Friday, May 18, 2012

Linnunpoikanen satulan takakaaren alla


Kiiruhtaessani koulutuksesta talille keskiviikkoiltana en osannut mitenkään arvata, että Johannan tunnin jälkeen Jenna ehdottaisi että hän ehtisi vihdoinkin katsoa Thoria (olen kinunut Jennaa katsomaan Thoria jo aika kauan). Jenna on kouluttautunut fysioterapeutiksi ja lymfahoitajaksi ja on myös opiskellut akupunktiota. Siinä me sitten seisottiin iltamyöhään ja venyteltiin Thorin etujalkoja ja mobilisoitiin lapoja ja Jenna näytti erilaisia venytysliikkeitä jotka näkuvät kuvissa.

Johannan tunti oli jälleen todella hyvä. Johanna on opettajana positiivinen ja rauhallinen ja tietää paljon hevosen fysiikasta, erilaisista liikkeistä ja osaa hyvin neuvoa istunnasta. Tuntuu siltä, että opin jälleen uusia asioita. Päällimmäisenä jäi mieleen:

  • Sulje silmät ja keskity omaan vartaloon käynnissä. Tunne ovatko molemmat istuinluut tasan, miten kyljet ja muu ylävartalo. Päästä ohjat ja laske kädet suoraan alas ja mieti miltä tuntuu ja nosta hitaasti kädet ylös ikäänkuin oikeaan asentoon (tämä oli suoraan sanottuna hieman ahdistava harjoitus, sillä tunsin aika vahvasti, että en todellakaan ole ihan suora.)
  • Mieti takaa eteen. Opeta hevoselle, että ratsastat sen kättä kohti ja hevonen alkaa itse hakeutua tuelle. Vaikka Thorin kaula ja pää olisi missä tahansa, niin mieti istunnalla ja jaloilla eteenpäin ja pidä vain käsi mukana myötäämässä liikettä (Thor on jälleen ollut hieman levottomampi ratsastaessa, joka varmaan liittyy hampaisiin, sillä myös ruokahalu on ollut huonompi. Toinen vaihtoehto on tietenkin vatsaongelmat, mutta onneksi on enää viikko siihen, että pääsemme Vermoon Jutin vastaanotolle. Ja kysymys kuuluu..... Onko muita yhtä päteviä hevoshammaslääkäreitä kuin Juti Suomessa? Kaikki puhuvat vain Jutista, mutta mitä jos hevosella tulee esimerkiksi akuutti hammasongelma, niin keneen kannattaa kääntyä?)
  • Käännä hevosta laukassa, kun etulavat ovat kevyet eli tunnet että etuosa on ilmassa. Katso esimerkiksi video laukkapiruetista niin huomaat konkreettisesti mitä se äärimmäisyydessään tarkoittaa. 
  • Thor kaatuu hieman sisälle vasemmassa kierroksessa, joten tee kulmista ikäänkuin neliskulmaiset ja katso, että Thor kääntyy etuosa / lavat edellä. 
  • Ole tarkka laukassa, että Thor polkee takajaloilla eikä laukka jää liikaa rullaamaan paikoilleen ja askeleista tulee hieman tikkumaiset. 
  • Loppuravissa kevennä rauhallisesti ja tasaisesti. Mieti, että sinulla on linnunpoikanen satulan takakaaren alla ja joka kerta kun tömähdät liian kovaa satulaan se lytistyy. Anna hevosen heittää sinut ylös ja sinä kontrolloit omaa alastuloa (voi ei kun oikeasti mietti sitä linnunpoikasta. Aika monta kuollutta kaveria olisi kyllä tuon takakaaren alla ollut. Mutta ehkä se johtuu vain Thorin isosta liikkeestä:)
Osallistumme kaikki rataharjoituskisoihin kesäkuussa tallilla ja Johanna lupasi katsoa meille kouluohjelmaehdotukset niin ehdimme yhdessä treenata ennen kilpailua. Oma kilpailuviettini on lähestulkoon nolla, mutta ihan hauskaa on mennä kun kotitallilla sellaiset järjestetään. Ja kiitos järjestäjille. On ihanaa, kun ihmiset jaksavat järjestää hauskoja yhteisiä juttuja.


Jenna tosiaan hoiti Thoria ja seurasin kiehtoneena mitä kaikkea Jenna teki ja samalla kertoi mitä hän teki. Olin todella otettu siitä, että Jenna antoi omasta kallisarvoisesta ajastaan meille ja uskon, että joillain ihmisillä on maagiset kädet ja Jenna on yksi niistä. Se mikä ainakin tuli selväksi oli, että Thorin vasen lapa on todella jumissa ja koko vasemman puoleinen rintakehä. Jenna meinasi, että se saattaa suoraan korreloida oikean takajalan kanssa, sillä myös ristiselässä oli selkeä jumiutuma. Jenna manipuloi Thorin vasenta puolta ja jossain vaiheessa lapa antoi hieman periksi.

Omasta vartalostani Jenna totesi, että minulla on oikea kylki lytyssä ja aika liikkuvat nivelet, joten olisi tärkeätä suoristaa ja vahvistaa keskivartaloa. Yritin tietenkin ehdottaa, että Jenna hoitaisi suoristamisen, johon hän tokaisi, että nyt hoidat ihan itse suoristamisen esimerkiksi pilateksen avulla.

Kiitos Jenna! Jos oppisin edes osan siitä elämäni aikana jonka jo osaat hevosen fysiikasta olisin kiitollinen. 

No comments:

Post a Comment