Wednesday, May 9, 2012

A place to belong...

Espanjan La Tomatina -festivaali

Johanna piti meille yksityistunnin tänään. Sain lainata Ametistin koulusatulaa ja veryttelyosio koostui ruohonsyönnistä ja leikeistä maneesissa.

Teimme alkuun pitkään töitä käynnissä ja keskityimme vain siihen, että Thor olisi mahdollisimman rento, liikkuisi kunnolla rungosta eteen ja lavat olisivat irtonaiset. Johanna muistutti jälleen, että vaikka Thor tekisi mitä tahansa päällä, niin minun tulisi koko ajan miettiä käsillä eteenpäin eikä missään vaiheessa vetää taaksepäin. Jossain vaiheessa hän pyysi minua taputtamaan Thoria sisäkädellä aina kun Thor hieman jännittyi ja miettimään käynnin tahtia. "Tunne miten Thorin vatsa liikkuu ja liikuta jalkoja sen tahdissa. Yleensä jos hevonen tulee levottomaksi edestä se on pohkeen takana, joten mieti eteenpäin istunnan avulla. Liike tulee selästä ja kun selkä lähtee liikkeelle, niin Thorin tuntuma kädelle tasoittuu."


Sain todella hyviä neuvoja omaan istuntaan. Oikea puoli on ollut enemmän jumissa kuin vasen ja ymmärtääkseni (olen jutellut osteopaatin, lymfahoitajan ja hierojan kanssa), ongelma tulee alaselästä ja lantion vinoudesta (istumatyö ja autolla ajaminen eivät edesauta suoristumista). Viime viikkoina on kuitenkin ollut huomattavasti suorempi olo ja hieroja työpaikalla sanoi eilen, että oikea puoli on hieman rentoutuneempi kuin aikaisemmin. Omaa istuntaa on kuitenkin vaikeata hahmottaa ja joku asia voi tuntua suoralta vaikka istuisikin vinossa. Johanna pyysi minua pidentämään oikeaa kylkeä (lähdin helposti vetämään olkapäitä ylöspäin, joten siinä piti olla tarkkana) ja käännöksissä piti ikäänkuin kääntää navasta vasemmalle ja oikealle ja oikeassa kierroksessa olla erityisen tarkkana siinä, että myös hartia kääntyy oikealle. Johanna meinasi, että oikea kylkeni on hieman kasassa ja vien liikaa painoa vasemmalle. Oikeassa kierroksessa hän pyysi myös minua avaamaan lonkkaa ja se toimi yllättävän hyvin.

Ratsastimme kahdeksikkoa ja serpentiinejä ensin käynnissä ja sitten ravissa. Käynnissä keskityimme vain siihen, että sain Thorin ohjattua omalla vartalolla vasemmalle ja oikealle ja harjoitus auttoi minua hahmottamaan omaa istuntaani paremmin.

Ravissa harjoittelimme perusasioita ja laukassa pienensimme ympyrää ("csiga") ja oikeassa kierroksessa Johanna miltei ratsasti kanssamme ja pyysi minua vaatimaan hieman enemmän Thorilta, istumaan takajaloille, miettimään ympyrältä neljä pistettä joihin keskittyä  ja pitää ympyrä pienenä kaikilta sivuilta. Ympyrää piti myös suurentaa hitaasti ja jossain vaiheessa Thor käytti ja kantoi itseään aivan eri tavalla ja laukka tuntui todella hyvältä. Thor polki enemmän sisätakajalalla ja Johanna muistutti sisäpohkeesta usein. Ulko-ohja pidätti aina jos vauhti kiihtyi liikaa ja sisäpohje ylläpiti laukan. Laukassa piti myös miettiä lantion liikettä enemmän ylös kuin eteen ja taakse ja jossain vaiheessa koin joitain ahaa-elämyksiä (vaikka yritän vielä hieman hahmottaa mitä tein oikein, niin jotain ainakin tapahtui). Myös loppuravissa sain keskittyä siihen, että Thor ei vain laske kaulaa alas ja juokse etujaloilla vaan nostaa kunnolla etujalkoja ylös myös loppuravissa.

Tein todella paljon töitä tänään oman istuntani kanssa ja se vaati kovasti keskittymistä, mutta tuotti selvästi tuloksia. Välillä miltei hämmästyn miten pienistä asioista kaunis ja levollinen ratsastus voi olla kiinni ja juuri tämä maailma on mielestäni alati kiehtovampi. Minulle vahvistuu koko ajan ajatus siitä miten tärkeätä on tuntea ihmisen ja hevosen fysiikka ja miten tärkeätä on olla rento ja suora: sekä ihminen että hevonen.

Thor oli todella hyvä tänään. Vaikka eilen oli vapaapäivä Thor oli rento ja rauhallinen, mutta liikkui innokkaana eteen ja oli kaikin tavoin todella tyytyväinen. Mutustelimme pitkään ruohoa ennen kuin ajoin hakemaan Ellaa Ellenin ja Emelien luota kotiin.

Kaverini töistä osallistuvat La Tomatina -festivaaliin Espanjan Valenciassa elokuussa ja Adventures with Dan oli kirjoittanut  5 Events to be a Part of before You Die -kirjoituksen. Tämä saattaa kuulostaa nyt hieman hassulta ja kliseiseltä, mutta tällaiset hetket hevoseni seurassa ovat juuri niitä hetkiä jotka tekevät juuri minun elämästäni ainutlaatuisen. Tällaista on vaikea kuvailla ihmiselle, joka ei ole tekemisissä hevosten kanssa, mutta teille muille hevostelijoille tätä ei varmaan sen kummemmin tarvitse avata.


* Tallilla vakituisesti käyvä hieroja hieroi Thorin eilen ja löysi pitkälti samoja lihasjumeja kuin Sanna, mutta meinasi myös että säkä oli hieman kipeä. Vaikka vasen lapa oli edelleen jumissa hän sanoi jumin hellittäneen hieronnan aikana, joka on tietenkin hyvä asia.

No comments:

Post a Comment