Tuesday, April 5, 2016

Ha ha, tosi hauskaa Thor!

Kuva on kesältä, kun Annika kävi lastaamassa Thoria sormionnettomuuden
jälkeisenä päivänä.
 
Sovin trailerin lainasta eiliselle koska olen päättänyt harjoitella lastaamista muutenkin kuin silloin kun olemme menossa jonnekin.
 
Lähdin ajelemaan tallille ja totesin, että eihän mulla edes ole vetoautoa, kun meidän päälle peruutettiin ja auto on nyt korjaamolla. Nå, sain lainaksi auton tallikaverilta ja ajoin trailerin pihaan odottamaan. Hain Thorin ja avasin luukun ja piti melkein pitää kiinni jotta ehdin mukaan sisälle.
 
Tosi kiva juttu. Voiko se ihan oikeasti olla niin, että Thor tietää tasan tarkkaan milloin ollaan lähdössä reissuun koska tuon ensimmäisen kerran jälkeen Thor käveli monta kertaa kiltisti sisään traileriin ja jäi seisomaan sinne oikein tyytyväisenä. Oikein katseli mua silleen huvittuneena, että "kyllä mä nyt tajuan, että tää on vaan harjoittelua".
 
Rakastan tätä hevosta koska jokainen asia jonka teemme yhdessä vahvistaa vain sitä tunnetta, että hevonen aistii niin paljon enemmän kuin ikinä osaisi kuvitellakaan.
 
PS. Onneksi huomasin vasta nyt miten huonolta Thorin vasen etukavio näytti kesällä. Hassusti sitä vain sokaistuu kun katsoo hevosta päivittäin. Tuo on juuri vasemman etukavion ongelma eli kanta katoaa täysin ja kavio on ihan eriparia oikeaan etukavioon verrattuna.
 
Oli oikein pakko ottaa lähikuva vielä kavioista. Kyllä on vähän erinäköiset tällä hetkellä. Onneksi! Nyt saa vain pitää peukkuja, että kengät pysyvät kiinni koko kesän.
 

8 comments:

 1. Meillä on ongelma suomenhevosen matalien kantojen kanssa, mikä olikaan tuo rehu millä Thorin kavioita saitte paremmiksi kunnolaan? Voisikohan siitä saada apua mataliin kantoihin jos saisi ne kasvamaan vahvemmin... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei!

   Tässä tosiaan viimeinen Kaviot kuntoon -postaus eli uskaltaisin sanoa, että rehu on auttanut meitä:
   http://kiaherold.blogspot.fi/2016/03/onnen-kengittaja.html

   Kyseessä Farrier's Formula Double Contentrate. Just Dressage myy sitä Suomessa:

   https://just-dressage.fi/tuote/farriers-formula-double-concentrate/

   Kavioiden kuntoa kannattaa tietenkin parantaa niin paljon kuin mahdollista, mutta kyllä kengityksellä on järisyttävän iso merkitys.

   Tässä kirjoituksessa näkyy aika hyvin miten Thorin kannat ovat vaihdelleet eri kengityksen takia. Sitten pitää tietenkin huomioida myös se tosiasia, että jos kengät irtoavat ja kaviot murenevat ei vain oikein ole mitään mitä kengittää tai mitään asentoa jota voidaan ylipäänsä muokata.

   Ensimmäisen kuvan hevonen ontui kunnolla pelkästään noinkin pieneltä näkyvän kantaeron seurauksena. Ongelmat saatiin korjattua kengityksen avulla:

   http://kiaherold.blogspot.fi/2015/08/kantojen-epasymmetrisyys-vaikuttaa.html

   Tsemppiä kavioiden kanssa. Itse täällä pidän peukut (onneksi vielä on molemmat tallella) ja varpaat pystyssä, että selviäisimme tämän kesän yli ilman suurempia havereita.

   Delete
 2. Meillä on tammalle sama homma, erityisesti takakavioissa ei paljon ole kannoissa ylimääräistä. Ostin hevosen syksyllä ja silloin se oli ilman kenkiä (asutaan ulkomailla ja täällä tosi yleistä kengättömyys), ei mennyt kuin pari kuukautta, kun piti kengittää ja kengittäjä, jolla tamma oli entuudestaan tuttu, totesi heti, että jos tällä hevosella aikoo yhtään enemmän ratsastaa niin on oltava kengässä. Olen syöttänyt syksystä lähtien biotiinia, mutta en tiedä onko sillä sen kummempaa vaikutusta, ihan ok kunnossa kaviot kyllä on (näin ainakin maallikon silmään) ja hyvän kengittäjän tekemällä kuumakengityksellä kengätkin on pysyneet hyvin jalassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Laura,

   Missäpäin maailmaa asustelette? Tuntuu tosiaan siltä, että kengättömyys on jossain päin maailmaa aina yleisempää kuin täällä, mutta selvästi sielläkin kohdataan samoihin ongelmiin. Haluaisin niin kokeilla Thorin kanssa kengättömyyttä, mutta pahoin pelkään että meillä ei olisi kavioita enää ollenkaan sen jälkeen.

   Tuo kantahomma on aika iso asia ja olen huomannut, että monella hevosella kavioiden asento voisi olla paremmin tasapainossa. Etenkin Thorilla kavioiden kunto vaikuttaa järkyttävän paljon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

   Tässä mielenkiintoinen artikkeli Low Heel/High Heel -syndroomasta:
   http://www.drkerryridgway.com/articles/article-hl-heel.php

   Ja tässä toinen artikkeli, joka kannattaa lukea:

   http://www.thehorse.com/articles/13425/underrun-heels-not-so-innocent

   "This poor hoof structure is a big deal, because in the long run it affects the hoof wall. "And the hoof wall, which includes the horny laminae of the heels, is essential in protecting the internal hoof structure from the harsh demands of the horse's environment," reminds Waldorf. Since the heel plays a vital role in the hoof's structure, when something goes wrong with the heel, larger problems can result.

   In fact, the underrun heel structure starts a chain reaction in which the long-term effects can range from bruised heels to quarter and heel cracks, coffin joint synovitis, interference problems, and navicular syndrome."

   Tuosta biotiinista ollaan niin montaa mieltä. Olisi mielenkiintoista tietää auttaako se oikeasti. Täytyypi perehtyä asiaan tarkemmin.:)

   Delete
  2. Kiitos linkeistä, hyvää iltalukemista sängyssä!:) Asumme Itävallassa ja täällä tosiaan hyvin usea harrasteratsu on ilman kenkiä (talvi on lyhyt ja hyvin vähäluminen, mm. tämä mahdollistaa kengittömyyden). Olisin ihan jo kustannuksien vuoksi mielelläni pitänyt tamman ilman kenkiä, mutta valitettavasti kaviot eivät sitä kestäneet. Useasti olen kuullut sanottavan, että mitä enemmän kaviot kuluvat, sitä paremmin/nopeammin ne kasvaa, mutta meillä kyllä hevonen olisi pian ollut jalaton ilman kenkiä. Jalon asennosta kengittäjä onkin sanonut ja ilmeisesti yrittää sitä vähän joka kengityksellä saada paremmaksi. Mielenkiinnolla odotan seuraavaa kengitystä tässä parin viikon sisään!

   Täältä voi seurata meidän elämää Itävallassa :)

   angienelamaa.blogspot.co.at

   Delete
  3. Kerrothan sitten mitä kengittäjä sanoo. Kiitos linkistä. Tosi kiva päästä seuraamaan teidän Itävaltalaiselämää.:) Kevät on varmaan jo paljon pidemmällä siellä.:)

   Delete
 3. Voisiko olla että Thor lukee mielentilaasi - kun olet kiireetön ja stressitön, sekin on rento ja lastauksessa ei ole ongelmaa. Kun taas on kiire tai ajatukset ovat muualla, myös hevonen ajattelee tilanteessa olevan jotain jännittävää ja siksi lastaus ei suju?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitähän se varmaan on Hanna. Thor tietää tasan tarkkaan mielentilani ja reagoi sitten sen mukaan. Tämän takia lopetan kohta lastauspuuhat kokonaan koska ajattelen olevani ihan rento ja rauhallinen ja tosiasia on se, että Thor vaistoaa kaiken enkä ole yhtään niin rento kuin ajattelen olevani.:)

   Tämän takia opin Thorilta niin paljon koska Thor reagoi niin herkästi kaikkeen ja joudun tekemään itseni kanssa enemmän töitä kuin ikinä aikaisemmin. Sen takia vähän jo nauratti eilen kun melkein roikuin liinan päässä ja Thor käveli traileriin sisälle. Ihan kuin Thor olisi katsonut mua ja hieman hekotellut itsekseen.:)

   Ja tuo ajatukset muualla on hyvä pointti. Sitä ajattelee olevansa läsnä, mutta stressaa jo tulevaa ja oikeasti ajatukset poukkoilevat ihan kaikkialla paitsi hevosessa. Thorin lastausongelmat taitavat kyllä olla ennemminkin omistajan lastausongelma.:)

   Viimeksi kun lastasimme taisivat tallikaverit ihmetellä kun en vastannut mihinkään kunnolla ja keskityin täysillä Thoriin. Olen vain huomannut, että lastaustilanteet vaativat täydellisen keskittymisen. Eilen taas olin ihan rento enkä miettinyt yhtään sen kummemmin muuta kuin, että saattaa tulla pitkä ilta ja homma toimi erityisen hyvin.:) Mene ja tiedä.....:)

   Delete