kaikki jne. Ei tämä oppiminen lopu koskaan. Etenkin kun hevosten kanssa on tekemisissä.:)

   Ihanaa kevättä ja ratsastelua teille!

   Delete