Sunday, February 12, 2012

Pehmeät kädet

Perjantain hankitohinan jälkeen Riikka ratsasti Thorin eilen ja tänään menimme jälleen kävelemään pellolle. Pellon jälkeen eksyimme maneesiin uuden koesatulan kera (tällä kertaa Kieffer). Maneesissa olivat myös valmentaja Sanni ja kaverini hänen hevosen kanssa. Kyselin Sannilta mitä mieltä hän oli Thorin kohdalta joissain asioissa ja yhtäkkiä huomasin saavani todella hyviä vinkkejä omaan ratsastukseen.

Sanni huomasi heti suurimman epäkohtani ja se on liiallinen käsillä ratsastaminen. Sen sijaan, että käteni seuraisivat Thorin liikettä pehmeinä ja tasaisina ne elävät täysin omaa elämäänsä. Keskityin todella paljon siihen, että olisin pehmeä edestä ja ratsastaisin enemmän istunnalla ja pohkeiden avulla. Hetkittäin Thor kulki todella hyvin enkä oikein osaa kuvailla, mutta uskon löytäneeni sen tunteen miltä se voisi tuntua jos oppisin ratsastamaan paremmin. Jos löytäisin vahvemman tuen keskivartaloon ja pääsisin eroon vanhoista huonoista tavoista kuten levottomista käsistä. Loppujen lopuksi kyse on aika pienistä asioista, mutta vaativat kovaa harjoittelua. Fysioterapeuiksi opiskeleva Jenna valaisi minua tallilla: "kun ihminen on oppinut uuden taidon, tarvitaan vielä 20 000 toistoa siihen ettei vanhat tavat tule väsyneenä tai jännittyneenä esiin. Karkeasti kokonaisuudessaan ihminen tarvitsee 100 000 toistoa että taito on kunnolla opittu." Ja mikäli aihe kiinnostaa niin kannattaa lukea motorisesta oppimisesta ja siihen liittyvistä oppimistavoista.

Pidin myös tunnin Iidalle ja Lisille ja Johannalle ja Klöntille. Tiistaina teimme paljon siirtymisiä ja vastalaukkaa, joten tänään lainasin Piia Pantsun Hippoksessa mainitsemia esteharjoituksia (pelkästään maapuomeina tosin.)

Tunnin alussa molemmat ratsastajat saivat jälleen keskittyä tasapainon löytämiseen ja seistä jalustimilla siirtymisissä käynnistä raviin ja ravista käyntiin. Harjoittelimme myös pysähdyksiä ilman ohjastuntumaa. Puomiharjoituksina meillä oli maneesin lyhyellä sivulla kaarevalla linjalla kolme puomia, joiden väliset etäisyydet olivat noin 12,5 metriä. Ratsukoiden piti seurata kaarevaa linjaa ja ottaa kumpaankin väliin kolme laukka-askelta.

Toisessa harjoituksessa ympyrällä oli kaksi puomia. Molemmissa väleissä etäisyys oli ympyrän kaarta seuraten 30 metriä. Ratsukot hyppäsivät puomien yli lyhentäen ja pidentäen, ottaen niiden väliin seitsemästä yhdeksään laukka-askelta. Iida ja Johanna saivat ensin kertoa kuinka monella askeleella he olivat ajatelleet tulla ja ratsastivat sen mukaan.

Harjoitukset sujuiva molemmilta hyvin ja Klöntti liikkui todella hienosti tunnin lopussa. Puomiharjoitusten jälkeen jatkoimme vielä laukkaharjoituksia kokouraa pitkin ja jossain vaiheessa Lisi laukkasi Klöntin sokean silmän vierestä. Klöntti sai siitä sätkyn ja lähti täyttä pukkilaukkaa melkein koko maneesin ympäri (edellisellä tunnilla tapahtui samankaltainen tilanne, mutta Johanna sai Klöntin pysäytettyä). Maneesin päädyn lähellä Johanna lensi selästä ja sydämeni nousi ylös kurkkuun. Onneksi Johanna ei lentänyt katsomoon ja selvisi toivottavasti vain mustelmalla takapuoleen.

Lue myös:
10 000 tuntia

No comments:

Post a Comment